NRK Meny
Normal

Norgesglasset 10.07.08

Kritisk skoleutstilling i Bø - Jordbruket stig i land - Dagen i dag 10. Juli - One-Hit Wonder - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - DNA-register for småkriminelle - NRK 75 år - Eldre neddopa av lykkepiller - Fabeldyr

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 10.07.08

Kritisk skoleutstilling i Bø

Marit Svalaskog

Marit Svalaskog

Foto: Ingrid Stolpestad / NRK

I Telemark ligg Bø museum, som vanlegvis husar utstillingar med tradisjonell bondekultur, bunadar eller hardingfelekonsertar. Men denne sommeren har dei ei litt annleis utstilling: Ei som har som mål å gje skulebarn i Noreg ei bedre kvardag. Reporter er Ingrid Stolpestad.

Jordbruket stig i land

Kvifor blei me bønder? På Penne på Lista leitar arkeologar etter spor frå den gongen dei fyrste menneska starta opp med permanent jordbruk her til lands. Professor Christopher Prescott trur jordbruket steig i land med immigrantar frå Jylland, og han trur dei fyrste heiltidsbøndene budde nettopp på Lista og på Jæren. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Dagen i dag

10. Juli

Tyske Luftwaffe starter luftangrepene som nå er kjente som The Battle of Britain. Det skulle ende med Nazi-Tysklands første tilbakeslag i andre verdenskrig

One-Hit Wonder:

”Barbados”

Den sangen som presenteres i dagens episode av "One-hit wonders", ble for noen år siden kåret til en av de verste sangene i popmusikkens historie. Det plager ikke Atle Nielsen og Bård Ose. Det er klart for avgang til "Barbados".

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Kjerringkastet”

DNA-register for småkriminelle

1.september åpnes det nye, utvidede DNA-registeret på Rettsmedisinsk institutt. Det skriver Aftenposten. Nå skal ikke bare DNA fra gjerningspersoner fra de groveste forbrytelsene lagres. Til høsten skal også spor etter såkalt hverdagskriminelle inn i DNA-registeret. Justisminister Knut Storberget forklarer for programleder Pål Plassen.

NRK 75 år

Ti i skuddet

24 år gamle Vidar Lønn Arnesen og programmet Ti i skuddet kom inn som et friskt pust i NRK sin historie. Reporter Kjetil Lillesæter gir oss smakebiter fra NRK sin 75 år gamle historie denne sommeren.

Eldre neddopa av lykkepiller

Tre av fire som bur på alders- og sjukeheimar i Norge går fast på medikament mot psykiske lidingar, sjølv om tablettane gir ein moderat effekt. Det viser forskning gjort ved Nasjonalt Kompetansesenter for aldring og helse, der forskarar har fulgt 1 163 pasientar i 4 fylker i fleire år.

Fabeldyr

Drager, einhjørninger og løver har flytta inn på Bryggens Museum i Bergen. Der fortel dei historien om folketru og vitenskap i ei fabelaktig blanding.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Se de første bildene fra «Maniac»

  Netflix har publisert de første bildene fra den nye storsatsingen «Maniac» med Emma Stone og Jonah Hill i hovedrollene. Orginalversjonen av serien er skrevet og spilt av Espen P.A. Lervaag og gikk på TV2 i 2015. Se bildene her.

  Maniac
  Foto: Netflix