Norgesglasset 07.08.08

Hvorfor er arveavgiften så upopulær? - Den kristne kunstindustrien vaknar - Dagen i dag 7. August - Miljøbiler i Norge - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Barnebortføring til utlandet - Eksotiske grønnsaker dyrkes i Norge - Kina: Kunsten - Bæsjeggen

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 07.08.08

Hvorfor er arveavgiften så upopulær?

Vil det bli billigere å arve familiehytta? Eller barndomshjemmet? Avisenes nyhetsbyrå (ANB) forteller at kilder i regjeringen nå bekrefter at arveavgiften skal ned, i alle fall for folk flest. En engasjerende avgift med lange tradisjoner i Norge. Studierektor ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem forteller til reporter Thor Henry Bjor.

Den kristne kunstindustrien vaknar

I åra før Norge blei kristna såg vestlendingane store steinkors røyse seg mot himmelen langs kysten. Heilt ytterst i Sognefjorden sat håndverkarane som hogg til desse fyrste, kristne symbola. Men visste dei kven Kvitekrist var? Og kven var det som bestilte desse underlege ikona? Korsa står den dag i dag, men steinbrota har ein ikkje funne - før no!

Dagen i dag

7. August

I år er det ti år sidene Al Qaida bombet USAs ambassader i Øst-Afrika. 7. august 1998 kjørte lastebiler fulle av sprenstoff inn i den amerikanske ambassaden i Nairobi, Kenya. Få minutter etter skjer det samme i Tanzanias hovedstad Dar Es Salaam.

Miljøbiler i Norge

SAABs miljøbil

SAABs miljøbil er elsket i Sverige, men få kjøper den i Norge.

Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

Svenskene elsker miljøbiler, og salget har steget med 38 prosent siden i fjor. Mens Ola og Kari Nordmann viser mindre vilje til å forandre på kjørevanene.Vi foretrekker tradisjonelle biler. Miljøbilpremie har fått en av tre svensker til å velge miljøbil. Mens gulroten fremdeles er for liten for at vi nordmenn skal velge å kjøre miljøvennlig.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Big men going down”

Barnebortføring til utlandet

Justisdepartementet har opprettet nettside for å hjelpe de som rammes, forteller rådgiver Vibeke Gjøslien. Nettsider hjelper ikke, myndighetene må presse utenlandske myndigheter hardere, sier tobarnsfar Tommy Rune Bless, som mistet sine barn da mora tok dem til Brasil. Rep: Bjørn Vang.

Eksotiske grønnsaker dyrkes i Norge

Vi er vant med at gulrøtter er oransje og at reddiken er rød. Men det finnes mange flere sorter grønnsaker enn de vanlige vi finn i butikken. Under Trøndersk Matfestival som åpna i Trondheim i dag viser bønder fra Frosta i Nord-Trøndelag fram grønnsaker av det mer sjeldne slaget.

Kina:

Kunsten

Forsker Harald Bøckman og reporter Ellen Borge Kristoffersen har i dag flyttet seg til Kunstindustrimuseet i Oslo for å se nærmere på den kinesiske utstillingen som står der.

Bæsjeggen

Besseggen

Besseggen er rammet av av 'villskiting'.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

”Villskitinga” fra turgåere på vei opp Besseggen, gjør at fjellet passer bedre til å hete Bæsjeggen. Pål Plassen har mer.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Ny kunnskap om gammel urtekunst

  Et nyoppstartet forskningsprosjekt skal gi ny kunnskap om plantebruk i Norden fra vikingtiden til i dag, skriver Forskning.no. Målet er å kartlegge utbredelsen og utviklingen av plantebruk i Norden gjennom tidene. Prosjektet er et samarbeid mellom Naturhistorisk museum i samarbeid med Kulturhistorisk museum.

  Flora Norvegica
 • Norsk nettavis blokkert i Russland

  Tirsdag morgen ble The Barents Observer utilgjengelig i Russland. Blokkeringen kommer som følge av et intervju med en homofil samisk mann. Det russiske medietilsynet ba nettavisa i januar om å fjerne nevnte artikkel, men kravet ble ikke etterkommet.

  The Independent Barents Observer
  Foto: Ksenia Novikova / NRK
 • Klassisk musikkpodkast for barn

  David Williams har laget en ny podkastserie om klassisk musikk for barn på Classic FM. «Marvellous Musical Podcast» ligger nå ute med 10 episoder. Her er det snakk om musikk fra filmer som «Star Wars» og «Harry Potter», men også Brahms, Chopin og Beethoven med tema snodige instrumenter. Skuespilleren og TV-profilen er best kjent i Norge som barnebokforfatter, blant annet med «Den rikeste gutten i verden» og «Gangsterbestemor».

  Harry Potter
  Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge