Hopp til innhold

Norgesglasset 09.07.07

Mange godtar promillesykling - Medisin i det grøne 1 - Bisarre Beatles: "Lucy In The Sky With Diamonds" - Fotoskolen: Barnebilder - Restplasser i fengsel - Marianne Meløy kåserer - Bønder bondefanget - Utrydda dyr: Terrorfuglen Titanis - Takk fra Polakk - Sommerfenomen: Gnagsår

Hør: Norgesglasset 09.07.07

Mange godtar promillesykling

Tre av ti nordmenn synes det er greitt å sykle etter å ha drukket alkohol, forteller Emma Vennesland i IF Skadeforsikring. Jørgen Ingebrigtsen i Salten politidistrikt sier det ikke er forbudt, men ønsker likevel å advare mot promillesykling. Reporter: Bjørn Vang.

Medisin i det grøne del 1:

Hestehov og løvetann

Den eine er eit kjært vårteikn, medan den andre er eit hata ugras. Men tidlegare var hestehoven og løvetannen mykje meir enn fargeklattar i grøftekantar og plenar. Dei vart begge brukt som medisin.

Bisarre Beatles:

"Lucy In The Sky With Diamonds"

Fotoskolen:

Barnebilder

Skal du kommandere barna til å stå stille på feriebildene? Nei, mener fotograf Lasse Berre. Ta bilde av ungene i naturlig aktivtiet, slå til når øyeblikket er der. - Det nytter ikke å gjenskape situasjonen for barna, og blås i bakgrunn og omgivelser, sier Berre som i Norgesglasset gir enkle fotoråd sammen med reporter Ellen Borge Kristoffersen.

Restplasser i fengsel

Er du villig til å flytte på deg, kan du komme raskere fram i soningskøen. Flere fengsler har til tider celler som står tomme. Personer med korte dommer kan søke om å sone før de blir innkalt til soning. Målet med restplasser er at folk ikke må vente så lenge på soning. I dag er det mange som må vente ett til to år før de får sonet straffen sin. - Det er nok mange som helst vil legge bak seg soningen så fort som mulig, sier Kristin Bølgen Bronebakk, ekspedisjonssjef ved kriminalomsorgsavdelingen i justisdepartementet.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Språklig brukket rygg".

Bønder bondefanget

Bønder føler seg bondefanget. Regjeringen oppfordrer eldre arbeidstakere til å stå i jobb lengre, men trekker bønder som har oppnådd pensjonsalder opptil tjuefem tusen kroner i tilskudd. Reporter Vibeke Schjem snakket med bonde Egil Asbøll, som fyller sytti år til høsten, og som mener ordningen er klart diskriminerende. Han forteller også til Norgesglasset at det er mulig å omgå denne regelen. Enten ved at man fører gården over på sin yngre kone, hvis man har. Eller så kan du organisere gardsdrifta som eit AS, og da vil bonden unngå dette alderstrekket i tilskota. Statssekretær i Landbruksdepartementet Ola T Heggem, sier departementet skal se på saken.

Utrydda dyr:

Terrorfuglen Titanis

Hva gjør du dersom du opplever noe som en trussel? Et alternativ er å utrydde den, i hvertfall når det gjelder en terrorfugl som spiser småbarn, det forteller Petter Bøckman til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Takk fra Polakk

Latterdøra stod på vid gap på Høylandet i Nord Trøndelag i helgen. Norsk Revyfestival ble arrangert for 20. året på rad og over hundre revynummer ble vist. I klassen monolog var det nummeret Takk fra Polakk som gikk av med seieren, fremført av Sveinung Kveli fra Lierne i Nord Trøndelag.

Sommerfenomen:

Gnagsår

Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondheim Turistforening, har mange tips mot gnagsår. Sportsteip, gode sko, to par sokker og gjerne et par joggesko i tillegg til fjellskoene på turen. Musikkfestivalen Vinjerock i Joutnheimen, har en gnagsår-pris under årets festival. Den som er innom flest av turistforeningens hytter, på vei til festivalen, vinner prisen. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Hør: Norgesglasset 09.07.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.