Norgesglasset 07.11.06

Samboere uten kontrakt - Smaken av Norge: Suppe som varmer - Nederlendere på Fleinvær - HC Hanssen kåserer - Pleiesoldatar mot eldrebølga - Asylbarn diskrimineres - Albinoelg gir cash - Mystisk forsvinning på havet - Sirkusmuseum på utedoen

Samboere uten kontrakt

I alt 220.000 samboere her i landet lever så å si papirløst. Dette er en økning på 7 prosentpoeng fra 1995 til 2004. Ren latskap, sier Ellen Dokk Holm som er forbrukerøkonom hos Postbanken. Mange er klar over at det fort kan bli unødvendig mye krangling dersom paret går fra hverandre, og mange har tenkt at de burde skrevet en samboeravtale. Det hjelper ikke med tanken sier Dokk Holm- det må handles. En avtale alene er heller ikke nok. Samboeravtalen bør følges av et testament for å være fult sikret dersom en av partene dør. Juridisk er ekteskap muligens den enkleste måten å regulere fordeling av eiendeler og eventuell arv. Men dersom en av ulike årsaker ikke har lyst til å gifte seg, bør en ta seg tid til å skrive en samboeravtale og sette opp et testament.

Beboere fra alle kanter av verden!

Meenakshi Johar
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Grünerløkka sykehjem i Oslo forbereder seg på å ta imot brukere med røtter fra alle kanter av verden. Kanskje er det her han havner, norskpakistaneren Peer Molla Bakish. Han er 51 år og for lengst opptatt av egen fremtidig alderdom. En alderdom som i motsetning til hva han trodde nok blir i Norge. Reporter er Thor Henry Bjor

Smaken av Norge:

Suppe som varmer

Det er igjen tid for matlaging her i Norgesglasset. De neste ukene er vår radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen på plass med en ny serie med matretter tilpasset senhøst og vinter. Kanskje blir det litt julesteminng også når vi kommer til desember. Radiokokk Inge Jonsen og Tron Soot-Ryen lager mat for vintermørket. I dag lager de en suppe som varmer i dobbelt forstand, med litt sterke krydder, linser og svinekjøtt.

Nederlendere på Fleinvær

- Vi er lurt, mener nederlendere som flyttet til øy i Nordland, nå krever de gratis norskkurs. Ewa Baszczyk mener Gildeskål kommune bør betale norskkurs og ta seg av søppeltømminga på øya Fleinvær i Nordland. Ordfører Walter Pedersen i Gildeskål kommune vil betale litt, men mener alle som bosetter seg på små plasser i stor grad må klare seg sjøl. Reporter: Elin Aandal-Herset og Bjørn Vang.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Sikkerhetsnåla".

Pleiesoldatar mot eldrebølga

Om unge, sterke menn tek eit pliktår på sjukeheim og i heimesjukepleien, vil sjukefråværet gå ned. Dette forslaget kjem ikkje frå regjeringa sitt sjukelønsutval, det kjem frå arbeidslivsforskar Stein Knardahl. Muskel- og skjelettplager utgjer meir enn ein tredel av sjukefråværet, og særleg er problemet stort i helse- og omsorgsektoren. Knardahl meiner ein kanskje kan vurdere å endre verneplikta frå å vere ei militærteneste til noko som liknar meir på sivilteneste, slik at unge, sterke menn får brukt kreftene der dei verkeleg trengs.

Asylbarn diskrimineres

- Enslige barn på asylmottak utsettes for en systematisk diskriminering, det mener 13 norske organisasjoner og barneombudet. Sammen har de skrevet en utredning som de skal levere til Stortinget, der de ber om at barnevernet må få ansvaret for disse asylbarna. I dag ligger ansvaret hos Arbeids –og inkluderingsdepartementet, men organisasjonene mener denne plasseringen fører til mer diskusjon om flyktningepolitikk enn barns rettigheter. Marianne Borgen i Redd Barna sier til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo at barn er barn, og skal behandles likt i Norge, uansett om de sitter i et asylmottak eller i private hjem.

Albinoelg gir cash

"Den enes død, den andres brød", heter det, men det er også mulig å sko seg på de som fortsatt lever; sånn som albinoelgen i Svinndal på Østlandet. Albinoelgen som nå er døpt Albin, ble ikke bare rikskjendis, men verdensberømt, da han dukket opp på Østlandet rett før elgjakta. Søker du på Albin og Svinndal på Internett, får du opptreff i Ungarn, Sør-Afrika, Nicaragua, Østerrike, Italia og alle verdens land. I følge chilenske medier har Albin fått en kalv. De har til og med et flott manipulert bilde av albinofar og albinokalv. Ei fjær blir som kjent fort en hønsegård. Populariteten vet de å utnytte i Svinndal, og initiativtaker Liv Bakke Brynildsen kan fortelle at salget av Albin-effekter nå går for fullt. Reporter: Arild Opheim.

Mystisk forsvinning på havet

"Havet gir og havet tar", seier folk langs norskekysten. No har forfattaren Ole M. Ellefsen samla forteljingar om dramatiske hendingar langs kysten av Nordvestlandet dei siste hundre åra. Ei historie som har gjort sterkt inntrykk på forfattaren, skriv seg frå 3. juledag 1924. Då la ei ishavsskute ut frå Aurvåg på Søre sunnmøre, - med kurs for Ålesund. Båten blei funne att på havet dagen etter, men utan mannskapet om bord. Reporter er Kjetil Lillesæter

Sirkusmuseum på utedoen

Mellom utedoen og epletreet der Sirkusdirektør Jan Kjetil Smørdal startet sin karriere som linedanser er det i dag et midlertidig museum. Etter at Smørdal fikk en tre meter høg, blå elefant fra Den Nationale Scene, vil han nå skape et ordentlig sirkusmuseum der hjemme på Nordfjordeid. Publikum vil få blant annet få se unike gamle filmopptak, husvogner og klovneutstyr gjennom tidene, forteller Smørdal.

- Sirkus er all underholdnings mor, sier direktøren fra Sirkus Agora.

Hør: Norgesglasset 07.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter