NRK Meny
Normal

Norgesglasset 09.08.07

Den skjulte rasismen - Jakter på georginer - Potet-tyveri - Tre i Norge del 9 - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer – Trafikkulykker: Jentene bulker - Turistfiskere i Steigen – Arkivsommer: Råd for soling - Utrydda dyr del 12: Vandredue

Hør: Norgesglasset 09.08.07

Den skjulte rasismen

For snart ett år siden døde Eugene Ejike Obiora. Han var en mann med afrikansk opprinnelse som ble utsatt for politivold, det endte med døden. De siste dagene har de fleste fått med seg historien om ambulansepersonellet som kalte Ali en tulling og en gris, og som nektet å kjøre han til legevakta. I dag ligger Ali i respirator, og tilstanden er fortsatt kritisk. Ullevål sykehus påstår at det ikke lå rasistiske motiver bak handlingen til ambulansepersonellet. Men hvordan er egentlig ståa, er vi nordmenn rasister? Professor i sosialpsykologi Arnulf Kolstad hevder nordmenn er "mykrasister".

 

Jakter på georginer

Kanskje har du en georgine som burde vært på museum? Agder Naturmuseum ønsker å kartlegge og ta vare på norske georginer. Plantene kan være opptil 200 år gamle og går ofte i arv i familier. Planten må tas inn hver vinter og settes ut igjen om våren. - Trenden er at folk gjerne vil ha enkle hager som steller seg selv, forteller rådgiver ved Norsk ressurssenter, Åsmund Asdal. Dermed blir georginen for mye arbeid for de fleste, og Asdal frykter at mange sjeldne typer av planten kan forsvinne. Derfor har de nå satt i gang aksjonen i samarbeid med Agder Naturmuseum og Universitetet i Bergen. Dersom du har en georgine du tror burde bevares, kan du se på www.genressurser.no eller ringe Asbjørn Lie ved Agder Naturmuseum på telefon: 97 06 40 81. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

 

Potet-tyveri

Potetbonde Jens Øyaas i Melhus i Sør-Trøndelag fikk en tidlig start på potethøsten. Natt til i går vart 80 kvadratmeter av åkeren hans pløyd opp, og tjuvan stakk av med over 200 kilo matpotet. Også noen av naboene hadde hatt potet-tyver i åkeren. Forholdet er nå meldt til politiet.

 

Tre i Norge del 9

”Trange små skap” sa forfatterne av boken ”Tre i Norge ved to av dem” om rommene på Gjendesheim. De besøkte Jotunheimen i 1880 og det kan jo hende det ikke stemmer helt i dag. Reporter Sjur Sætre har i sommer reist i fortsporene til de tre muntre engelske herrene. I dag skal han sjekke ut Gjendesheim, men først Gjendebåten.

 

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Hvor er banankassene?”.

 

Trafikkulykker: Jentene bulker

Unge jenter tar etter guttas kjørestil og bulker mer enn før. Forsikringsselskapenes trafikkskadetall viser at de unge gutta faktisk har skjerpet seg noe de siste årene, men at de fortsatt er de farligste sjåførene. Hos jentene går det altså i motsatt retning. Det er de nyklekkede unge sjåførene som bulker mest.

 

Turistfiskere i Steigen

Yrkesfisker Paul Jensen mener turistfiskere ødelegger kysttorsken og krever at myndighetene tar avgift og registrerer turistfisken. Fiskebusseier Bosse Karlsson fra Sverige påstår han er godt likt og vil ikke blande seg inn i norsk fiskeripolitikk. Reporter: Bjørn Vang.

 

Arkivsommer:

Råd for soling

Norgesglasset leter etter sommeren i NRKs arkiver. Hvordan skal man unngå ubehageligheter når man vil sole seg i sommerferien? Idrettslege Birger Hannisdahl hadde for 70 år siden gode råd å gi til solkåte lyttere.

 

Utrydda dyr del 12: Vandredue

Vi forsynte oss så grovt av arten, at matfatet til slutt ble tomt og vandreduen utryddet for godt. Zoolog Petter Bøckman gir deg den triste historien om vandreduens død.

Hør: Norgesglasset 09.08.07

Norgesglasset NRK P1