Norgesglasset 09.03.07

Vallabotn, heimbygda til Gerd-Liv Valla - Den røde og førerløse bilen - Vår daglige Beatles: "I'll Cry Instead" - Sov i senga til John og Yoko!

 

Hør: Norgesglasset 09.03.07

Vallabotn, heimbygda til Gerd-Liv Valla

Gerd-Liv var aldri ei pusekatt, og jeg støtter henne, sier sambygding Morten Evensen. Tove Larsen er enig, mens Johnny Olsen og Anne Lise Edvardsen mener Valla bør gå av. Reporter: Bjørn Vang.

Den raude og førarlause bilen

Normann-bilen
Foto: Normanns kunstforlag / Nasjonalbiblioteket, Billedsamlingen.

Ein raud Volvo varebil dukka opp på fleire norske postkort frå 60- og 70-talet. Det er særlig i landsskapsmotiv med kvite vidder, eller grønne marker at bilen dukker opp, og den står gjerne midt i vegbanen, men alltid utan sjåfør. Biletearkivar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, Harald Østgård Lund, tok opp jakta på kor denne bilen eigentleg kom i frå etter at han nok ein gong fekk auge på den raude bilen.

- Ved hjelp av eit forstørringsglas, fann eg registreringsnummeret på bilen. Dette klarte eg å spore til postkortforlaget, fortel Østgård Lund til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo. Men han fann ikkje berre løysinga på den eine bilen, han fann ein nasjonal historie om bilen si storheitstid- på postkort.

Vår daglige Beatles:

"I'll Cry Instead"

Regissøren bak filmen "A Hard Day's Night" vraket en av sangene som John Lennon hadde skrevet.

Sov i senga til John og Yoko!

 

Berit Ås
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

 

Hele dette året spiller vi Beatles-sanger og forteller historien bak. vi har også oppfordret lytterne til å fortelle om sine "Nær Beatles-opplevelser". Mange historier har kommet inn, blant annet en helt spesiell opplevelser fra stortingspolitiker Berit Ås. Hun har nemlig bodd hjemme hos John Lennon og Yoko Ono ei hel uke. Reporter Thor Henry Bjor besøkte Berit Ås.

Hør: Norgesglasset 09.03.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Kulturpris til Mauds redningsmenn

  Roald Amundsen si polarskute «Maud» vart i fjor frakta til Asker, der ho var bygd, etter å ha blitt heva frå havbotnen nord i Canada i 2016. Jan Wanggaard og Tandberg Eiendom får i dag pris frå statsminister Erna Solberg for sin innsats.

 • Misnøye med Weinstein-forlik

  To av skuespillerne som har saksøkt Harvey Weinstein nekter å være med på gruppeforliket, hvor det er avtalt at filmprodusenten skal betale 400 millioner kroner i erstatning til de fornærmede. Forliket er ikke endelig signert av partene, og kan dermed ende opp med å bli droppet. Det skriver New York Times.

  Harvey Weinstein
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Mímir Kristjánsson til Farmen

  Journalist og forfatter, Mímir Kristjánsson, er deltaker i neste års Farmen kjendis, melder TV 2. Han begrunner deltagelsen med at det vil bli en fin påminnelse på hvordan det var å drive en gård for 100 år siden, da Norge var et fattig land.

  Mimir Kristjansson
  Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK