NRK Meny
Normal

Norgesglasset 09.10.06

Kongen søker lakei - Vil ha unges meninger - Unge reguleres for en formue - Jakten på gladsaken - Marianne Meløy kåserer - Holdninger til brystkreft - Kjønnsroller blant muslimske menn - Norges første spam-dom - SMS-spøkelse meld til politiet

Kongen søker lakei

"Det Kongelige slott har ledig stilling som lakei i hovmesterseksjonen for snarlig tiltredelse." Dette kan du lese i en stillingsannonse fra Det Kongelige Hoff.

- Slottet risikerer å gjøre seg til latter ved å bruke en slik betegnelse, sier språkprofessor Finn Erik Vinje. Han viser til at lakei i norsk dagligtale betyr en "spyttslikker", selv om den opprinnelige betydningen er en annen.

Språkprofessor Finn Erik Vinje og informasjonsrådgiver Sven Gjeruldsen ved Det Kongelige Hoff snakker med Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter.

Vil ha unges meninger

Skal det bli vanskeligere for professorer å komme på trykk? Hvor er dere, unge, engasjerte med kvasse kulepenner? Aftenposten vil lokke 20-åringer til å fornye avisens kronikksider. Friste de unge ned fra diskusjonssidene på internett og ut på tusener av frokostbord i papiravisen. Men har de noe viktig å skrive? Reportere Thor Henry Bjor, Arild Opheim og debatt- og kronikkredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås.

Unge reguleres for en formue

Ingrid, Håkon og Abdullah.
Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

I fjor regulerte norsk ungdom tennene sine for til sammen 400 millioner kroner. Hver tredje ungdom går nå rundt med et metallsmil, til en gjennomsnittlig kostnad på 20.000. Den høye prisen foreldre må betale for at barna skal smile pent, er problematisk for mange, det sier fylkestannlege i Troms, Endre Dingsør. Han forteller til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo at stadig flere velger å få seg tannregulering ut fra kosmetiske årsaker. - Stadig flere ønsker seg et filmstjerne-smil, dette er med på å forklare den store veksten i antall reguleringer i Norge.

Jakten på gladsaken

Distriktssendingene er blant av de mest populære tilbudene NRK har. 1,7 millioner nordmenn lytter på radiosendingene en gjennomsnittsdag. Vi har vært med reporter Anne Dorte Lunås på jakt etter den den typiske distriktssaken, eller i alle fall det enkelte tror er den typiske distriktssaken, - i NRK Trøndelags "Midtnytt".

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

 

Marianne Meløy kåserer: "Lusekofte".

”Det skjer ikke meg.”

Brystkreft er den mest vanlige kreftformen blant kvinner. Allikevel gjør 4 av 10 kvinner lite for å forebygge sykdommen. Det viser en undersøkelse fra Kreftforeningen, gjengitt i VG.

- Redselen for å oppdage noe galt kan være en av grunnene til at kvinner ikke undersøker seg selv regelmessig, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel til programleder Arild Opheim.

Kjønnsroller blant muslimske menn

Å forsørge familien er mannens oppgave, mener muslimske menn i Norge. Det forteller vit.ass. Elise Skarsaune ved Universitetet i Oslo, som har undersøkt kjønnsroller hos muslimske menn. Kvinnens ansvar ligger i heimen, mener muslimske menn, men de godtar at kvinnen tar arbeid utenfor heimen dersom hun har lyst, og ikke gjør det av økonomisk nødvendighet. Reporter: Bjørn Vang.

Norges første spam-dom

Spam eller søppelpost: selv et uønsket barn kan ha to navn. Vi sikter til uønskede reklamemeldinger via e-post. Og kanskje var du en av de mange mottakerne, da en 22-åring fra Stavanger i fjor sommer sendte søppelpost til over 700.000 forskjellige e-postadresser? 22-åringen hadde selv bitt på et tilbud han hadde fått gjennom e-postreklame fra et amerikansk selskap. Han ble lovet en dollar for hver kjøper han klarte å kapre. Det amerikanske selskapet sendte Stavanger-mannen adresselister, og så var det bare å sette i gang.

Han sendte ut 1,5 millioner e-post-meldinger i løpet av sommeren i fjor, noe som fikk Kripos til å reagere. Tidlig en morgen utpå høsten braste politiet inn dørene hos 22-åringen med ransakingsordre. I Stavanger tingrett er den unge mannen nå dømt for brudd på personopplysningsloven, noe som koster ham en bot på 5000 kroner. Reporter Arild Opheim snakker med Jon Bing.

SMS-spøkelse meld til politiet

Det siste året har norske born blitt truga til å sende eit skremmande kjedebrev vidare til andre born. Tekstmeldinga kjem frå ei død jente kalla Cordelia, som trugar med å spøke for dei som ikkje sender meldinga vidare. Då 12 år gamle Malin Grandal frå Sør-Audnedal i Vest-Agder fekk meldinga seint ein kveld, gjekk til mor si, som melde saka til politiet. No jaktar politiet i Mandal på den som fyrst sende meldinga ut i verda.

Hør: Norgesglasset 09.10.06.

Norgesglasset NRK P1