NRK Meny
Normal

Norgesglasset 09.07.08

Forbud mot vannskuter - Sinte småhunder - Dagen i dag 9. Juli - One-Hit Wonder - Dang Trinh kåserer - Kan jorda slukes av fysikkeksperiment? - NRK 75 år - Vil ha middelalderskatt tilbake - Kontroversiell arkitektur

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 09.07.08

Forbud mot vannskuter

Sjøfartsdirektoratet advarer mot villendende reklame i annonser for vannskutere. Det er ulovlig å kjøre vannskuter over hele landet. Men det er mulig for kommuner å tillate kjøring på spesielt egnede områder. Loven som forbyr kjøringen kan likevel by på forvirring, den gjelder også for vannskuterlignende fartøy. - Vi har satt opp noen kriterier for hva som også regnes som vannskuter, forteller leder for avdelingen Sjøvett og fritidsbåter i Sjøfartsdirektoratet, John Aicher. Det går blant annet ut på form og manøvreringsegenskaper som ratt og gass. Aicher har forståelse for at det er vanskelig å vite hva som er lov og ikke. - Vi har ikke laget regelverket, vi er bare nødt å forvalte det, sier han. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Sinte småhunder

Turid Buvik, hunden Jippi og Pål Plassen

Turid Buvik, hunden Jippi og Pål Plassen

Foto: Rune Håkonsen / NRK

Det er ikke størrelsen det kommer an på, heller ikke når amerikanerne kårer den mest aggresive hunderasen. Nr. 9 på verstinglista besøkte Norgesglasset i dag.

Dagen i dag

9. Juli

Svend Foyn fikk for mye ære for harpunkanonen, det sier tidligere fylkeskonservator Dagfinn Bakken i et NRK-opptak fra 1964. Han må dele æren med andre, mener Bakken. Kvalskytter Leif Einar Karlsen ombord på SOFIA av Svolvær mener Foyn var en bra mann. Rep: Bjørn Vang.

One-Hit Wonder:

”Axel F”

Eddie Murphy spilte den noe uortodokse politimannen Axel Foley i filmen "Beverly Hills Cop". Tyskeren Harold Faltermeyer laget kjenningsmelodien - som er dagens "One-hit wonder".

Kåseri

Dang Trinh kåserer: ”Singel og mektig”

Kan jorda slukes av fysikkeksperiment?

I slutten av juli skal forskere ved CERN, European Organization for Nuclear Research sette i gang tidenes kraftigste partikkelakselerator, LHC. I den skal protoner, ørsmå partikler som fins i atomkjerner, akselereres opp til nesten lysets hastighet for så å krasje inn i hverandre. På den måten håper man på å få ny viten om hva som skjedde under The Big Bang. Men skeptikere er redd for at dette skal kunne slippe løs ukontrolerte krefter. Blant annet frykter man at små svarte hull som kan oppstå under disse eksplosjonene skal vokse og sluke verden rundt seg.

NRK 75 år

Alf Prøysen

I dag skal vi tilbake til 1950-talet og til et meget kjent radiofjes, da dikteren Alf Prøysen var i Barnetimen for de minste, - med viser og små fortellinger. Dattera Elin Prøysen var blant de mange som satt klistra til radioen når faren var på lufta i Barnetimen for de Minste".

Vil ha middelalderskatt tilbake

Tingelstad gamle kirke vil ha tilbake et alterbilde fra 1200-tallet som ble fjernet fra kirka i 1869. Middelalderskatten ble fjernet på grunn av at kirka ble tatt ut av bruk, og er nå en del av oldsaksamlingen til Kulturhistorisk museum. I samlingen har museet utallige middelaldergjenstander, blant annet samlet opp fordi det ble sett på som skrap på 1800-tallet. Men det er langt ifra sikkert at det beste er å føre gamle kirkeskatter tilbake til kirkene.

- Vi kan si nokså sikkert at om ikke disse tingene hadde kommet på museum, så hadde de neppe ikke overlevd frem til i dag. Det er jo ting som er både 7- og 800 år gamle og er jo veldig ømfintlige, forklarer Øystein Ekroll, som er middelalderarkeolog og forsker

Kontroversiell arkitektur

Ein omstridt arkitekt vil sette opp eit tre hundre meter høyt flytande glassbygg midt i indre Oslofjord, noke som ikkje overraskande møtar store protestar. Men kan vi læra oss å like dei bygga vi syntes var stygge då dei kom?

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold