Norgesglasset 07.03.07

Heldagsskolen - Blogging og ytringsfrihet - Vår daglige Beatles: "Any Time At All" - U-hjelp nytter ikke - La Lineas far er død - Å bekrefte sitt kjønn - Jaktkrig mellom Sverige og Norge - Penganes historie del 3: Mynten, - ei suksesshistorie - Puddelrocker med musikk til Rolf Jacobsen-dikt

Hør: Norgesglasset 07.03.07

Heldagsskolen

Spiste du skikkelig frokost i dag tidlig? Kanskje ble det ei brødskive i farta ut døra? Ved Lutvann skole i Oslo kan elevene spise seg mette på skolen før klokka ringer inn, danse midt på dagen og få hjelp til leksene før de går hjem, - nesten klokka 5.

For det blir lengre skoledagar når framtidsskolen blir prøvd ut. Reporter Thor Henry Bjor snakker med undervisningsinspektør ved Lutvann skole, Marit Hebæk.

Blogging og ytringsfrihet

Blogg

Blogg er en form for dagbok på nett.

Blogging er en form for dagbok på internett, og stadig flere bruker bloggen til å ytre meningene sine og skape debatt.

Bloggeren Heidi Nordby Lunde, alias Vampus, ble i 2005 kåra til Norges beste blogger. Hun mener det finnes en grense for hvor langt man kan strekke ytringsriheten på nettet, men synes det er gøy å provosere. Jarle Dahl Bergersen, en annen ivrig blogger, trues nå med søksmål fordi han i den private bloggen sin kritiserer telefonselgere i et nettkatalogselskap.

- Ytringsfrihet gjelder uavhengig av media, men vi må huske på at alle de begrensningene i ytringsfriheten som også gjelder for andre media også gjelder på nettet. For eksempel må man ta hensyn til at man ikke kommer med ærekrenkende ytringer sier, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo til Norgesglassets reporter Léa Cossais.

Vår daglige Beatles:

"Any Time At All"

John Lennon var den dominerende låtskriveren og vokalisten i The Beatles gjennom det meste av 1964. Han skrev 10 av de 13 låtene på albumet "A Hard Day's Night", - blant annet "Any Time At All".

U-hjelp nytter ikke

U-hjelp er mislykket og bidrar ikke til at folk får det bedre, mener BI-professor Arne Jon Isachsen. Men hvordan kan u-hjelpen gis sånn at den hjelper? Og hvem er det som tjener på u-hjelpen nå? Ifølge professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Jarle Simensen, tjener Norge mer enn u-landene slik situasjonen er nå. Reporter er Astrid Engen.

La Lineas far er død

Osvaldo Cavandoli er navnet på mannen som skapte tegnefilmfiguren La Linea eller Streken. Nå er Cavandoli død, 87 år gammel. - La Linea er en av de sterkeste figurene i hele tegneseriehistorien, sier animatøren Knut Eide til reporter Ann Jones.

Å bekrefte sitt kjønn

Å bli mann når du er kvinne eller å bli kvinne når du er mann, kan være like komplisert som det høres ut som. Prosessen mot å bli kvinne eller mann innebærer ikke bare operasjoner og hormonbehandling, men du må også bekrefte for deg selv og andre at du er kvinne - eller mann. Reporter Helen Hillevi Ruud møtte transkjønnete Ragnhild og Malin i Trondheim.

Jaktkrigen mellom Sverige og Norge

Sverige risikerer å havne i EU-domstolen fordi de har innført for strenge jaktregler for nordmenn, forteller Vebjørn Svendsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Han mener norske jegere må oppføre seg skikkelig når de jakter i andre land og tror striden vil løse seg før den kommer til Brussel. Reporter: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Penganes historie del 3:

Mynten, - ei suksesshistorie

I det sjuande århundre før Kristus skreiv lydiarane eit nytt og viktig kapittel i verdshistoria. Lydia, eit rike i Lille-Asia, i det som er Tyrkia i dag, var dei fyrste til å prege myntar, og dei brukte metallet Elektron, som inneheldt både gull og sølv. Oppfinninga revolusjonerte pengesystemet. Kongen sitt stempel garanterer verdien, det er lett å transportere og ein kan telje pengane i stadenfor å vege dei. Oppfinninga spreidde seg raskt til andre kulturar, og myntane fungerer like bra i dag som den gong.

Puddelrocker med musikk til Rolf Jacobsen-dikt

Tore Larsen og Henning Ramseth

Tore Larsen og Henning Ramseth.

Foto: MMS-foto: Stein S Eide / NRK

På kvinnedagen 8.mars ville lyrikeren Rolf Jacobsen vært 100 år. De to rockemusikerne Tore Larsen fra gruppa Return og Henning Ramseth med bakgrunn i ekstreme metal-band har laget musikk til Rolf Jacobsens dikt. Musikken skal være en del av programmet til Rolf JAcobsens 100 års jubileum i Hamar. De to har foreløpig laget musikk til tre av Rolf JAcobsens dikt: "Flammen", "Elevatorene" og "Regn i demringen". De prøvde først å framføre diktene sjøl på musikken men fant ut at de måtte bruke andre. Det er Peter Kippersund og Miriam Renvåg som synger, mens Espen R.L.F. (Rapperen Fra Løten) rapper. Larsen og Ramseth har brukt av egne penger for å finansiere prosjektet. Målet er å få støtte til å gi ut en hel cd med musikk til Rolf Jacobsen dikt. Hensikten er å gjøre diktene mer tilgjengelige for unge.

Hør: Norgesglasset 07.03.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha blitt påført livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP