NRK Meny
Normal

Norgesglasset 11.01.07

Refleksjon får ned sjukefråværet - Den moderne misjonen - Vår daglige Beatles: "Chains" - Farlig rottegift - Hvor langt kan man gå? - Kraftig innvandrerøkning Oslo - Miljørabatt går til miljøverstinger - Filmteam i Stavanger mangler 80-tallsrekvisitter - Død helbreder vokter reisekista si i Skoganvarre

Hør: Norgesglasset 11.01.07

Refleksjon får ned sjukefråværet

Me stressar og jobbar til me slit oss ut, og sjukefråværet i Norge aukar. Den norske løysinga er at helsevesen og rehabilitering skal få sjukmelde attende i arbeid, men svenske forskarar har funne ut korleis ein unngår at arbeidstakarar blir utbrende. I prosjektet "Reflekterande arbetsplatser" fekk tilsette i skule- og sosialsektor fri. I pausane tenkte dei gjennom livet, motivasjonen og sin eigen arbeidsinnsats for å minne seg sjølve om dei er flinke, og at arbeidet deira har verdi. Resultatet blei at sjukefråværet gjekk ned med 30 prosent. Men norske styresmakter er ikkje interresserte i prosjektet.

Den moderne misjonen

Fra å ha vært nordmenns viktigste kilde til kunnskap om andre land i verden, mistet misjonærene mye av statusen sin fra slutten av 1960-tallet. For når folk flest fikk muligheten til å reise rundt i verden på egen hånd, fikk man nye oppfatninger av hvordan verden var, ikke bare at den var delt i den vestlige og den primitive. Misjonærene som tidligere var blitt sett på som helter, ble nå sett på som anti-helter. Generalsekretær for Det Norske Misjonsselskap, Kjetil Aano, forteller til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo, at norsk misjon møtte motstanden med bistand. Dette er i ettertid blitt sett på som den moderne misjonen.

Vår daglige Beatles:

"Chains"

Chains ble skrevet av Gerry Goffin og Carole King i det som ofte blir omtalt som slagerfabrikken i New York, the Brill Building, og først utgitt med The Cookies. Buddy Holly har også spilt inn låta. Den ble også covret av flere Liverpool-band tidlig på 1960-tallet, også av The Beatles på plata Please Please Me.

Farlig rottegift

Nasjonalt folkehelseinstitutt advarer mot bruk av rottegiften Klerat. Mildværet i vinter har gjort at mus og rottebestanden i tettbygde strøk er uvanlig stor og det er ventet at bestanden vil øke dramatisk når årets yngleperiode starter. Folkehelseinstituttet frykter at dette vil føre til en utstrakt bruk av stoffet som er svært giftig. Reporter Pål Kristian Lindseth snakker med Åge Juliebø, daglig leder av Skadedyrkontrollen AS.

Hvor langt kan man gå?

Reporter Silje Marie Lien har tidligere lurt på hvor dum man kan bli og hvor hvor feil kan man ta. Nå lurer hun på hvor langt man kan gå.

Kraftig innvandrerøkning Oslo

Hovesstaden har opplevd førti prosent økning av innbyggere med ikke vestlig bakgrunn i Oslo siste fem år. Det er nå drøye 100 000 mennesker med ikke- vestlig bakgrunn i hovedstaden. Dette viser tall fra Oslo kommune. I følge spesialrådgiver Paul Håvard Kvangraven skyldes økningen et sammenfall av flere forhold, blant annet at kvinner med ikke vestlig bakgrunn får flere barn enn andre. Han sier også at det har vært en tendens de siste årene til at mennesker i Oslo med ikke vestlig bakrgunn trekker ut av bykjernen og til drabantbyene. Sjur Sætre møter ham og dosjesjåføren Abdi Aziz som opprinnelig er fra Somalia.

Miljørabatt går til miljøverstinger

Meningen var at miljøvennlige biler skulle bli billigere for bilkjøperen da regjeringen senket avgiftene på biler med lavere Co2-utslipp ved nyttår. Samtidig fikk biler med høye utslipp økt avgift. En undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort viser imidlertid at enkelte bilimportører ikke lar kunden få miljørabatten. Suzuki bruker hele avgiftsreduksjonen på to modeller som regjeringen anser som miljøverstinger.

- Vi holder prisene til tross for at avgiftene øker, forteller administrerende direktør Frank Dunvold hos Suzuki Bilimport AS.

- Også bilbransjen burde følge opp dette miljøtiltaket istedenfor å subsidiere de miljøfiendtlige modellene, mener statssekretær i Samferdselsdepartementet, Steinulf Tungesvik.

Filmteam i Stavanger mangler 80-tallsrekvisitter

Om en måned starter innspillingen av filmen "Mannen som elsket Yngve" etter Tore Renbergs bok, der handlingen foregår i Stavanger på slutten av 80-tallet. Før opptakene kan starte er det mye som skal være i orden, og nå leter kostymesjef Mia Koch og resten av filmteamet etter tidsriktige klær fra slutten av 80-tallet. Reporter: Øystein Otterdal.

Død helbreder vokter reisekista si i Skoganvarre

Det hevder bygdelagssekretær Tor Arild Boland. Museumsledelsen i Porsanger vil flytte kista ut av bygda, men det vil ikke den avdøde helbrederen Johan Kaaven, mener Boland, derfor går Kaaven igjen. Forfatter Richard Bergh sier Kaaven var en god mann som hjalp mange syke og skadde uten å ta seg betalt. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 11.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.