NRK Meny
Normal

Norgesglasset 06.03.08

Du risikerer å betale naboens gjeld - Ulik pris på klimakvoter - Dagen i dag 6. Mars - Radesyke; en egen norsk sykdom - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Mat rett i søpla, del 1 - Mat rett i søpla, del 2 - Omskjæringsklinikk - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 06.03.08

Du risikerer å betale naboens gjeld

Dersom du kjøper leilighet i et borettslag risikerer du å måtte dekke naboens gjeld. Advarselen kommer fra avd.dir. Torgeir Øines i Forbrukerrådet. Halvparten av borettslagene har ingen garantiordning som sikrer deg mot naboens tap, og Øines sier at meglerne sjelden opplyser om slike forhold. Rep: Bjørn Vang.

Ulik pris på klimakvoter

Flyselskapa vil selge oss klimabilletta, men kan me eigentleg kjøpe oss eit bedre klima?

-Du må sjølv sjekke kor mykje av pengane som faktisk går til bedring av klima, seier Georg Nilsen, seniorforskar ved Statens Forurensingstilsyn, i samtale med Norgesglassets reporter Anne Line Abotnes.

Dagen i dag

6. Mars

6. mars 1931 skifter Nidaros navn til Trondheim. Da hadde byen hatt begge de navnene, i tillegg til Trondhjem, iløpet av bare litt over ett år. Men selv om byen har hatt navnet Trondheim i snart 80 år, så er det fortsatt mange som kaller byen Trondhjem.

Radesyke; en egen norsk sykdom

På slutten av 1700 tallet manglet vi mye her i landet. Ikke var vi selvstendig som nasjon, ikke hadde vi eget universitet, men vi hadde en ting som bare vi hadde. Vi hadde radesyke. En fryktelig sykdom som ga byller og dype sår over hele kroppen, og som særlig rammet det fintfolket kalte almuen. Mange døde og radesyken bekymret både leger, prester og Kongen i København. Men så forsvant den i løpet av 1800 tallet. Etter det er det mange forskere som har klødd seg hodet og lurt på hva radesyken egentlig var for noe.

Anne Kveim Lie er opprinnelig lege, og i neste uke tar hun doktorgrad på den særnorske radesyken. Reporter Sjur Sætre dro på besøk inn på området til Ullevål sykehus i formiddag.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ” 18-åringer og hvorfor de er ubrukelige”

Mat rett i søpla del 1

Datomerking gir mer matsøppel

Hva gjør du når du oppdager at boksen med leverpostei eller den uåpna melkekartongen er gått ut på dato? Stadig flere av oss velger kanskje å kaste dem rett i søpla.

Redselen vår for utgåtte produkter er en av årsakene til at søppelberget av mat øker og øker. I 2005 kastet hver husholdning 200 kilo matavfall, og tallene ser ut til å øke. Men det er ikke bare hushodlningene som kaster mat, også dagligvarebransjen selv er en stor miljøsynder. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Mat rett i søpla del 2

For fulle butikker

Dagligvarebransjen står får 50.000 tonn matavfall i året, og hovedgrunnen til det er måten moderne varehandel er organisert. Eivind Jacobsen, som er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, sier at supermarkedene stapper hyllene og diskene fulle fordi det selger mer. Det er færre butikker som forsyner en større befolkning nå, og da er det vanskelig å beregne hvor mye mat som skal tas inn.

- Den enkelte kjøpmann kjenner ikke kundegrunnlaget sitt på samme måte som kjøpmannen på hjørnet gjorde i gamle dager, sier Jacobsen.

Omskjæringsklinikk

Sara Kahsay er jordmor på poliklinikken for omskårede på Ullevål. Siden starten i 2004 har klinikken tatt i mot over 500 omskårete kvinner, og over 300 av disse har blitt åpnet opp nedentil ved hjelp av kirurgi. Og stadig flere av disse er altså unge og velutdannede kvinner som har bodd i Norge i store deler av livet sitt. De har også til felles at de trenger hjelp for plager de har fått etter omskjæring.

- Nitti prosent av de som kommer hit er fra Somalia, mens resten stort sett er fra andre afrikanske land, sier Kahsay til reporter Ingrid Stolpestad.

Postkort fra livet

Norgesglassets egne storsatsing denne våren er i gang, nemlig ”Postkort fra livet”. Les mer her: www.nrk.no/postkort

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 06.03.08

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.