Norgesglasset 09.04.08

Tromsø-OL i trøbbel - Biler du må forbi - Dagen i dag 9. April - Tysk skuffelse i Norge - Postkort fra livet - Konspirasjonsteoriar - Sions vises protokollar - Idrett og politikk - AAFK har alltid stort publikum - Berre ein paraply?

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 09.04.08

Tromsø-OL i trøbbel

Nei til OL i Tromsø, viser ny meningsmåling. 52 % sa nei."Det skyldes fakkeldemonstrasjoner" hevder kommunikasjonssjef Roger Ingebrigtsen. Men allerede før demonstrasjonene svarte 49 % nei når de hørte prisen. "Vi skal snu dette til 70% JA!" påstår Ingebrigtsen, som mener OL er bra for hele Nord-Norge. Rep: Bjørn Vang.

Biler du må forbi

Ser du en BMW eller en Audi i speilet når du kjører bil? Da kan du være sikker på at den har tenkt å kjøre forbi. En undersøkelse gjort av bladet Motor viser at Audi- og BMW-eiere oftest kjører forbi andre biler. Men hvilke biler blir oftest forbikjørt? Og hva sier bilen om deg? Svein Ola Hope er redaktør i bladet Motor, som har gjennomført en undersøkelse blant 5000 norske bileiere. Reporter er Astrid Engen.

Dagen i dag

9. April

Et stort antall tyske fotografer fulgte felttoget mot Norge i 1940. Hør om unik tysk propadandafilm på invasjonsdagen 9.april.

Tysk skuffelse i Norge

Tyske soldater på Festningsplassen 9. april 1940

Tyske soldater på Festningsplassen 9. april 1940.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Hvorfor tok ikke nordmenn i mot tyskerene med åpne armer? Dette er et av spørsmålene som dukker opp i tyske rapporter fra 2. verdenskrig.

Disse Rapportene som nazistene sendte hjem til hovedkvartert i Berlin om situasjonen i Norge er nå samlet i et bokverk på 1700 sider. Bøkene som presenteres for første gang i dag, viser nye sider av krigen, mener professor Stein Ugelvik Larsen, nemlig hvordan tyskerene selv oppfattet okkupasjonstiden i Norge. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Det handler om en trygg bestemor og markjordbær i Postkort fra livet Liv Grytnes fra Horten har sendt oss.

Konspirasjonsteoriar:

Sions vises protokollar

Ved hjelp av verkemiddel som alkoholisme, verdskrigar, stemmerett og pornografi, ved å spreie sosialistiske, liberalistiske og marxistiske idèar skal Sions vise styrte verda ut i kaos for så å samle saman bitane og ta styringa.

Dette er noko av innhaldet i 'Sions vises protokoller', ein tekst som blei publisert i Russland kring år 1905.

- Desse protokollane er ei forfalsking, laga av nokon i tsaren sitt hemmelege politi i Russland kring det forrige århundreskiftet, seier historieprofessor Øystein Sørensen. Alt i 1921 avslørte britiske The Times at teksten var falsk, at den var eit plagiat frå ei satirisk, fransk bok som ikkje har noko med jødane å gjere. Sidan har dette blitt bevist gong på gong, både gjennom media og rettsapparatet, men Sions vises protokollar blir trykt i stadig nye opplag. Og framleis blir teksten brukt som bevis på ei jødisk samansverging om verdsherredøme.

- Det finst uansett nokon som ynskjer å tru at dette er eit ekte dokument. I vår tid skjer dette fyrst og fremst i den muslimske verda, der florerer protokollane. I Vesten er det fyrst og fremst marginale, nynazistiske grupper som ikkje avviser Sions vises protokollar som falske, seier Sørensen.

Idrett og politikk

I dag vil demonstranter protestere mot kinesiske myndigheter, når OL-ilden skal fraktes gjennom San Fransisco. 14 dager med sport har blitt en viktig politisk begivenhet. Men hvordan kan sportsarrangement påvirke politikk, hva kan utøverne gjøre og hvorfor er det ikke alltid det hjelper? Andreas Selliaas (selliås) er leder for prosjektet Sport og forsoning ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Sammen med reporter Astrid Engen ser han på høydepunkt i sportens evne til å påvirke politiske beslutninger.

AAFK har alltid stort publikum

Det er alltid fullt på tribunene når AAFK spiller på hjemmebane. - Kapasiteten er på 10 778 betalende tilskuere, og vi er utsolgt til nesten hver kamp, sier daglig leder Henrik Hoff i AAFK. Kun Brann kan vise til en tilsvarende publikumsoppslutning i forhold til folketallet.

- Ålesund by har om lag 40 000 innbyggere. I prinsippet betyr det 25 prosent av byens befolkning er på hjemmekamp om søndagene, sier Henrik Hoff. Journalist og fotballekspert Kåre Sæter har en litt annen forklaring. - AAFK har blitt en fotballklubb for hele Nordvestlandet, ikke bare for ålesundere. Mange fotballinteresserte fra hele distriktet kommer inn til Ålesund for å følge hjemmekampene til AAFK. Dette styrker lokalpatriotismen, sier Kåre Sæter.

Berre ein paraply?

Paraplyer
Foto: Knut Fjelstad / Scanpix

Mange ting du har rundt deg i hverdagen er så vanlig og unnselig at du ikkje tenker på det anna enn akkurat når du treng det, men Anne Line Abotnes vil i dag sette fokus på paraplyens historie, for er ein paraply berre ein paraply?

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 09.04.08

Kulturstrøm

  • Prestehumoren blir snillere

    Prestehumoren i norske medier er blitt snillere de siste femti årene. Det mener religionsprofessor Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Han har vært med på å skrive den nye boken «Ingen spøk», som handler om preste-humor i norske medier.

    Preste-humoren i norske medier er blitt snillere de siste femti årene. 
Det mener religionsprofessor Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Han har vært med på å skrive den nye boken "Ingen spøk", som handler om preste-humor i norske medier.
  • Får SOME-nekt av føderal dommer

    Donald Trumps tidligere rådgiver, Roger Stone, får ikke lov til å publisere på Instagram, Facebook eller Twitter. Det har en føderal dommer bestemt etter han gikk over grensen for hvor mye han fikk lov å si offentlig om saken sin, skriver Reuters.