NRK Meny
Normal

Norgesglasset 07.04.08

OL-ilden i Paris - Amerikanske presidenter: Theodore Roosevelt - Dagen i dag 7. April - Kjøpt friluft - Marianne Meløy kåserer - Smisking på jobben - Konspirasjonsteoriar, - livsfarleg underhaldning - Parkeringplasstrøbbel - Frukt og grønt

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

OL-ilden i Paris

Brannslukker mot OL-ilden

Brannslukker mot OL-ilden.

Foto: Ian Walton / AFP

OL-ilden har vært under vatn, i verdensrommet og med i hoppbakken på Lillhammer. I dag kjem fakkelstafetten før Beijing-OL til Paris og der blir fredens flamme møtt av protester. OL-ilden var ein nazistisk ide og har hatt ein brokete reise sida 1936.

Amerikanske presidenter:

Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt var en av de mest fargerike presidentene i USAs historie, mener professor Ole Moen. Theodore Roosevelt kom til makten i 1901 etter at president William McKinley ble skutt. Da var Theodore Roosevelt 43 år og den yngste presidenten til da i landets historie.

Theodore Roosevelt fikk Nobels fredspris i 1906 og har fått både Teddybjørnen og Teddysigaretten oppkalt etter seg. Han var utrolig sammensatt, både intelektuell og en energibunt av de skjeldne. Det sier Ole Moen. Han har skrevet bok om samtlige 42 amerikanske presidenter og i dag er det Theodore Roosevelt som er tema for ham og reporter Sjur Sætre.

Dagen i dag

7. April

7. april 1990 kom det meldinger om brann i passasjerskipet Scandinavian Star. En tragedie som kostet 159 mennesker livet. Vi har satt sammen klipp fra nyhetssendingene denne dagen for 18 år siden.

Etter brannen ble to danske redere og den norske kapteien dømt for at skipet ikke var i sjødyktig stand. Selve brannen var påsatt, men fortsatt er det knyttet usikkerhet om hvem som stod for ildspåsettelsen.

Kjøpt friluft

Nylig brukte staten 7,5 millioner kroner på å kjøpe et 30 mål stort friområde ved Trondheim. Dette føyer seg inn i rekken av over 2000 friområder som staten har kjøpt de siste 50 årene. Direktør Janne Sollie ved Direktoratet for Naturforvaltning forteller til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo hvorfor det er viktig at staten investerer i frisk luft til folk.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ” Hue eller ræv”

Smisking på jobben

Det bor en smisker i oss alle, mener filosofen Øyvind Kvalnes. Han holder til stadighet kurs for ansatte i norsk arbeidsliv og er svært opptatt av etiske problemstillinger på jobben.

I sin siste bok tar han et oppgjør med smiskekulturen. Smisking på jobben er utbredt og skadelig for arbeidsmiljøet, mener filosofen, men advarer samtidig mot mistenksomhet. - Vi må ikke slutte å rose hverandre, sier Øyvind Kvalnes. Ved reporter Sjur Sætre.

Konspirasjonsteoriar, - livsfarleg underhaldning

Sprøtt, fantasifullt og underhaldande, - slik ser dei fleste av oss på mange av konspirasjonsteoriane som verserer verda over. Men slike teoriar kan vere direkte farlege om dei får stå uimotsagt. Me møter to forskarar som ser det som si plikt å vere skeptiske.

Parkeringplasstrøbbel

Vi bulker for flere hundre millioner inni parkeringsanleggene ved norske kjøpesentere. Det er ikke bare sjåførene som må skjerpe seg, hevder forsikringbransjen. Reporter Thor Henry Bjor har snakket fagsjef i If Skadeforsikring, Kurt Undereidet.

Frukt og grønt

Regjeringens forslag om å påby frukt i skolen provoserer flere kommuner. Flere har brukt fruktpengene til andre ting. Hvorfor er mat en privatsak i Norge, men et offentlig ansvar i Sverige, spør kommentator Tron Soot-Ryen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.