NRK Meny
Normal

Norgesglasset 06.07.07

På tur til barndomshjemmene -Beatles-turisme i Liverpool - Porten til Strawberry Field som souvernir -Bestevenner og barndomsvenner - 3-årig Beatles-fan - Norsk artist i Beatles-byen - 6. juli 1957: Det første møtet mellom Paul og John - Ved St. Peters Church - The Quarrymen

Hør: Norgesglasset 06.07.07

På tur til barndomshjemmene

John Lennons barndomshjem

John Lennons barndomshjem.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Mens John Lennon bodde i et rikmannsstrøk, bodde Paul McCartney i en typisk britisk arbeiderbolig i barndomen. Norges største Beatlesfan, Terje Solbakken, har vært i disse to husene tre ganger, men blir aldri lei. Han kan historiene om dopairet på Johns toalett, og sokkevaskingen på kjøkkenet hos Paul utenat, og tar lytterene med på en eksklusiv reise 50 år tilbake i tid, til barndomshjemmene til to av verdens største stjerner.

Norgesglasset i Liverpool.

Terje Solbakken og Arild Opheim utenfor Paul McCartneys barndomshjem.

Foto: NRK

Beatles-turisme i Liverpool

Hva slags turister er det egentlig som besøker Liverpool? Er det musikkinteresserte, eller er det dem som liker fotball? Hege Tollerud jobber med PR for Liverpools offesielle turistkontor, og forteller at fotballen nok er ørlite mer populær enn beatles ofr turistene. – Det er mye gutter og menn som kommer, det er sjelden par som ønsker romantiske ferier som kommer hit.

Hun sier også at nordmenn helt fra vikingetiden har satt sine spor i den engelske havnebyen, og er årsaken til at lapskaus har en svært sentral posisjon i Liverpool.

Porten til Strawberry Field som souvernir

Porten til Strawberry Field

Porten til Strawberry Field.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Ikke alle klarer å dra i The Beatles fotspor uten at de forsøker å ta med seg en suvenir hjem Det kanskje mest ekstreme som er stjelt er den røde porten til Strawberry Field. Men da tyveriet ble oppdaget fikk saken så stor oppmerksomhet i alle verdens aviser, at tyvene skjønte at de aldri ville klare å få solgt eller frakte porten ut av landet. Noen dager senere ble den funnet like i nærheten av Strawberry Field, og nå er den boltet fast for godt.

Bestevenner og barndomsvenner

De møttes for femti år siden, ble bestevenner så ble de uvenner. Mens de lo og kranglet, lagde de, heldigvis for oss, verdens beste musikk sammen. I dag feirer vi Beatles og vennskapet mellom John Lennon og Paul McCartney.

Barn snakker ofte om bestevenner. "Det er Robert som er min bestevenn", har du kanskje hørt en liten tass si. Men, det er jo ikke bare de små som bruker dette begrepet, også vi voksne snakker om bestevenner.

Sosiolog og en av forfatterne bak boken " Venner for harde livet", Marit Slagsvold forteller til reporter Vibeke Schjem, at vi trenger kanskje ikke å ha kjempe mange venner, men å ha noen få gode. Og at barndomsvenner er viktig for mange, mye på grunn av at de har kjent deg hele livet og fått med seg hele utviklingen.

Norsk artist i Beatles-byen

Norgesglasset i Liverpool.

Kaya Herstad er artist i Liverpool.

Foto: NRK

Noen nøyer seg ikke med en liten ferie i byen, andre satser på å bli her mer permanent og følge i The Beatles fotspor. Hver eneste år drar flere nordmenn til LIPA, Liverpool Institute For Performing Arts, og drømmer om å slå gjennom. En av de som har blitt værende i byen er Kaya Herstad, som har vært der siden 1999. Nå har hun gitt ut en CD, og opptrer live i studio.

6. juli 1957: Det første møtet mellom Paul og John

The Quarrymen med John Lennon

Bildet viser John Lennon med The Quarrymen, 6. juli 1957. Blant publikum var Paul McCartney.

Foto: SOTHEBY'S / EPA

Bård Ose og Finn Tokvam forteller om det første møtet mellom Paul McCartney og John Lennon ved St. Peters Church, Woolton Village Fete.

Ved St. Peters Church

- Jeg skulle så gjerne skrudd tida tilbake, bare for en liten stund. Kommentaren kommer fra Terje Solbakken, Norges største Beatlesfan etter at han for første gang har vært på besøk i St. Peters Church, der Paul og John møtte hverandre musikalsk for aller første gang. Ved denne kirken er også gravsteinen til Eleanor Rigby, som er blitt en kjent sang, uten at hun egentlig hadde noe å gjøre med selve sangen, mener Solbakken.

The Quarrymen

Norgesglasset i Liverpool.

Terje Solbakken, Rod Davis, Arild Opheim og Colin Hanton.

Foto: NRK

Da John møtte Paul, ble The Quarrymen til The Beatles. Ikke alle medlemene i det orginale bandet fikk være med videre. To av disse, Rod Davis og Colin Hanton, har møtt Arild Opheim i studio, der de forteller om hvordan det er å være kjendiser for en gruppe som ikke er så kjent lenger.

Hør: Norgesglasset 06.07.07