NRK Meny
Normal

Norgesglasset 07.06.07

Landets mest nyskapende bygd? - Rydding i skjærgården - Vår daglige Beatles: "I'm Only Sleeping" - Norske oppfinnelser: Sprayboksen - Ingvild wedaa Tennfjord kåserer - Polakker får tipstelefon - Palle-stjeling - Nytteløs krisehjelp - Tilbake i tid

Hør: Norgesglasset 07.06.07

Landets mest nyskapende bygd?

"Vi bør vinne!" Det mener Øyvind Mathiesen fra Kjerringøy, ei av ti bygder som har kommet til finalen i avisa Nationens kåring. "Vinneren offentliggjøres lørdag", sier sjefredaktør og juryleder Tove Lie. Reporter: Bjørn Vang.

Rydding i skjærgården

Varmen den siste uka har ført til et yrende folkeliv i skjærgården og strendene rundt omkring. Men når sola har gått ned og det er folketomt, synes det godt at folk har vært der. Skjærgårdspatruljen i Bergen synes folk har blitt flinkere nå enn før til å ta med seg søpla, men unntakene finnes og det ser ut som om det har vært villsvin på ferde. - Noen få som ødelegger for mange, og det er trist å se sier Oddbjørn Dingen som er driftsleder for friluftsetaten som driver skjærgårdspatruljering.

Vår daglige Beatles:

"I'm Only Sleeping"

The Beatles i Memphis i 1966

The Beatles i 1966.

Foto: FRED J. GRIFFITH / AP

John Lennon var, ifølge en britisk journalist, den lateste personen i England. Han innrømmet selv at det var bare én fysisk aktivitet han var interessert i; soving.

Norske oppfinnelser:

Sprayboksen

Allerede i 1926 fant Oslomannen Erik Rotheim opp sprayboksen. Ideen var at boning og lakking kunne gjøres enklere. Men med vannstoff som drivgass ble han sendt i retur til hjemlandet etter forsøk på lansering i USA. Vannstoff var for farlig og ble erstatta med freon som drivgass. Da fikk boksen stor anvendelse, både som hårspray og myggspray. Først senere vet vi at heller ikke freon var ufarlig og ble forbudt. Men prinsippet lever videre i beste vegående og brukes daglig, selv om Rotheim kanskje er glad for at han slipper å se all verdens grafittimaling.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord

Ingvild Wedaa Tennfjord.

Foto: Linda Næsfeldt

Ingvild wedaa Tennfjord kåserer: "I ensom majestet".

Polakker får tipstelefon

De godt og vel 100 000 polske arbeiderne i Noreg har fått et nytt hjelpemiddel mot uredelige arbeidsgivere og regelbrudd på arbeidsplassen. En tipstelefon på polsk skal nå gjøre det enklere for polakkene å si i fra om dårlige arbeidsforhold, dette har ingen andre land i Europa har forsøkt før. Arild Opheim intervjuer Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

Palle-stjeling

Om litt over to uke er det St. hans. Har du trepaller og bor i Ålesund burde du spikre de fast. Nå nærmer det seg St.Hans, og da stjeler de unge i Ålesund som ravner. Det de stjeler glitrer ikke. De unge stjeler trepaller til St.Hans bålet. Nå ber politiet i Ålesund næringslivet komme på banen slik at bålet kan bygges på lovligvis. Arild Opheim snakket med Førstebetjent Eli Bente Skarbøvik og Reiselivssjef Destinasjon Ålesund og Sunnmøre, Bjørn Sandnes.

Nytteløs krisehjelp

Etter en dramatisk hendelse er det vanlig å tilby de involverte såkalt psykologisk debriefing. Det vil si samtaler med profesjonelle helsearbeidere for å forebygge pskykiske problemer senere. Slik følelsesmessig førstehjelp har ingen effekt, viser en ny rapport fra Kunnskapssenteret. I noen tilfeller kan debriefing gjøre vondt verre, sier Hege Kornør til reporter Ann Jones.

Tilbake i tid

Verdens første Augmentet Reality forestilling ble vist i dag på Norsk Folkemuseum i Oslo. Utvidet virkelighet som det heter på norsk er en revolusjonerende medieteknologi som gir oss handlingen bokstavlig talt i fanget: Avanserte 3D-briller tar oss med inn i en futuristiske medieverden hvor skuespillerene forlater filmlerretet og handlingen foregår i din egen stue.

Hør: Norgesglasset 07.06.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3