NRK Meny
Normal

Norgesglasset 06.12.06

285 norske dyre- og plantearter kan dø ut på 10 år - Norsk på taiwansk - Barnfrie par må lyve for å forsvare valget - Når Møre og Romsdal blir splitta del 3 - Per Inge Torkelsen kåserer - Pippi får ikke si neger - Arkitekturpsykologi - St. Nikolas dag - Norges mest utskjelte program er 75 år

285 norske dyre- og plantearter kan dø ut på 10 år

3886 arter i den norske flora og fauna er utryddingstruet, eller i fare for å bli det. 285 arter kan forsvinne i løpet av 10 år. Onsdag overrakte den nasjonale Artsdatabanken miljøverndepartementet en oppdatert liste over trua dyre-og plantearter i Norge, Norsk Rødliste 2006. Rødlista er delt opp i tre kategorier: sårbare arter, sterkt trua arter og kritisk trua arter. En regner det som 50% sannsynelig at de kritisk trua artene kan være utrydda om 10 år. I denne gruppa finnes blant annet lomvi, ulv, ål, fjellrev, pigghå og grønnlandshval. Av planter kan vi for eksempel miste 16 av våre 20 orkidèarter, forteller redaktør for Rødlista, John Atle Kålås. Regjeringen har sagt at tapet av biologisk mangfold skal stoppes innen 2010. Reporter: Ragnhild Sleire Øyen.

Norsk på taiwansk

Hva tror du en taiwaner synes er mest eksotisk med Norge? Mange vil kanskje tippe fjorder og fjell, Holmenkollen eller kanskje elgen eller troll? Nå har en taiwansk kvinne som er bosatt i Norge skrevet en bok, der hun gir et bilde på hvordan nordmenn lever, skikker og vaner som hun synes er eksotiske. Og dersom du tror hun hun dermed har viet side opp og side ned med fjell og sjø, så tar du feil. Noe av det forfatteren synes er mest eksotisk er nemlig varm kaffe fra termos ute i naturen. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Barnfrie par må lyve for å forsvare valget

Par som ikke ønsker å få barn opplever skepsis og taushet fra omverdenen. Mange lyver også om at de ikke kan få barn for å slippe unna spørsmål om hvorfor de ha valgt å være barnfrie. Det forteller Hilde Hauglid som skriver doktorgradsoppgaven sin om dette ved Universitetet i Bergen. Mange par har aldri snakket med noen om dette, for det forventes ikke fra samfunnet at man ikke ønsker barn. Reporter Ellen Omland.

Når Møre og Romsdal blir splitta del 3

Kjem fylka våre til å forsvinne? Vil vi få sju store regionar som sluker og deler dei gamle fylka - regioner med namn som Vestlandet, Trøndelag, Nord Norge og Østviken? Mange er spent på kva som vil skje når regjeringa no i desember legg fram for Stortinget ein plan for oppgaver i regioner, og seinare den endelege inndelinga av landet i nye regioner.

Norgesglasset tek likesågodt farvel med dei gamle fylka, først og sist - med å minnast eitt av dei mest spesielle: Møre og Romsdal. Det er eit fylke som kan bli delt mellom Vestlandsregionen og Trøndelagsregionen; - rett og slett eit fylke som forsvinn. Arild Hoknes har laga ein historiske gjennomgangen av fylket som forsvann.

Kåseri

Per Inge Torkelsen
Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

Per Inge Torkelsen kåserer: "Blindtarmen".

Pippi får ikke si neger

Pippi Langstrømpe
Foto: Scanpix

Barnetimen i NRK vil ikke at Pippi skal bruke ordet neger. Faren til Pippi har derfor gått fra å være ”negerhøvding” til å bli ”sydhavskonge”. – Dette er en slag rasisme for barn. Forklarer kulturhistoriker Olav Christensen. Han har forsket på hvordan mennesker med mørk hud blir fremstilt i gamle tekster. – Er det riktig å endre teksten i gamle bøker? spør reporter Øyvind Wik.

Arkitekturpsykologi

St. Nikolas dag

I dag 6. desember er det St. Nikolas’ dag. Allerede som spebarn var denne kommende biskop og skytshelgen så asketisk at han bare diet sin amme på onsdager og fredager. Hvordan ble dette yndige barnet til Coca Cola-nissen? Terje Nordby fra P2s mytekalender trekker linjen fra 300-tallets Lilleasia til dagens kjøpesentre.

Norges mest utskjelte program er 75 år

Folkemusikktimen i NRK er 75 år. Dette er eitt av radioens eldste program, og eitt av NRKS mest utskjelte program. I alle fall dersom vi går nokre tiår tilbake i historien. I den tida då NRK berre sendte eit riksprogram i radioen, var lyttarane nøydde til å høyre på folkemusikk kvar søndag ettermiddag. Den gongen heitte programmet Folkemusikkhalvtimen, eit program som Erling Wicklund hugsar godt frå sin barndom. Han vokste opp i Oslo på 1950-talet.

Hør: Norgesglasset 06.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters