NRK Meny
Normal

Norgesglasset 09.05.07

Pøbelprosjekt - Facebook hyllar gamle heltar - Vår daglige Beatles: "You Won't See Me" - DNT sender 12.000 fjortisar på fjelltur - Typisk norsk å dra på polferd - Gamle blader får nytt liv - For mye maktkamp i idrettsforbundet - Verdt si vekt i gull: Gull - Kaffebar del 3 - De gamle redder de eldre

Hør:  Norgesglasset 09.05.07

Pøbelprosjekt

Arbeidsgjevarar over heile landet vil no gi jobb til pøbelungdom. Over 300 bedrifter har sagt ja til å gi praksisplassar til ungdom som står i fare for å hamne på skråplanet. Initiativtakaren til å få risikoungdom ut i arbeid, er Eddie Eidsvåg, tidlegare bakar i Sandnes. - Tilbodet gjeld for unge menneske frå 16 år og oppover. Deltakaren får eit åtte vekers motivasjonskurs, før dei blir utplasserte som lærlingar på arbeidsplassar. Målet er at desse ungdommane skal få fast jobb etter lærlingetida. Vi ønskjer på denne å gi skuleleie ungdomar eit alternativ til rus og kriminalitet, seier Eddie Eidsvåg i Stavanger.

Facebook hyllar gamle heltar

Olav Stedje
Foto: NRK

Dei gamle traverane Olav Stedje og Oddvar Torsheim har fått eigne fanklubbar på det mykje omtalte nettsamfunnet Facebook. Dei er svært stolte av dette, sjølv om dei ikkje var heilt sikker på kva Facebook, eigentleg var, før reportar Heidi Fagna viste dei sidene.

Vår daglige Beatles:

"You Won't See Me" 

Paul McCartney hadde mange tunge tanker i hodet høsten 1965. Det var ofte at han brukte låtskrivingen som terapi, noe han gjorde da han skrev sangen "You Won't See Me".

DNT sender 12.000 fjortisar på fjelltur

I dag går 12 000 åttandeklassingar tur i den norske fjellheimen. For andre året på rad inviterer Den Norske Turistforeningen alle åttandeklassane i Norge til å byte ut klasserommet med fjellet, i håp om at fleire skal oppleve gledene ved å komme seg ut i naturen. I Bergen var deltakinga på nærare 90 prosent, og der var til og med været på Turlaget si side. For medan det vart sett nedbørsrekord i går, skein sola i dag.

Typisk norsk å dra på polferd

Hvorfor er vi så opptatt av polfarere, spør kåsør Tron Soot-Ryen, som selv er lei stadig nye polfarere. Er det en Nansen i oss alle?

Gamle blader får nytt liv

Når månedens nye og blanke ukeblader bytter plass med de gamle framsidene, er det som regel ikke noen framtid for bladene som er utgått på dato. Men ikke alle blir destruert, noen heldige ukeblad får nemlig et nytt liv på skoler etter at karrieren i kioskhylla er over. Gjennom en abonnementstjeneste kan skoler abbonere på billige ukeblad, utgått på dato.

For mye maktkamp i idrettsforbundet

Det mener Marit Elveos, barnetrener og tidligere toppidrettsutøver. Lederkandidatene burde heller si hva de skal gjøre for barneidretten, mener hun og får støtte fra professor Yngvar Ommundsen ved Norges idrettshøgskole. Reporter: Bjørn Vang.

Verdt si vekt i gull:

Gull

På 1500-talet fann portugisarane sjølve gullkjeldene sør for Sahara. Det gjorde Portugal til ein mektig stat, forteller professor i historie ved Universitetet i Bergen, Anne-Hilde Nagel, til reporter Gøril Grov Sørdal.

Kaffebar del 3

Kaffi må vere lidenskap. Reportar Lise-May Spissøy finn ikkje noke anna forklaring etter å ha snakka med barista Synne Hartveit og kundane hennar på kaffibaren Det Lille Kaffecompagniet i Bergen. Her opplevde ho høgt presisjonsnivå, stolthet, og noke som nærma seg kjærlighet, både framfor og bak disken.

De gamle redder de eldre

Fra Blaker aldersheim
Foto: Sjur Sætre / NRK

To damer på 77 og en strålende fornøyd kommunalminister Aslaug Haga smiler over to sider i Aftenpåosten i dag. Ragna Thorbjørnsrud og Louise Hovind er begge 77, og egentlig pensjonister. Men så ofte de kan tar de vakter på Blaker aldersheim i Sørum utenfor Oslo. Det gjør også Eva Tørris på 70. Fire av de ansatte på Blaker er mellom 70 og 80, og bidrar virkelig til at hjulene går rundt for ledelsen på aldershjemmet. Beboer Ester Granaas sier det er flott med voksne ansatte. Ved reporter Sjur Sætre.

Hør: Norgesglasset 09.05.07

Norgesglasset NRK P1