NRK Meny
Normal

Norgesglasset 08.02.08

Sovjetisk spionasje i gamle dager - Frå skjønnskrift til tastatur - Dagen i dag 8. Februar - Faste - Fyrste norske lag i rosa 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 08.02.08

Sovjetisk spionasje i gamle dager

Sopptur med utsikt til øvingsfeltet på Trandum og utstrakt sportsfiske ved flyplassen på Rygge.

Slik fikk russerne "sett seg om" i Norge under den kalde krigen.

Men russiske agenter er minst like aktive nå som i sovjettiden, skal vi tro sjefen for politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme.

Nordområdene og norsk oljeteknologi er mål for den stadig økende spionasjen. Men er dagens metoder de samme?

Per Egil Hegge, tidligere Moskva-korrespondent og redaktør i Aftenposten, forteller om den gang det var påfallende mange russere som sa de solgte biler av merkene Volga og Moskovitsj i Osloområdet. Intervjuer er Eirik Kjos.

 

Skriftserien

Frå skjønnskrift til tastatur

Kvifor ser eit brev frå tanta mi heilt anleis ut enn eit brev frå mor mi? Det er mykje fordi dei blei fødde på kvar si side av hovudskiljet i skriftopplæringa innan skuleverket.

I det fyrste norske læreverket i skrivefaget frå 1868 står det at håndskrifta skal vere ei samanhengande, høgrehellande løkkeskrift. Den var inspirert av tysk skuleskrift, som igjen var ein variant av gotisk skrift.

Det store skiljet kom i 1947, då eit skriftsystem med utgangspunkt i den engelske tradisjonen blei godkjend i Norge. Den slanke, hellande skjønnskrifta blei erstatta med formskrifta sine lodddrette, runde bokstavar. Sidan har skuleverket gjennomført fleire mindre justeringar i skriveundervisninga.

Så om håndskrifta di ikkje kan seie så mykje om kven du er, så kan den i det minste seie noko om kor gammal du er.

Reporter Gøril Grov Sørdal intervjuar tanta si, Annemor Eikeland, og venninna hennar Ragnhild Tistel, om skjønnskrifta dei lærte på skulen i 30- og 40-åra.

Dagen i dag

8. Februar

Dagen i dag ble Svalbardtraktaten undertegnet i 1920. Den la grunnlaget for at Svalbard er norsk. Tron Soot-Ryen forteller.

Faste

Faste i middelalderen var ikke noe man tok lett på. I Frostatingsloven under "Kjøteting i fastetida og søndagsarbeid" står det at dersom du i løpet av fasten spiser kjøtt tre fredager på rad, kan biskopen ta alt du eier. Og ble du tatt i å drive trolldomskunster, kunne du bli ilagt faste to hundre dager i året resten av livet, slik som Ragnhild Tregagås fra Bergen.

Fyrste norske lag i rosa

Som det fyrste fotballaget i Norge skal Sogndal spele med rosa drakter. Femi? Nei, seier fanklubben, - rosa er tøft! Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 08.02.08

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz