Norgesglasset 09.07.07

Mange godtar promillesykling - Medisin i det grøne 1 - Bisarre Beatles: "Lucy In The Sky With Diamonds" - Fotoskolen: Barnebilder - Restplasser i fengsel - Marianne Meløy kåserer - Bønder bondefanget - Utrydda dyr: Terrorfuglen Titanis - Takk fra Polakk - Sommerfenomen: Gnagsår

Hør: Norgesglasset 09.07.07

Mange godtar promillesykling

Tre av ti nordmenn synes det er greitt å sykle etter å ha drukket alkohol, forteller Emma Vennesland i IF Skadeforsikring. Jørgen Ingebrigtsen i Salten politidistrikt sier det ikke er forbudt, men ønsker likevel å advare mot promillesykling. Reporter: Bjørn Vang.

Medisin i det grøne del 1:

Hestehov og løvetann

Den eine er eit kjært vårteikn, medan den andre er eit hata ugras. Men tidlegare var hestehoven og løvetannen mykje meir enn fargeklattar i grøftekantar og plenar. Dei vart begge brukt som medisin.

Bisarre Beatles:

"Lucy In The Sky With Diamonds"

Fotoskolen:

Barnebilder

Skal du kommandere barna til å stå stille på feriebildene? Nei, mener fotograf Lasse Berre. Ta bilde av ungene i naturlig aktivtiet, slå til når øyeblikket er der. - Det nytter ikke å gjenskape situasjonen for barna, og blås i bakgrunn og omgivelser, sier Berre som i Norgesglasset gir enkle fotoråd sammen med reporter Ellen Borge Kristoffersen.

Restplasser i fengsel

Er du villig til å flytte på deg, kan du komme raskere fram i soningskøen. Flere fengsler har til tider celler som står tomme. Personer med korte dommer kan søke om å sone før de blir innkalt til soning. Målet med restplasser er at folk ikke må vente så lenge på soning. I dag er det mange som må vente ett til to år før de får sonet straffen sin. - Det er nok mange som helst vil legge bak seg soningen så fort som mulig, sier Kristin Bølgen Bronebakk, ekspedisjonssjef ved kriminalomsorgsavdelingen i justisdepartementet.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Språklig brukket rygg".

Bønder bondefanget

Bønder føler seg bondefanget. Regjeringen oppfordrer eldre arbeidstakere til å stå i jobb lengre, men trekker bønder som har oppnådd pensjonsalder opptil tjuefem tusen kroner i tilskudd. Reporter Vibeke Schjem snakket med bonde Egil Asbøll, som fyller sytti år til høsten, og som mener ordningen er klart diskriminerende. Han forteller også til Norgesglasset at det er mulig å omgå denne regelen. Enten ved at man fører gården over på sin yngre kone, hvis man har. Eller så kan du organisere gardsdrifta som eit AS, og da vil bonden unngå dette alderstrekket i tilskota. Statssekretær i Landbruksdepartementet Ola T Heggem, sier departementet skal se på saken.

Utrydda dyr:

Terrorfuglen Titanis

Hva gjør du dersom du opplever noe som en trussel? Et alternativ er å utrydde den, i hvertfall når det gjelder en terrorfugl som spiser småbarn, det forteller Petter Bøckman til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Takk fra Polakk

Latterdøra stod på vid gap på Høylandet i Nord Trøndelag i helgen. Norsk Revyfestival ble arrangert for 20. året på rad og over hundre revynummer ble vist. I klassen monolog var det nummeret Takk fra Polakk som gikk av med seieren, fremført av Sveinung Kveli fra Lierne i Nord Trøndelag.

Sommerfenomen:

Gnagsår

Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondheim Turistforening, har mange tips mot gnagsår. Sportsteip, gode sko, to par sokker og gjerne et par joggesko i tillegg til fjellskoene på turen. Musikkfestivalen Vinjerock i Joutnheimen, har en gnagsår-pris under årets festival. Den som er innom flest av turistforeningens hytter, på vei til festivalen, vinner prisen. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Hør: Norgesglasset 09.07.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC