NRK Meny
Normal

Norgesglasset 10.12.07

Mennesker i dvale? - Smaken av jul Leverpostei - Vår daglige Beatles: "You Know My Name, Look Up The Number" - Frelsesarmeen vil ikke gi brukte gaver til fattige barn - Marianne Meløy kåserer - Å ta arrest i eiendeler - Norske ski: Krigen - Kristen fundamentalisme - Norske turistmål

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 10.12.07

Mennesker i dvale?

Bjørnen
Foto: Nævra, Arne / Nævra, Arne

Du har kanskje merket det, sakene om bjørner har plutselig forsvunnet fra aviser, radio og TV. Forklaringen er enkel: Bjørnen har gått og lagt seg, i det lune hiet sitt. Dvalen varer nå helt frem til våren når isen og snøen har trukket seg tilbake. Men hvorfor er det bare bjørnen og et par andre dyr som har dette privilegiet? vår noe mandagstrøtte reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo, skulle ønske at også mennesket fikk gå i dvale.

Smaken av jul:

Leverpostei

Hjemmelaget leverpostei er slett ingen heksekunst, før vi lære av radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen. Og posteien kan varieres med ulike smakstilsettinger og krydder.

Vår daglige Beatles:

"You Know My Name, Look Up The Number"

The Beatles elsket humoren til folk som Peter Sellers og Monty Python. Dette kom virkelig frem i gruppens mest morsomme og burleske innspilling, som ble plassert på baksiden av singlen "Let It Be".

Frelsesarmeen vil ikke gi brukte gaver til fattige barn

Det sier diakonarbeider Trine Kvalnes i Bodø, som sier dette er ei felles nasjonal holdning i armeen. De fattige barna fortjener nye julegaver, sier hun. Innsamler Shirley Bottofsen i Bodø er sint og uening, og hevder barna vil ha gavene. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy

Marianne Meløy

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Julebrevet"

Å ta arrest i eiendeler

I dag har vi hørt at nordlandskommunene Rana, Hattfjelldal, Narvik og Hemnes og fire andre kraftkommuner har fått rettens kjenenlse til å ta arrest i de private eiendelene til den tidligere Terra Securitiesmegleren Knut Anders Opstad.

Men betyr det å ta arrest hos noen? Etter uttallige telefoner uten napp, blant annet på Universitetet i Oslo endte reporter Sjur Sætre hos en ekte konkursadvokat.

Norske ski: Krigen

2. verdenskrigen rammet norsk skiindustri-tvert. Mange måtte tvangsprodusere flere hundre tusen par ski for tyske soldater, men mange norske skimakere gjorde skiene dårlige så de lettere skulle brekke. Ved Stein S. Eide.

Kristen fundamentalisme

Kristne fant opp fundamentalismen for 100 år siden. Dagens kristenfundamentalismer velger Fremskrittspartiet i stedet for KRF .

Norske turistmål

For første gang er folks inntrykk av norske attraksjoner over hele landet undersøkt og de ulike attraksjonene rangert. Ifølge undersøkelsen fra Synovate Norge er det Dyreparken i Kristiansand som flest nordmenn har et godt inntrykk av. 82 prosent av de spurte oppgir å ha et godt inntrykk av Dyreparken. Det forteller administrerende direktør i Synovate Norge, Erik Dalen til Norgesglasset i NRK P1. Dette er de ti av i alt 89 undersøkte attraksjonene som kommer best ut:

1. Kristiansand Dyrepark 2. Vigelandsparken. 3. Nidarosdomen 4. Hurtigruten 5. Bryggen i Bergen 6. Geirangerfjorden 7. Lofoten 8. Hardangerfjorden 9. Tusenfryd 10. Fløybanen

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 10.12.07

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.