NRK Meny
Normal

Norgesglasset 10.01.06

Reineiere hevder rovdyr har tatt 45.000 rein - Norwegian har fått sin nye helt - Vår daglige Beatles: Anna (Go to Him) - Nordmenn klagar ikkje på dårleg vin - Shoppingmisbruk i Norge - Misjonæren som kjendis - Oluf gjenoppstår for siste gang - 070707

Hør: Norgesglasset 10.01.07

Reineiere hevder rovdyr har tatt 45.000 rein

Det sier Nils Henrik Sara, leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund, men hos fylkesmannen i Finnmark tror de ikke på reineierne. Vi erstatter mindre enn sekstusen dyr, sier Bente Kristiansen, miljøvernsjef. Derfor krever samene at det innføres en rovdyrskatt for alle nordmenn. Reporter: Bjørn Vang.

Norwegian har fått sin nye helt

Erik Bye var Norges nasjonalsjømann. Nå kan han også bli en luftens baron. I Norgesglasset 09.01.06, lovet Bjørn Kjos en tur for to til Paris, Berlin eller en eller annen europeisk storby, til en av lytterne som foreslo en helt som skulle pryde haleroret på et nytt Norwegian-fly. Det var mange som foreslo Erik Bye, og den heldige vinneren som ble trukket, var John Steinbakk fra Bodø. Norgesglasset gratulerer!

Vår daglige Beatles:

Anna (Go to Him)

The Beatles
Foto: SCANPIX - arkivfoto - fotograf ukjent / SCANPIX

Et av de store musikalske forbildene til John Lennon, mistet kona si, skrev ei låt som selveste The Beatles spilte inn, ble lurt av sitt eget forlag, og endte opp som bussjåfør i Cleveland på 1970-tallet.

Nordmenn klagar ikkje på dårleg vin

I fjor fekk Vinmonopolet inn 63 000 klagar på vin med usmak. Talet burde vore 3,5 millionar. Minst fem prosent av all vin som blir produsert er det nemleg noko feil med, og Vinmonopolet gir deg pengane attende om vinen er dårleg. Likevel vert berre kvar tusende solgte flaske klaga på. Vinmonopolet seier det er trist at mange drikk vin som burde vore kasta, og dei ber folk komme inn med dei dårlege varene. Dei vil rett og slett ha fleire misnøgde kundar.

Shoppingmisbruk - en tvangslidelse

Shopping
Foto: MATT HOUSTON / AP

- Shopping styrte livet mitt, sier Ann-Britt Aldermann. Det gikk så langt at hun underslo en million kroner fra arbeidsgiveren for å kjøpe klær. Nå roper psykologer et varsko! - I prakisen min møter jeg stadig vekk mennesker som lider av shoppingmisbruk, eller "shopaholic", sier psykolog Bjarne Hansen. Reporter er Kjetil Lillesæter.

Misjonæren kommer hjem som kjendis

- Da en misjonær hadde tatt med seg en afrikaner til Stavanger, samlet det seg et folkehav på kaia for å få det med seg, og da han gikk ned landgangen kom det et høyt sukk fra folkemengden. Professor Torstein Jørgensen forteller at norske misjonærer gjorde alt de kunne for å promotere sin egen virksomhet da de kom tilbake til Norge. De arrangerte møter og dro land og strand rundt, hvor de fortalte eksotiske historier om land som nordmenn flest knapt hadde hørt om. Jøregnsen forteller til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo at misjonærene etter hvert fikk samme status som dagens kjendiser.

Oluf gjenoppstår for siste gang

Oluf - (Arthur Arntzen)
Foto: NRK

Oluf fra Raillkattlia gjenoppstår for siste gang. Det skjer i Narvik i morgen og fire dager framover. Skaperen av figuren, Arthur Arntzen lover at sjøl om han har sagt det før, så kan vi stole på at dette er siste gang. Årsaken er at Oluf overrasket meg og tok styringa, hevder Arntzen, som tror Oluf representerer en folkelig humor som ikke kan oppstå i Oslo. Reporter: Bjørn Vang.

070707

Brudepar står i kø for å få gifte seg den sjuende i sjuende null sju. Ved flere kirker her i landet er sjuende juli allerede fullbooket. ”En utmerket dag for forpliktende og varige ekteskap” sier astrolog Brit Fjelstad Welle til reporter Ann Jones.

Hør: Norgesglasset 10.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller