NRK Meny
Normal

Norgesglasset 10.06.08

Aseksualitet - Flyklager - Dagen i dag 10. Juni - Bønder i vanry - HC Hanssen kåserer - Ungdomsopprør mot tvang - Mer vold om sommeren - Festival-potensialet dårlig utnyttet - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 10.06.08

Aseksualitet

Å leve et aseksuelt liv blir sett på som et problem og er kanskje det største tabuet vi har i samfunnet i dag, hevder forskere Norgesglaset har snakka med. Tron Soot-Ryen snakker med forsker Bente Træen.

Flyklager

Uansett hvilket flyselskap du reiser med innenfor Europa, er rettighetene det samme. Det forteller fungerende informasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Anna Brandal. Dersom reisen din er innstilt, forsinket eller du ikke får gå ombord, har du flere rettigheter. I alle tilfeller har du rett til dekket kost og hotellinnkvartering om nødvendig. Videre kan det være grunnlag for å få refundert billetten, ombooking og erstatning. Men det er noen krav for at du skal ha rettigheter, sier Brandal. Innstillingen kan ikke skyldes for eksempel streik eller været, forsinkelsen må være utover 2 timer. Og årsaken til at du ikke får gå ombord, kan ikke skyldes deg selv. For å se nærmere på rettighetene kan du se på nettsiden; flypassasjer.no. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Dagen i dag

10. Juni

Han levde kun i 32 korte år for over 2300 år sidan, men navnet hans ruvar framleis i historiebøkene. Før han døydde på denne dagen i år 323 før Kristus rakk Aleksander den Store å bli herskar over eit rike som strekte seg frå Hellas til dagens Pakistan, Afghanistan og det nordlege India. Men kva fekk ein prins frå Makedonia til å dra i hærtog heilt til India?

Bønder i vanry

I Norden var bonde i middelalderen et hedersnavn for alle frie menn. Men hva med i dag? Noen bruker bonde som skjellsord, og i sjakk er den kjipeste brikken - nettopp BONDEN. Reporter Grete Strøm fant ut at hun måtte sjekke hvilken stilling bonden har i dagens Norge.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: ”Tenke tanken”.

Ungdomsopprør mot tvang

Han ble forlovet bort mot sin vilje, men orket ikke tanken på å gifte seg med familiens utvalgte. "Sebastian" valgte i stedet å gifte seg med den han elsket, uten at familien visste om det. Det skulle gå ett år i skjul før han våget å ta kontakt med familien igjen. Nå snakker fagfolk om et stille ungdomsopprør mot ufrivillige ekteskap. Reportere er Bjørn Johan Jacobsen og Tron Soot-Ryen.

Mer vold om sommeren

e fleste av oss koser oss og blir glade når det er varmt og godt. Men ikke alle. I takt med stigende temperaturer, kommer rapporter om mer gatevold. Mer uniformert politi er en av tiltakene som etterlyses av Natteravnene i Oslo.

Festival-potensialet dårlig utnyttet

Det ligger et stort potensiale i festivalene vi arrangerer hvert år som kan gjøre lokalsamfunnene mer attraktive - men det blir lite utnyttet, viser undersøkelser gjort av Agderforskning.

Postkort fra livet

Postkortskriver Birgitte Simensen Berg har nok hatt en spennende ferietur til Dubrovnik ved Adriaterhavet. I alle fall om vi skal tro postkortet hennes: Agatha Christie i Dubrovnik.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm