Hopp til innhold

Norgesglasset 11.03.08

Bruktbil uten kontrakt - Amerikanske presidenter: Andrew Jackson - Dagen i dag 11. Mars - Åpner døren til hverdagen - HC Hanssen kåserer - Sex-skandaler i USA - Lege advarer mot bok om mat og kreft - Vitensenteret - Postkort fra livet

Hør: Norgesglasset 110308

Bruktbil uten kontrakt

En av tre skriver ikke kontrakt ved kjøp av bruktbil privat. Hvilke rettigheter har du da når det viser seg at du har kjøpt den berømmelige katta i sekken? Reporter Thor Henry Bjor har snakket med biltester i NAF, Jarl Tyldum og direktør i Forbrukerrådet, Erik Lund-Isaksen.

Amerikanske presidenter:

Andrew Jackson

Andrew Jackson var den første amerikanske presidenten fra "vest for langfjella" og skal ha gått rundt med kuler i kroppen etter dueller.

Andrew Jackson var USAs sjuende president og regjerte fra 1829 til 1837. Han var en skikkelig tøffing, men også belest, sier professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet bok om alle USAs presidenter. Norgesglasset tar for seg en del av dem og i dag er det tøffingen Andrew Jackson som er tema for reporter Sjur Sætre og Ole Moen. 

Dagen i dag

11. Mars

Et Twin Otter fly fra Widerøe styrtet i Mehamn ved Gamvik 12. mars, og alle de 15 ombord omkom.

Et Twin Otter fly fra Widerøe styrtet i Mehamn.

Foto: Johnny Helgesen / Scanpix

Dagen i dag 11.mars: Mehamn-ulykken i 1982. Turbulens og teknisk svikt var årsaken til at Widerøe-flyet med femten ombord styrtet, det hevder Havarikommisjonen. De som er med: major Nils Kristiansen, enke Agnes Hansen, vitnene Grete Mortensen og Henry Larsen, samt Toralf Jensen som mistet sønnen i ulykken. Rep: Bjørn Vang

Åpner døren til hverdagen

Røde Kors startet i 2003 Døråpner-prosjektet, der frivillige skulle åpne døren til en vanlig hverdag for folk som trenger og vil ha hjelp, som tidligere rusavhengige, psykisk syke, og løslatte fra fengsel. I 2010 skal det være døråpnere i over 120 kommuner i alle landets fylker.

I Trondheim startet prosjektet opp høsten 2006, og en av de første frivillige var Astrid Nielsen Skauge, som er døråpneren til Kristin Rugelsjøen, og reporter Morten Klaussen har snakket med dem.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: ” Med Norge for fred”

Sex-skandaler i USA

Eliot Spitzer

Eliot Spitzer

Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS

Hvorfor står utro topp-poltikere i USA fram som angrende syndere på TV med kona ved sin side? - Ved å be familien offentlig om unnskyldning håper politikerne på å kunne redde karrieren sin. En offentlig skittentøyvask øker mulighetene for et politisk comeback, sier USA-ekspert David Hauk.

Bakgrunnen er at New York guvernør Eliot Spitzer er avslørt i en sex-skandale. Han skal ha kjøpt sex fra en luksusprostituert så seint som i februar, til en pris av 23 000 kroner. Han skal også være med i et prostitusjonsnettverk.

På en pressekonferanse mandag ba han familien og velgerne om unnskyldning, mens kona Silda stod lojalt ved hans side

Lege advarer mot bok om mat og kreft

Ståle Fredriksen, lege og forfatter mener den nye boka MAT MOT KREFT bringer gal informasjon. Det er ikke sant at vi kan unngå kreft ved å spise spesiell mat, sier han, og han hevder vi klarer oss uten slike bøker. Åse Mary Berg i Kreftforeningen er uenig og sier de støtter utgivelsen av boka. Reporter: Bjørn Vang.

Vitensenteret

Vitensentra får mindre pengestøtte frå staten og kan bli tvunget til å kutte fleire planlagte tilbud til skulebarn. De siste åra har det vore mykje fokus på at Staten ønskjer å styrke realfagsatsingen, direktør Atle Kjærvik ved Vitensenteret i Trondheim meiner at Staten ikke tar satsinga på alvor. Bakgrunnen er at det er varsla at vitensentra vil få mindre pengar framover. Reporter er Anne Line Abotnes.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Sommerromansen bråstoppet, og det gikk to år før livstegn fra drømmeprinsen dunket ned i postkassa. Det viste seg å være et postkort for livet.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 110308

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober