NRK Meny
Normal

Norgesglasset 11.02.08

Rase bør ut av språket - Karl Johan del 1av3 - Dagen i dag 11. Februar - Hemmelig klinikk for papirløse - Marianne Meløy kåserer - Passivhus, noko for Norge - Frem fra glemselen - Helsearbeidere og døende - Samlivskurs 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 11.02.08

Rase bør ut av språket

Å bruke ordet rase i norsk dagligtale er forkastelig. Det mener debattredaktøren i Aftenposten, Knut Olav Åmås. Han vil ha slutt på bruken av ordet rase i norsk språk. Et slikt ord gir assosiasjoner til nazismen og rasentenkning tibake til 1800-tallet, mener Åmås.

Historien om Karl Johan

Karl Johan

En av landets best kjente gater; Karl Johan i Oslo.

Foto: Arkivfoto: Terje Bendiksby / Scanpix

En gang kunne man høre kyr og hanen som galte der karl Johans gate ligger i Oslo sentrum. Og hadde den opprinnelige planen blitt fullført ville det stått hus på begge sider av gata. At det ikke gikk sånn vet alle som har spasert i Studenterlunden langs paradegata. Vi skrur klokka tilbake med kulturhistoriker Arne Lie Christensen. Reporter er Thor Henry Bjor.

Dagen i dag

11. Februar

Dagen i dag ble Nelson Mandela løslatt fra fengsel i 1990. det betydde begynnelsen til slutten for det hvite rasiststyret i Sør-Afrika. Tron Soot-Ryen tar oss med tilbake.

Hemmelig klinikk for papirløse

I Norge finnes det i dag mellom 5 og 10 000 papirløse innvandrere, de såkalte usynlig, som lever i skju. Dette er mennesker uten noen rettigheter, som forøker å unngå all kontakt med det offentlige i frykt for å bli kastet ut av landet. Kirkens Bymisjon i Oslo og Røde Kors ønsker nå å gi disse menneskene et helsetilbud, og har besøkt en hemmelig klinikk i Sverige for å la seg inspirere. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Frokost-TV”.

Passivhus, noko for Norge

Passivhus

De nye passivhusene på Løvåshagen i Bergen.

Foto: ByBo AS

Vil de såkalte passivhusene slå an i Norge? De bruker mindre strøm, men er dyrere enn vanlige hus. En byggherre i Bergen tror dette er fremtiden, nå bygger han 28 passivhus i samme slengen.

Frem fra glemselen

I serien vår om "Frem fra glemselen-viser" - skal Per Johan Skjærstad i dag fortelle om "I en sal på hospitalet" - en av de virkelig store klassikerne i denne vise-sjangeren.

Helsearbeidere og døende

Hjelpepleiere, ambulansesjåfører og leger, dei fleste av dei må stundom forhalde seg til menneske, som ikkje har lenge att å leve. Men korleis skal ein oppføre seg i denne situasjonen? Forskar Kari Gran Bøe har vært med på kvardagen til menneske som nærmar seg slutten.

Samlivskurs

Hvorfor driver staten samlivskurs? I svært mange kommuner kan par gå på kurs etter å ha blitt foreldre. Der kan de lære å jobbe, utvikle og investere i forholdet - for du trodde vel ikke at kjærligheten skulle bære dere frem?

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 11.02.08

Flere kulturnyheter