Norgesglasset 06.11.07

Då Hollywood kom til Norge - Jenter på tur uten penger - Vår daglige Beatles: "Only A Northern Song" - Overvåkning i trafikken - HC Hanssen kåserer - Skolens formålsparagraf - Rørleggeren som var for ettertraktet - Tuberkuloseomsorgen - Brannsikring

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 06.11.07

Då Hollywood kom til Norge

To vikingeskip fra filmen "The Vikings"

To av vikingeskipene fra filmen 'The Vikings'.

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

I 1958 kunne kinopublikum verda over sjå vikingen Kirk Douglas, prinsessa Janet Leigh og slava Tony Curtis slåss, dø og elske i vakker og vill Hardangernatur. I seks veker kom Hollywood til vesle Maurangsnes, og både lokale bønder og konkurranseroar fekk seg ein sommerjobb utanom det vanlege.

Snart 50 år etter blir sjåførar, roere og statiste kalla til dyst att, - for no skal dokumentaren om innspelinga av 'The Vikings' lagast. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Jenter på tur uten penger

Vi har reist rundt i Nord-Norge i snart ei uke uten penger, forteller elev Sara Vingelsgaard ved Soltun folkehøgskole. Hittil har ikke jentene brukt ett øre, verken til mat, billetter eller overnatting. Dette hadde aldri vært mulig i områdene rundt Oslo, sier Vingelsgaard. Reporter: Bjørn Vang.

Vår daglige Beatles:

"Only A Northern Song"

Bård Ose og Finn Tokvam gir deg historien om en vraket låt som endelig kom seg på et album.

Overvåkning i trafikken

Folk med bombrikker kjører på "manuell" i bomringen for ikke å bli registrert. Det forteller trafikkforsker Tore Vaaie i Gjensidige. Han har sett på bilistenes innstilling til informasjonsteknologi og overvåking. Vaaie forteller at mange er skeptiske til den elektroniske overvåkingen som etterhvert vil komme. Reporter er Thor Henry Bjor.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: "Livet på forskudd".

Skolens formålsparagraf

Stortinget skal snar vedta ny formålsparagraf for skolen, og denne gangen uten kristendommens særstilling. Tron Soot-Ryen ser på formålsparagrafene i skolen gjennom tidene, og hvordan de har forandret seg.

Rørleggeren som var for ettertraktet

Nye boliger popper opp og gamle restaureres for flere millioner, dermed er rørleggere naturlig nok etterspurt. På Åmot i Buskerud var rørlegger Erik Fredriksen så ettertraktet at han valgt å legge ned hele firmaet sitt. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Tuberkuloseomsorgen

Tuberkulosen var en fryktelig sykdom som rammet mange unge mennesker i første del av forrige århundre. I starten stod man hjelpeløs, men etter hvert ble det bygget store sanatorier i høyfjellet. Gjennom hørebilder og arkivklipp minnes vi om hva vi hadde råd til før. Laget av Tron Soot-Ryen.

Brannsikring

Ifølge Prognosesenteret bruker vi 45 milliarder på oppussing i år. Men vi glemmer å bruke penger på det elektriske anlegget. Så langt i år er 64 mennesker omkommet i branner i Norge, i mer enn en tredjedel av tilfellene skydes brannene feil med det elektriske anlegget eller slurv ved bruk av elektriske artikler. Sjur Sætre har besøkt IF Sikkerhetssenter i Hobøl utanfor Oslo.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 06.11.07

Kulturstrøm

 • Slo til da andre takket nei

  Det omstridte kunstverket «Gjerdeløa» til to millioner kroner havner nå i den nye kunstsiloen i Kristiansand. Nasjonalmuseet ønsket ikke å kjøpe det som blir omtalt som Norges første konseptkunstverk.

 • Slår tilbake etter #MeToo-anklager

  Ett år etter at #MeToo snudde Hollywood på hodet, måtte News Corp i dag møte Geoffrey Rush i retten i Australia. Den australske skuespilleren saksøker mediehuset for ærekrenkelser. – Det har vært de 11 verste månedene i mitt liv, sier skuespilleren Geoffrey Rush.

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken