NRK Meny
Normal

Norgesglasset 10.07.07

Ulykkesdagen 10. juli - Medisin i det grøne del 2: Kvann - Fotoskolen: Gruppebilde - Bygdedyret herjer i Loppa - HC Hanssen kåserer - Kreftforeningen på arvetoppen - Konserter i Jotunheimen - Sykling under vann - Ikke stol blindt på rørleggeren - Sommerfenomen: Måser

Hør: Norgesglasset 10.07.07

Ulykkesdagen 10. juli

Den nye offisielle ulykkesdagen er 10. juli, og ikke fredag den 13. Det mener forsikringsselskapet TrygVesta, som har talt opp alle henvendelsene som har kommet inn de siste seks årene. Tallene viser at akkurat 10. juli er det dobbelt så mange ulykker og uhell, som andre dager. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Medisin i det grøne del 2:

Kvann

Den virka desinfiserande, den blei brukt mot diarè, gikt og kolikk. Det var nesten ikkje den ting kvannen ikkje kunne helbrede. På latin heiter den Angelica archangelica, og med eit slikt navn blir ein plante viktig i eit djupt religiøst samfunn. Denne medisinplanten er eitt av få norske bidrag til den europeiske skulemedisinen.

Fotoskolen:

Gruppebilde

For mange er det store marerittet gruppebilder. Å få med alle, og samtidig få de til å se fine ut, - gjerne flettare enn de eigentlig er, kan virke helt umulig. Men fotograf Lasse Berre har råd.

Bygdedyret herjer i Loppa

Ordfører Arne Dag Isaksen forteller om bakvaskelser og Jantelov, mens forsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen hevder bygdedyret nå også har krøpet fram i byene våre. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Norge under vann".

Kreftforeningen på arvetoppen

Kreftforeningen ligg no for første gang på arvetoppen i Norge. Kreftforeningen mottok rekordhøge 121 millioner kroner i testamentariske gåver i fjor, og har dermed passert Frelsesarmeen i arveinntekter, skriv Dagens Næringsliv. - Dette viser at nordmenn trur meir på forskning enn på Gud, meiner forbruksforskar Trond Blindheim.

Konserter i Jotunheimen

Skal du ut og gå i Jotunheimen i juli kan du risikere å møte på ei heil blåserekke på tur. Fem musikkstudentar har no lagt ut på fjellturné. Fannaråken Blåsekvintett kallar dei seg, og dei skal gå frå hytte til hytte i Jotunheimen og holde gratiskonsertar i heile juli.

Sykling under vann

Arild Opheim i myrsyklesnorkling

Arild Opheim tok 4.-plass i

Foto: NRK

 

Tour de France var ikke det eneste prestisjetunge sykkelløpet som startet i helga. Da gikk nemlig også World Mountain Bike Bog Snorkelling Championship av stabelen i Wales.

- En grumsete opplevelse, sier Arild Opheim etter deltagelsen i den svært så alternative konkurransegrenen.

Ikke stol blindt på rørleggeren

Skal du kjøpe blandebatteri, kan det være lurt å undersøke om det er godkjent. Det er opp til rørleggeren å vurdere om han eller hun vil montere et blandebatteri som du har kjøpt. Men det er ikke alltid riktig når rørleggeren påstår at et batteri ikke er sertifisert og derfor av dårlig kvalitet. På SINTEF Byggforsk sine nettsider kan du selv finne ut om blandebatteriet ditt er godkjent.

Sommerfenomen:

Måker

Måke i Kirkegata

Et av de mest forhatte sommerfenomenene i Norge er måkene.

Foto: Per Ole Hagen

Et av de mest forhatte sommerfenomenene i Norge er måkene. Flaksende og skrikende holder de folk våkne om natta, og stjeler grillpølser fra småbarna. Men ikke alle er så negativt stilt til måkene, en av disse er Nils Røv, som sammen med Agnete Daae-Qvale Holmemo dro på måkejakt for å fortelle at vi må være snille med fuglene.

Hør: Norgesglasset 10.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".