Norgesglasset 05.12.07

Hagen leder TV-debatt - Smaken av jul: Karrisild - Vår daglige Beatles: "Golden Slumbers & Carry that Weight" - Skyggen til Jens - Gro begår politisk harakiri - Apotek i Norge - Eigen jul i framand land: Gittes jul - Lys og barn - Er det egentlig pinnkjøttmangel? 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør:  Norgesglasset 05.12.07

Hagen leder TV-debatt

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen.

Foto: Iacob Christiansen Prebensen / NRK

Fra å ha sittet i stolen og svart på alle spørsmålene, skal han være den som stiller spørsmål. FRP-politiker Carl Ivar Hagen skal i kveld lede sin første debatt på TV. Spørsmålet er om politikeren vil klare rollebyttet? Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Smaken av jul:

Karrisild

Karri er egentlig et fellesnavn på en rekke ulike krydderblandinger, men den "norske" karrien har en spesiell smak og er ikke så sterk som mange andre. Det er den radiokokken bruker til klassikeren karrisild.

Vår daglige Beatles:

"Golden Slumbers & Carry that Weight"

Sommeren 1969 går det mot slutten for The Beatles. Paul McCartney vet dette, og synger ut sine følelser på de to komposisjonene "Golden Slumbers" og "Carry That Weight".

Skyggen til Jens

Mina Gerhardsen, 32 år, er statsminister Jens Stoltenberg sin næreste medarbeider. Ofte blir hun kalt "Skyggen til Jens", men tittelen hennes er politisk rådgiver. I sommer ble hun kåret til rikets fjerde mektigste kvinne av finansbladet Kapital. Vi er med Mina på jobben, i 15. etg i Regjeringsbygget i Oslo

Gro begår politisk harakiri

Gro Harlem Brundtland

Gro Harlem Brundtland.

Foto: CHRIS HONDROS / AFP

Når den tidligere sukkermotstanderen Gro Harlem Brundtland har blitt betalt rådgiver for brusgiganten Pepsi ødelegger hun sitt politiske ettermæle, hevder dagens kommentator, som spør hva som blir det neste: En sigarrullende Gro i Havanna? Rep: Bjørn Vang.

Apotek i Norge

Norsk apoteklov trekkes fram til skrekk og advarsel i Tyskland. Nå eies nesten alle apoteker av tre kjeder i Norge.

Eigen jul i framand land:

Gittes jul

Klarar ein å sleppe taket i sine eigne juletradisjonar når ein flyttar til eit anna land og gifter seg med ein innfødd? Eller bør ein tvertimot kjempe for sine eigne tradisjonar?

Danske Gitte Hansen er svært glad i jula. Ho har budd 20 år i Norge, er gift med ein nordmann og har 3 born. På juletreet heng både norske og danske flagg og medisterkakene er bytt ut med frikadeller. I kakeboksane ligg berlinerkranser, finsk brød og brune kaker, og kvart år prøver Gitte å få familien til å synge 'Højt fra træets grønne top'. Utan hell.

Likevel meiner ho familien har skapt seg ein fin kombinasjon av danske og norske tradisjonar, med det beste frå begge sider. Men ho vedgår at det av og til kan vere frustrerande å vere åleine om sine juletradisjonar.

Reporter Gøril Grov Sørdal er med på kjøkkenet når Gitte steiker æbleskiver, ein årviss desembertradisjon mor hennar i Danmark ristar på hovudet av. Æbleskiver kjøper ein då ferdigbaka på Brugs'en? 'Mor mi har ikkje skjønt at i Norge må ein vere meir dansk enn i Danmark,' seier Gitte.

Lys og barn

Riktig lys er viktig for alle, men særdeles viktig de første leveårene våre fordi synet utvikler seg gradvis fra vi blir født og til vi er rundt 12 år. Det sier Jonny Nersveen 1.ammanuensis ved Høgskolen i Oslo. Han advarer spesielt mot det han kaller "gråvær på fjellet lys", et lys du får ved for eksempel å ha en stålampe som lyser opp taket.

Som du kanskje skjønner, Norgesglassets reise i lysets verden fortsetter. I dag er det lys og barn som er tema for lysforsker Jonny Nersveen og reporter Sjur Sætre.

Er det egentlig pinnkjøttmangel?

Adventstiden er den andre agurktid for media, og juletradisjoner og julemat er godt stoff. Derfor er saker om prekær pinnekjøttmangel kjærkomne. Men tomme pinnekjøttlagre betyr ikke nødvendigvis at du må ty til svineribbe eller juletorsk på julaften.

Hør: Norgesglasset 05.12.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm