NRK Meny
Normal

Norgesglasset 10.09.07

Hvem velger vi, og når bestemmer vi oss? - Smaken av Norge på tur: Grotteost - Vår daglige Beatles: "Baby You're a Rich Man" - Kirkens SOS - Marianne Meløy kåserer - Valgetikette - Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek - Donorsøk på blogg - Muggsopp i nye hus

Hør: Norgesglasset 10.09.07

Hvem velger vi, og når bestemmer vi oss?

Norske velgere venter stadig lengre før de bestemmer seg. I dag vet bare 44 prosent av oss hvem som skal få stemmen vår før valgkampen starter, og hver tiende nordmann er usikker helt frem til selve vagdagen. Ikke rart politikerne går fra dør til dør til krampa tar dem.

Slik var det ikke i gamle dager. Ser en på tallene kan en nesten få inntrykk av at valgkampen var for de spesielt interesserte. Hele 90 prosent av velgerne hadde nemlig bestemt seg lenge før valget.

Valgforsker ved NTNU, Toril Aalberg intervjues av Tron Soot-Ryen.

Smaken av Norge på tur:

Grotteost

Bodil Birkeland på Hitra gårdsmat lager grotteost. Det er ost som modner i steinkjelleren hennes, der hun steller og passer dem. Og radiokokk Inge Johnsen vil ikke lage noe som helst av osten. Så god ost skal spises som den er - og uten rødvin!

Vår daglige Beatles:

"Baby You're a Rich Man"

Hvem var mannen som hadde alle sine penger i en brun papirpose? Og hva syntes George Harrison egentlig om hippiene i California? Dette, og mye annet, får du svar på i historien om "Baby You're A Rich Man".

Kirkens SOS

I dag er verdensdagen for selvmordsforebygging. Kirkens SOS forteller at antallet henvendelser fra mennesker som tenker på selvmord er høyt, og at bare de to siste årene har henvendelsene til Kirkes SOS økt med femti tusen henvendelser. Inger Johanne Aas er dagligleder for Kirkens SOS i Oslo. hun forteller at i 2006 var det over to hundre tusen telefoner eller meldigner som kom inn til Kirkens SOS, og i år ligg det ann til ei betydelig økning. Det er behov for flere frivillige. Derfor, hvis du er interessert i å jobbe som frivillig for kirkens SOS, kan du ta kontakt med dem på telefon, eller du kan gå inn på nettsiden deres www.kirkens-sos.no og laste ned et søknadsskjema.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Valgfrihet"

Valgetikette

Om du ikke har det, kan vi uansett ikke hjelpe deg, - men det du kan få hjelp til nå er noe av det andre du måtte gå å lure på rundt det å stemme. For eksempel : Hvordan kle deg - og hvordan te deg i valglokalet. Valgstyresekretær i Halden Sven Stranger - vil sammen med valgstyrer rundt om i landet hjelpe deg med det meste - men hvem du skal stemme på det må du bestemme sjøl. Du møter også førstegangsvelgerne Andreas Vatvet, Christine Sandtangen og Mikael Hansen. Reporter var Lise Gro Andersen.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek

Mange flere burde vite om oss, sier direktør Øyvind Eng i Norsk lyd og blindeskriftbibliotek. Biblioteket er statlig og har 12000 lydbøker å by på, i tillegg daglige lydversjoner av Aftenposten og en rekke bøker skrevet i blindeskrift. I dag har biblioteket 12000 medlemmer, og i følge Øyvind Eng er de fleste medlemmene eldre som har begynt å se dårlig på sine gamle dager. Ved programleder Arild Opheim.

Donorsøk på blogg

"I dag vil eg be deg halde Synnøve Koløen i live". Dette kan vi lese i en blogg som er lagt ut på internett. Bloggen tilhører Kristine Tofte, som har tatt nettet i bruk for å hjelpe en kreftsyk venninne. Leserne av bloggen oppfordres til å registrere seg som blodgivere og benmargsdonorer i håp om å kunne hjelpe kreftsyke Synnøve Koløen fra Stord. Hittil har 22 000 netbrukere vært inne på bloggen . - Etter at historien om Synnøve ble kjent har blodbanken på Stord har enorm pågang av folk som vil bli blodgivere og beinmarsgdonerer, sier Kristine Tofte til Norgesglassets Tron Soot-Ryen.

Muggsopp i nye hus

Muggsopp i splitter nye hus er et økende problem, sier generalsekretær Geir Endregard i Norges Astma og Allergiforbund. Han mener dagens byggeboom fører med seg slurv og dermed flere muggskader. Han får støtte av Richard Wannemacher som jobber i Norsk muggsopp og bakteriekontroll. Sammen med sin spesialtrente muggsopp-hund får han stadig nye henvendelser fra nye huseiere som har muggproblemer i veggene. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 10.09.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

 

Kulturstrøm

 • Personleg musikkvideo frå Aguilera

  Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.

 • Da Bokprogrammet møtte Philip Roth

  Nylig avdøde Philip Roths historiske roman «Konspirasjonen mot Amerika» baserer seg på et falskt premiss. I boken byttes nemlig den amerikanske presidenten i 1940 ut med en nazisympatisør. Hva gjorde at forfatteren ville omskrive amerikansk historie? Dette svarer han på i intervjuet Hans Olav Brenner fikk med den mediesky nobelpriskandidaten i 2007.

 • Heder til norsk komponist

  «The International Rostrum of Composers» er forumet der radiostasjoner over hele verden samles for å kåre den beste nykomponerte musikken. Et samtidsmusikkens Eurovision Song Contest. Juryen mente at Sigurd Fischer Olsens verk «Sserenade» var godt nok til en annenplass i årets konkurranse.

  Sigurd Fischer Olsen
  Foto: Kristoffer Øen