NRK Meny
Normal

Norgesglasset 10.04.07

Mer bjørn enn antatt - Smaken av Norge: Rød saus - Vår daglige Beatles: "Ticket to Ride" - Vil utvise tiggere - HC Hanssen kåserer
Mer telefonsjikane - Kommunen på nett - Kyrkja møter det overnaturlege - Nyhavna - Dora

Hør:

Mer bjørn enn antatt

Antall bjørn i Norge er større enn tidligere antatt. Direktoratet for Naturforvaltning registrerte i fjor en bjørnebestand på 71 dyr i Trøndelagsfylkene og Nord-Norge. Da er Sør-Norge ikke tatt med i statistikken.- Tidligere har vi regnet med at bjørnestammen i Norge var på mellom 30-60 dyr. Men det har vært knyttet stor usikkerhet til disse tallene. En ny overvåkingsmetode med DNA-prøver av bjørneskiit, viser at tallet på bjørn i Norge er høyere enn regnet ventet, sier rådgiver Morten Kjørstad i Direktoratet for Naturforvaltning. Reporter er Kjetil Lillesæter.

Smaken av Norge: 

Rød saus

Det har blitt alt for vanlig å overlate dessertlaging til ferdige pakker og pulver. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen er tilbake med forslag til desserter og dessertsauser som virkelig smaker ekte. For det er ikke så vanskelig å lage gelé, pudding og fromasj selv. Og ikke minst dessertsausene som blir helt annerledes og mye mer smakfulle enn de ferdig kjøpte. I dag: Rødsaus.

Vår daglige Beatles:

"Ticket to Ride"

Ein pub, drevet av Paul McCartneys kusine, og ein helseattest for horene i Hamburg, er noke av det du får høyre om i innslaget om "Ticket to Ride".

Vil utvise tiggere

Pågående utenlandske tiggere er noe mange irriterer seg over i flere av våre større byer. I Oslo jobber byrådet for å få endret lovverket slik at folk som kommer til Norge på turistvisum for å tigge eller for å prostituere seg, kan bli bortvist. Men er det riktig å skille mellom norske og utenlandske tiggere? Er norske tiggere mer verdt enn de utenlandske? Ved reporter Sjur Sætre.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Vårtegn i postkassa"

Mer telefonsjikane

Politiet får stadig flere anmeldelser fra folk som føler seg sjikanert eller truet på livet via mobiltelefonen. Sjalusi samlivsbrudd og krangler om penger er ofte bakgrunnen for truslene. Det er ikke bare et ungdomsproblem. Også voksne mennesker gjør dette mot hverandre. Mange av sakene havner hos konfliktrådet. Konfliktrådet har nå på landsbasis over tusen slike saker, dobbelt så mange som i 1994.

Kommunen på nett

Kommunene kan tjene penger på å innføre selvbetjening på nettet. På disse nettsidene kan man for eksempel laste ned søknader og sende inn klager. I dag er det kun tre av fire kommuner som har et slikt system, men i følge MMI ønsker de fleste kommunene å la innbyggerne betjene seg selv på nettet. Oslo er Norges største kommune og Utsira er Norges minste, men begge satser på selvbetjening på nettet. Utsira har bare 214 innbyggere, men internettsjef Atle Grimsby mener at det er viktig at også små kommuner følger med i utviklingen på nett. 

Kyrkja møter det overnaturlege


Er kyrkja staden også for dei som opplever overnaturlege og uforklarlege ting? Ja, meiner Kirkens SOS i Bergen. Leiar Greta Gramstad seier ho gjennom arbeidet sitt møter mange menneske som ikkje vågar å snakke om det dei opplever fordi dei fryktar for korleis dei vil bli oppfatta. No jobbar Gramstad for at Den norske kyrkja skal bli meir open, og for at dei tilsette skal lære seg å snakke, og å lytte, også til dei som enno ikkje har våga å stå fram med sine historier.

Nyhavna:

Dora

Nyhavna i Trondheim med de to store ubåtbunkrene Dora 1 og 2 er rester av det store tyske marineverftet tyskerne bygget opp. Dora 2 brukes fortsatt som verftsområde, over 60 år seinere. Knut Sivertsen har samlet informasjon om omårdet i 30 år, og tar med Tron Soot-Ryen på en omvisning.

Hør:

 

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Dom mot tyrkiske journalister

  Minst 13 journalister fra den tyrkiske avisen Cumhuriyet ble dømt for terroranklager i Istanbul i kveld. Tre ble frikjent, ifølge Reuters.

  Tyrkiske journalister i rettsak
  Foto: Yasin Akgul / AFP
 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag.