Hopp til innhold

Norgesglasset 08.05.07

Gjenbruk av frimerker - Kaffebar del 2 - Vår daglige Beatles: "Norwegian Wood" - HC Hanssen kåserer - Opplevelsesbutikken - Kufangarar på bil - Coca Cola fyller år - Lyn flyttet hus

Gjenbruk av frimerker

På internett kan du nå kjøpe brukte frimerker som ikke er stemplet, disse selges som "nye" og klare til å brukes på nytt. Dette mener posten er svindel og bedrag, men faktum er at de selv har skyld i problemet. For å få sendt posten fort nok av gårde i jula valgte de å ikke stemple frimerkene, slik at merker som er blitt tatt vare på blir ulovlig, men solgt på nettauksjon. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kaffebar del 2

Når du kan gå inn ein stad og kan seie: "Det vanlige", og noken veit akkurat kva du vil ha, då har du oppnådd status som stamkunde. Det Lille Kaffecompagniet i Bergen har mange av dei, men det er ikkje det samme å vere stamkunde på ein kaffebar som på ein kafé. Ikkje alle blir stamkundar berre fordi dei likar kaffien; for nokon er rosettane i mjølkeskummet det viktigaste. Reportar: Lise-May Spissøy.

Vår daglige Beatles:

"Norwegian Wood"

Mange forbinder låta "Norwegian Wood" med Norge og norsk skog, men låta har ingen ting med Norge å gjøre i det hele tatt. Derimot handler låta om en utro mann som blir så forbannet over at han blir dumpet av elskerinna at han tenner på leiligheten hennes.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Til odel og eie"

Opplevelsesbutikken

- Vi er på konstant jakt etter opplevelser og har det for øye også når vi drar på butikken. Det sier trendforsker Erling Dokk Holm. Butikker og kjøpesentre som byr på den beste opplevelsen vil vinne kampen om kundene, mener han. I dag har han holdt foredrag for butikksjefer og andre på den såkallte Retailkonferansen 2007. Reporter Sjur Sætre og Erling Dokk Holm dro på vindushopping i et av Oslos store kjøpesentre.

Kufangarar på bil

Har du ein kufangar i fronten på bilen din? I så fall blir du no tvungen til å registrere den i vognkortet ditt,- hos ein trafikkstasjon til Statens vegvesen. Dette skuldast eit nytt EU-direktiv og rammar tusenvis av norske bilistar. Fristen for å bestille time hos trafikkstasjonane er 25. mai. - Du må fjerne kufangaren dersom den ikkje blir godkjent hos Biltilsynet, seier trafikkdirektør Eva Solvi hos Vegdirektoratet. Reporter: Kjetil Lillesæter.

Coca Cola fyller år

8. mai 1886 solgte John Pemberton det fyrste glaset med Coca Cola på eit apotek i Atlanta i USA. Tonicen inneheldt blant anna ekstrakt av coka-blad og cola-nøtter. I dag er kokainen forlengst fjerna frå oppskrifta, og leskedrikken vert solgt i over 200 land. Pemberton tente 50 dollar på medisinen det fyrste året, i dag er Coca Cola den mest verdfulle merkevara i heile verda, til ein verdi av 4 200 milliardar kroner. Ikkje verst for ein drikk som var tenkt å skulle motvirke nerver og hodepine.

Lyn flyttet hus

Et lynnedslag var så kraftig at det flytta et bolighus i grue i hedmark fra grunnmuren i går kveld. Lynet slo ned i ei bjørk ved siden av bolighuset og antente huset. Det var ingen personer i huset da lynet slo ned, men brannmannskapene fant huseierens katt død like ved katteporten. Huset ble totalskadd etter brannen. Lynet laget et krater i bakken og sendte stener og jord oppmot femti meter unna. Brannmannskaper i Glåmdalen sier de er skremt over ødeleggelsene lynnedslaget førte til. Varabrannsjef Per Ivar Bekk har aldri opplevd maken. 

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)