NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.11.07

Dugnadsånden stadig bedre - Behov for flere livssynsprester - Vår daglige Beatles: "Good Night" - Døgnåpen kirke - Marianne Meløy kåserer - Rutinemessig gentest - Ved og ovner - Gutter og skole - Alt vi hadde råd til før

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 05.11.07

Dugnadsånden stadig bedre

Skandinavene er best i verden på frivillig ubetalt arbeid, sier forsker Karl Henrik Sivesind ved Inst. for samfunnsforskning, nær 60 % av oss bidrar, viser ny rapport. Nødvendig og gledelig, sier veteran og leder i dugnadsgjengen Bodømarkas Venner, Gisle Johnson. Reporter: Bjørn Vang 

Behov for flere livssynsprester

Stort behov for rabbinere,buddistmunker, imamer og katolske prester ved norske sykehus. Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn mener det er på tide nå at alle norske sykehus knytter til seg prester fra andre trossamfunn.

Religionshistoriker og sykepleier May Lisbeth Myrhaug

May Lisbeth Myrhaug, sykepleier og religionshistoriker.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Katolsk medlem av samarbeidsrådet May Lisbeth Myrhaug sier at pasienter ofte har behov for å kunne snakke om religøse tema når de er på sykehus. Hun er sykepleier og religionshistorier og mener det norske samfunnet i større grad ta inn for seg at det er flerkulturelt. Ved reporter Sjur Sætre.

Vår daglige Beatles:

"Good Night"

Høsten 1968 diktet John Lennon en romantisk godnattsang til sin 5 år gamle sønn Julian, samtidig som han forlot kone og barn.

Døgnåpen kirke

Vår Frue Kirke

Dette er landets eneste døgnåpne kirke

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Vår Frue Kirke i Trondheim er en 800 år gammel kirke som denne helga møtte byen ren og ny-oppusset. Og åpningstidene er mye mer fleksible enn en gjennomsnittskirke i Norge, vår frue i Trondheim er nemlig landets eneste døgnåpne kirke.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Sesjon".

Rutinemessig gentest

Alle med brystkreft bør få tilbud om gentest. Det mener kreftforsker Anne Irene Hagen ved St.Olavs Hospital. Til Adresseavisen sier hun at slik rutinemessig genundersøkelse kan redde liv fordi en arvelig genfeil ikke alltid vises i familiens sykehistorie. Lege og forsker Irene Hetlevik ved NTNU mener rutinemessig gentesting av brystkreftpasienter kan gi andre familemedlemmer risikoinformasjon de ikke ønsker. Reporter: Ann Jones

Ved og ovner

Stadig mer av veden blir brent i såkalt rentbrennende ovner. Hva betyr det for varmegjenvinningen og for utslipp av skadelig svevestøv i Norge? 4 av 10 vedkubber havner i moderne rentbrennende ovner. Dette gir langt mer varme for vedfyrende nordmenn og mye mindre svevestøv for naboene. Reporter er Thor Henry Bjor.

Gutter og skole

Jentene har overtatt guttenes plass som de flinkeste på skolen. Mange sier skolen er mer tilpassa jenter, fordi det er mye teori og stillesitting. Men hvorfor var guttene flinkest på skolen før, da det var enda mer teori og stillesitting, spør vår kommentator Tron Soot-Ryen.

Alt vi hadde råd til før

Fra åpningen av Bergensbanen i 1909.

Fra åpningen av Bergensbanen i 1909.

Foto: SCANPIX

I dag diskuterer vi om vi har råd til nye veier og høyhastighetstog. For 100 år siden var Norge et fattig land i europeisk målestokk. Likevel brukte vi de pengene vi hadde på å bygge landet. Bergensbanen er et eksempel på et økonomisk løft som kostet mer enn ett statsbudsjett, da den ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet. I en serie forteller vi historiene om ting vi hadde råd til før, ved hjelp av hørebilder og arkivopptak. Serien er laget av Tron Soot-Ryen, og er en reprise fra 2000.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 05.11.07

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix