Hopp til innhold

Norgesglasset 08.09.08

Overvektige gravide - Dagen i dag, 8. september - Eldre homofile inn i skapet - Norske jøder i motstandskampen - Løsriving av stater - Postkort fra livet - Treningsnarkomane

Hør sendingen her: Norgesglasset 08.09.08

Overvektige gravide et økende problem

Antallet overvektige gravide har økt med 300 % de siste tjue år, sier forsker Jeanette Khoury som advarer mot komplikasjoner for mor og barn.Sunt kosthold og mosjon er viktig, sier overlege Kristin Skogøy ved Nordlandssykehuset, og jordmor Nina Jamisson i Bodø mener jordmødre og fastleger må gi viktig informasjon om overvekt og mulige problem for mor og barn.

Reporter er Bjørn Vang.

Dagen i dag

Dagen i dag, 8. september, æ FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdigheter. Ein dag som blir markert på ymse vis rundt omkring i verden. Analfebtisme og dysleksi er fortsatt eit stort problem på verdensbasis.. Og au her i Norge er det mange som slit med å lese og skrive. "Lesevansker og livsvansker" - det er tittelen på ei ny bok som kom i såmmår. Einar Heiervang, professor ved Institutt for kliniske fag, Universitetet i Bergen. Du er ein av døm som står bak den her utgivelsen.

Hun slo gjennom med en gul dress og en sang som Kikki Danileson forkastet. Dagen i dag er det 42 år siden nordens grand-prix dronning ble født.

Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Eldre homofile inn i skapet

Homoaktivist Kim Friele er bekymret for forholdene for eldre homofile. De møter fordommer i helsevesenet og andre steder, og enkelte som tidligere stod fram som homofile velger å gå i skjul igjen som eldre, sier Friele. Hun snakker om problemene under homouka i Trondheim.

Reporter er Tron Soot-Ryen.

Norske jøder i motstandskampen

I dag, 8. september, åpner kronprins Haakon Oslos første jødiske museum. Og samtidig åpnes utstillingen "Friheten vinnes bare en gang". Der blir vi blant annet kjent med norske jøder som var med i motstandskampen under andre verdenskrig.

Reporter er Ingrid Stolpestad.

Løsriving av stater

Områdene Sør-Ossetia og Abkhazia i Georgia har i løpet av sommeren blitt godt kjent blant de som følger med på nyhetene. Begge områdene krever å løsrives fra Georgia, og bli selvstendige stater, men det er ikke så lett.

Reporter er Morten Klaussen.

Postkort fra livet

For tre år siden reiste radiolytter Ole Martin Kolbjørnshus til Lofoten. Han trengte å reise vekk, alene. Der møtte han en annen person som var ute i samme ærend. "Skip som møtes i natten", heter historien han skrev inn til Postkort fra livet.

Produsent er Ragnhild Lund Ansnes.

Treningsnarkomane

Du er nødt til å holde på, selv om treningen får alvorlige konsekvenser for arbeidsliv, privatliv eller for helsa. Det er problemet for de som er treningsavhengige, forklarer overlege Egil Martinsen. Marius Dahl som er personlig trener på SATS i Trondheim kan fortelle at de har opplevd noen som har trent opp til tre ganger daglig på treningssenteret.

Reporter er Morten Klaussen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober