NRK Meny
Normal

Norgesglasset 06.09.07

Stanser postkassereklame - Ulovlig å stoppe reklamestrøm til postkassa - Vår daglige Beatles: "A Day in the Life" - Meir makt, - mindre interesse - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Stem ut hvite, heterofile menn - Belysning i hjemmet - Kompliment

Hør: Norgesglasset 06.09.07

Stanser postkassereklame

Aurskog-Høland kommune har vedtatt å stenge innbyggernes postkasser for reklame. I stedet for å levere ut reklame til alle som ikke har et "Nei takk"-klistremerke på postkassa si, er det bare de som har et "Ja takk"-merke som vil motta uadressert reklame. Kjell S. Rakkenes, pressesjef i Posten Norge hevder at det ikke er lov for en kommune å stoppe slik reklame for kommunen - og skal ta kontakt med politikerne for å avklare dette. Arild Opheim intervjuer.

Vår daglige Beatles:

"A Day in the Life"

The Beatles

The Beatles

Foto: Faksimile NETT TV / NRK

Mange mener at "A Day In The Life" er den beste innspillingen som The Beatles gjorde, kan hende også den viktigste som er gjort i hele rockens historie.

Meir makt, - mindre interesse

Riks- og utanrikspolitikk er viktig, men vedtak som påverkar din eigen kvardag vert som regel fatta i kommunestyret. Du har rett og slett størst politisk makt ved lokalvala. Det seier statsvitar Anne Lise Fimreite. Det undrar henne difor at valdeltakinga på lokalval går ned.

I 1963 gjekk 81 prosent av oss til valurnene. Ved forrige lokalvalg hadde deltakinga krympa til 59 prosent. Fimreite trur ein av grunnane til den labre interessa er at nordmenn tykkjer lokalpolitikk er kjedeleg.

Kloke hovud seier veljarane vil møte fram om staten og kommunane får fram kor viktige lokalvala er. Fimreite seier me kanskje må lære av svenskane. Dei har ein eigen demokratiminister.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Det vanskelige profilbildet"

Stem ut hvite, heterofile menn

Stem ut hvite heterofile menn, gi heller stemma din til kvinner, homofile, unge, funksjonshemmede og innvandrere. Den oppfordringa kommer fra Likestillingsombudet Beate Gangsås, leser vi i Aftenposten i dag. Likestillingsombudet forteller om kampanjen " Kryss en kvinne", som oppfordrer oss velgere til å påvirke hvilke kandidater som blir valgt inn i kommunestyrene. Gangås forteller at kvinner, innvandrere og homofile er for lite representert i Kommunestyrene, Regjering og Storting, og hun foreslår at valglister ikke bør godkjennes før begge kjønn er representert med 50%.

Belysning i hjemmet

Lysforsker Jonny Nersveen

Lysforsker Jonny Nersveen.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Hvor vil du ha kos, hvor vil du jobbe, hvor skal du lese? Lysforsker Jonny Nersveen ved Høgskolen i Oslo mener vi er for lite bevist hva slags lys vi har hjemme. Maler du alt hvitt ender du lett opp med gråværsstemning nesten uansett hva slags lamper du måtte finne på å henge opp. Og riktig lys kan faktisk redde liv. Reporter Sjur Sætre inviterte Jonny Nersveen hjem til seg for gode råd om lys.

Kompliment

Reiser du med t-banen i Oslo i disse dager kan det hende det er noen som har sagt til deg at du er vakker. Andreklassestudentene ved Norges kreative fagskole viser i disse dagene installasjonene "You are beatiful", på noen av Oslos t-banestasjoner. Meningen med dette prosjektet er å spre glede i det offentlige rom. Norgesglassets reporter Vibeke Schjem, snakket med Psykolog Lisbet Bruda, som er opptatt av positiv kommunikasjon.

Hør: Norgesglasset 06.09.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Natalie Portman vil ikke til Israel

  Oscar-vinner Natalie Portman vil ikke komme til Israel for å ta imot den prestisjetunge Genesis-prisen. – De siste tids hendelser i Israel har opprørt henne og hun føler seg ikke komfortabel med å delta i offentlige tilstelninger i Israel, opplyser Genesis Prize Foundation. Prisen er på 1 million dollar og årets pris omtales som en hyllest til «jødiske kvinners bidrag til menneskeheten».

  Natalie Portman i My Blueberry Nights
  Foto: Filmweb
 • Staalesen kan vinne britisk pris

  Ifølge Bok365 kan Gunnar Staalesen vinne eDunnit-prisen, som deles ut til forfatteren av en krimroman som er publisert i Storbritannia i 2017. Han er nominert for «Wolves in the Dark», som utkom her hjemme i 2014 som «Ingen er så trygg i fare» (NTB).

 • Ariana Grande etter terroren

  Ariana Grande vender tilbake med den første nye musikken siden selvmordsbomberen drepte 22 mennesker da hun holdt konsert i Manchester i mai i fjor. Låten « No Tears Left To Cry » har en trist tittel, men beskrives av BBC som «oppløftende» – og man tror den kan bli en sommerlig pophit (NTB).

  Ariana Grande
  Foto: Andrew Harnik / AP/NTB/Scanpix