NRK Meny
Normal

Norgesglasset 08.11.07

Kvinnelige alkoholikere - Vår daglige Beatles: "Hey Bulldog" - Ein Porsche for ei helg - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Hyttelandsby eller alenehytte? - Hva vi hadde råd til før: Panserskipene - Containerfortellinger - Værstasjon på havets bunn

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 08.11.07

Kvinnelige alkoholikere

Kvinner drikker mer enn før. Og stadig flere kvinner misbruker alkohol. Det kan både klinikker og forskere bekrefte. - Det er ekstra fornedrende for mødre å ha et alkoholproblem, sier en tørrlagt alkoholiker til Norgesglasset. I hennes tilfelle gikk det så langt at hun måtte flytte fra barna sine. Reporter: Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"Hey Bulldog"

Tidlig i 1968, et par dager før de reiste til India for å meditere, skulle the Beatles lage en reklamefilm for "Lady Madonna". Gruppa endte opp med å spille inn en helt ny sang. Og en meget viktig person var til stede i studio.

Ein Porsche for ei helg

Nokre bil-ringar er meir eksklusive enn andre, og no kan ein britisk luksus-variant vere på veg til Norge. Det skriv nettstaden E24. I garasjen til the Classic Car Club glitrar og skin det i krom og blank lakk, - her får du ikkje berre eit køyretøy, du får òg velvære, komfort, klasse og eleganse. Men luksus er som kjent ikkje gratis. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Det du drømte om"

Hyttelandsby eller alenehytte?

Det er nødvendig med strenge regler for hyttebygging i Norge, sier planlegger Astrid Fjose i Målselv, en av landets heteste hyttekommuner. Hun ønsker at vi bygger i store, regulerte felt. Bjørn Gabrielsen har valgt motsatt, han bor året rundt i ei hytte uten strøm langt fra alle hyttefelt. Rep: Bjørn Vang.

Hva vi hadde råd til før: Panserskipene

Dette er en reprise fra Norgesglassets sendinger i 2000.

Containerfortellinger

Rune Johan Andersson

Rune Johan Andersson har skrevet 'Containerfortellinger'

Foto: Sjur Sætre / NRK

Containeren skrot fra nabolaget er som en slags skriftestol. Gamle sykler, lenestoler og brev forsvinner oppi og blir borte. All skyld og skam forsvinner når vi hiver i containeren. Det sier tegner og forfatter Rune Johan Andersson, en kunster med mange fans. I hans siste bok "Containerfortellinger" går han opp i containeren nabolaget.

Der foregår det saker og ting en kanskje ikke skulle tro kunne foregå i en container. Reporter Sjur Sætre dro på containerjakt med Rune Andersson på Nesodden utenfor Oslo.

Værstasjon på havets bunn

Argo-bøyen

En værstasjon (Argo-bøye) slippes ut i

Foto: Havforskningsinstituttet

Værstasjoner finner vi i dag rundt om kring i hele norge, men bare på land. Forskningsdirektør Einar Svendsen ved havforskningsinstituttet i bergen, har vært med på å slippe 3000 værstasjoner ut i havet.

- Den siste værstasjonen ble sluppet ut 1. november. Da ble et internasjonalt samarbeid avsluttet, forteller Svendsen.

Forskningsbøyene skal nå være med på å samle informasjon om hvordan temperaturen i havet endrer seg over tid. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 08.11.07

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK