Norgesglasset 09.01.06

Nei til enslige adoptivforeldre - Fremtidens kirke er i blokk eller gymsaler - Vår daglige Beatles: "Misery" - Misjonæren rapporterer hjem - HC Hanssen kåserer - Treningsstudio for barn - Tusenvis av lyttere foreslår norske helter! - Norges beste kuraut - Kiruna flytter hele sentrum - Skistjerner vil ha hvit vinter

Nei til enslige adoptivforeldre

Nye restriksjoner i Kina gjør det nesten umulig for enslige nordmenn å adoptere barn, sier Øystein Gudim i Adopsjonsforum. Fra 1.mai aksepterer kineserne nemlig bare par som adoptivforeldre. Jeg får mange fortvilte telefoner, forteller Nina Ek i foreningen for enestående adoptanter. Reporter: Ann Jones

Fremtidens kirke er i blokk eller gymsaler

I drabantbyen Blystadlia i Akershus har folk fått ei kyrkje utanom det vanlege. Der ligg Gudshuset i ei stor boligblokk. - Blokkleiligheter og gymsalar kan bli framtidas Gudshus. Vi ønskjer å vere der folk er i drabantbyane, seier Nils Tore Andersen i Kyrkjerådet.

Vår daglige Beatles:

"Misery"

"Misery" ble egentlig skrevet for popstjerna Helen Shapiro, som turnerte med The Beatles i 1963. 16-årige Helen hadde slått gjennom to år tidligere, og Paul McCartney og John Lennon så en mulighet til å få ekstra publisitet ved at Helen spilte en av deres sanger. Men Helens manager syntes ikke tilbudet var noe særlig, og takket nei.

Misjonæren rapporterer hjem

Misjonæren sin hovedhensikt har i alle år vært å formidle religion, også for godt og vel hundre år sidan da norsk misjon var representert over hele verden. Men et vel så viktig arbeid for misjonærene var også å rapportere hjem om møtene sine med den nye kulturen i det de kalte hedningelandene. For når folk flest ikke hadde mulighet til å reise ut og oppdage verden, fungerte misjonærens øyne også som øynene til vanlige nordmenn. Professor Torstein Jørgensen forteller til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo om hvor stor del av jobben en misjonær gjorde var å skrive hjem.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Godt norsk".

Treningsstudio for barn

I mars åpner landets første treningssenter for barn på Klepp i Rogaland. Konseptet heter Shokk og er importert fra England, der det starta i 1996. Tredemøller, vekter og styrkeapparater i barnestørrelse skal lokke barn fra åtte år og oppover til å være fysisk aktive. Men er treningsstudio det rette for en åtteåring?

Tusenvis av lyttere foreslår norske helter!

Norwegian-fly på Gardermoen
Foto: Norwegian

Norgesglassets lyttere svarte i tusentall da selskapet Norwegian etterlyste norske helter i radioens NRK P1. Bilder av disse heltene skal pryde halerorene til fem nye norske passasjerfly. - Vi har fått inn over 2500 svar via SMS og e-post, forteller Norgesglassets programleder Arild Opheim. Tirsdag ettermiddag jobbet han overtid for å skaffe seg en oversikt over navneforslagene på norske helter fra P 1s lyttere. Også sentralbordet hos flyselskapet Norwegian ble nedringt.

- En helt overveldende respons, sier administrende direktør Bjørn Kjos i flyselskapet Norwegian. Blant de vanligste helteforslagene var Erik Bye, Arne Næss jr., Shetlands-Larsen, Aud Schønemannn, Kong Haakon, Kong Olav og Camilla Collett.

- Vi har ennå ikke bestemt oss for hvem som skal få bildet sitt på halerorene til Norwegians nye, fly. Avgjørelsen offentliggjøres i Norgesglassets direktesending i morgen onsdag, forteller Bjørn Kjos i Norwegian. Som takk for hjelpa med navneforslag får en av Norgesglassets lyttere en gratis flyreise for to personer til Paris.

Norges beste kuraut

Norges beste "Møø", rauta fram av eit menneske er no kåra. Foreininga Melkens Venner lanserte før jul ein "Ring og Raut"-konkurranse på sin nettstad. Her vart nordmenn oppmoda om å ringje sin heilt personlege ku-raut. Over 300 forslag kom inn og førstepremnien var ei ku eller ein tur til Cuba. Vinnaren heiter Jørgen Kårvand (17) frå Tinn i Telemark.

- Vi har 140 kyr heime på garden, så ein tur til Cuba frista mest, seier han.

Kiruna flytter hele sentrum

Det forteller rådmann Kenneth Stålnacke. Firetusen innbyggere må finne seg nye boliger, og årsaken er at sentrum trues av tomme gruvesjakt under byen etter mange års graving etter jernmalm. Bygårdene vil etter hvert rase ned i store sprekker, så vi måtte gjøre dette, sier rådmannen. Reporter: Bjørn Vang.

Skistjerner vil ha hvit vinter

Gudmund Skjeldal, Vegard Ulvang, Kjetil André Aamodt og Jens Arne Svartedal vil ha tilbake den hvite
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Mange av oss fortviler fordi det ikke er skiføre. Det gjør også de store skistjernene Vegard Ulvang, Kjetil Andre Aamodt, Jens Arne Svartedal og Gudmund Skjeldal. Hvit vinter kaller de klimakampanjen de er i ferd med å sparke i gang. Fyll og fyr riktig, sier arkitektene bak kampanjen, Vegard Ulvang og Gudmund Skjeldal. De vil bruke sin kjendisstatus og sitt kontaktnett til å skape en bred klimabevegelse, få oss alle til være med å forhindre den globale oppvarmingen. I dag inviterte snømestrene til pressekonferanse i tett tåke på Trollvannstua på Grefsenkollen i Oslo, og der var også Sjur Sætre.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm