Norgesglasset 08.08.07

Medarbeiderskap - Smaken på tur: Kamskjell - Søster savnet i fire år - Tre i Norge del 8 - T-skjortekunst - Skandalemaleri i Lofoten - Radio Røynda: Hunden - Sommerens plageånder: Flått - 60 år siden Kon Tiki

Hør: Norgesglasset 08.08.07

Medarbeiderskap

I den svenske avisen Ledaren, kan vi lese at en ny undersøkelse gjort av Svenskt Kvalitetsindex, forteller at det er mange faktorer som spiller inn om vi er fornøyde ansatte eller ikke. Men, motivasjon og den nærmeste sjefen vår kommer langt opp på listen, lenge før lønn. Og selv om dette er en svensk undersøkelse, er vi nordmenn også opptatt av sjefene våre. Johan Velten har vært bedriftsrådgiver i nesten tjuefem år, og han forteller at man kan se på mennesker om de har en god sjef eller ikke. Han mener den viktigste oppgaven til en leder er å se sine medarbeidere, gi tilbakemeldinger og legg merke til de man jobber sammen med. Kommunikasjon og relasjoner, det er det, det å være en god leder handler om.

Smaken av Norge på tur

Kamskjell

Ferske kamskjell rett fra havbunnen er noe av det beste radiokokk Inge Johnsen vet. På Frøya henter dykkere opp kamskjellene og Inge tilbereder dem så skånsomt som mulig.

Søster savnet i fire år

Trine Beate Frantzen ble meldt savnet 5. mai 2004

Trine Beate Frantzen forsvant i 2004. Hun er enda ikke funnet.

Foto: HANDOUT / SCANPIX

Hun har ventet på svar i fire år på hva som skjedde den dagen søstera forsvant, men Janicke Fratzen har enda ikke fått vite hva som egentlig skjedde med Trine Beate. Hun forteller om livet etter forsvinningen, og om hvordan hun hver eneste dag sitter med hodet fullt av spørsmål som hun trolig aldri vil få svar på.

- Vi trenger en grav å gå til, det fortjener familien. Det er vanskelig å miste et kjært familiemedlem, men enda vanskeligere å ikke vite hva som har skjedd. Janicke Frantzen blir intervjuet av Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Tre i Norge del 8

Odd Sveine ved bakerovenen til tre i Norge

Odd Sveine ved bakerovnen til tre i Norge.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Det er sommernatt og lyst i Memurudalen.

Kjetil Sveine og jeg skal snart tenne stearinlys og skåle for stillheten ved Memurubu, og i morgen skal Egil, faren hans, vise meg leiren til de tre engelske herrer som til de grader forelsket seg i Norge. 

T-skjortekunst

Hvis du trodde at T-skjorta bare er et plagg man bruker til å dekke kroppen med, må du tro om igjen. Motivet på T-skjorta har fått stadig større betydning, og folk bruker skjorta til å vise hvem de er. Første september, åpner utstillingen "My favourite Tee" i Trondheim, og den er basert på at publikum sender inn den t-skjorta som betyr mest for dem.

Skandalemaleri i Lofoten

- Vi angrer ikke på at vi tok imot maleriet, sier tidligere ordfører Erling Sandnes i Flakstad, som fikk gaven på betingelse av at de ikke heiste sameflagget. Nå sender vi kunstverket i retur, sier nyordfører Ann-Helen Jusnes, og det liker visepresident i Sametinget Johan Mikkel Sara. Reporter: Bjørn Vang.

Radio Røynda: Hunden

I Radio Røynda går ferien sin skeive gang. Bortsett fra en avstikker til Sverige har det ikke blitt rare ferieturen på de to i Bladstova. Redaktør Finn Tokvam har fortsatt et håp om at løsmedarbeider Vetle-Ivar skal få båten på sjøen før hauststormane set inn. Men Vetle-Ivar er meir opptatt av å fortelle om den tørste onkelen sin.

Sommerens plageånder:

Flått

Flåtten er en av sommerens mest omtalte plageånder. Men visste du at den er ekstremt tålmodig? Den kan sitte på et strå i flere uker og vente på byttet, forteller biolog Alex Strømme. Dessuten er flåtten svært nøysom. I løpet av livet sitt spiser den bare tre ganger! Reporter: Ann Jones.

60 år siden Kon Tiki

Thor Heyerdahl med en modell av Kon-Tiki.

Thor Heyerdahl poserer med en modell av det som skulle bli Kon-Tiki.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Denne uken er det 60 år sidenThor Heyerdal og hans mannskap bokstavlig talt braklandet på et korallrev på øya Raroia i Polynesia etter 101 dager i Stillehavet med en flåte av balsa.

Kon-Tikiferden har for alvor skrevet den lille øya inn i historiebøkene og øyfolket feirer dagen med brask og bram i dag. Kon-Tiki var en kopi av en gammel flåte og Thor Heyerdal ville vise at det var mulig for indianerne i Sør-Amerika å nå Polynesia. Ved reporter Sjur Sætre.

Hør: Norgesglasset 08.08.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Kulturministeren tipser om serier

  Kulturminister Trine Skei Grande besøkte denne uka Filmpolitiets podkast «Serietips» og deler sine seriefavoritter. Hun slår også et slag for dårlige serier.

  Legger frem Mediemelding
  Foto: Shad Madian / NRK
 • Staten har ansvar for Tinnosbanen

  Riksantikvaren meiner Bane Nor har eit ansvar for at Tinnosbanen blir sett i køyrbar stand for tog igjen. Jernbanedirektorat har rekna ut at det vil koste 300–500 millionar kroner å ruste opp Tinnosbanen som ein museumsbane for turisttog.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Gjev designpris til «Vindskip»

  Det tyske designrådet har tildelt en internasjonal pris til designet av «Vindskip». Båten reduserer klimagass og er tenkt som miljøvennlig frakteskip for biler. Gründeren Terje Lade fra Ålesund mottar prisen i Frankfurt 7. februar.

  Terje Lade har vunnet internasjonal designpris for Vindskip
  Foto: Lade AS