NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.10.07

Seksualundervisningen må moderniseres - Kvinnelige agenter del 5 - Vår daglige Beatles: "Happiness Is a Warm Gun" - Barndommen avgjør hvordan vi blir som fortellere

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 05.10.07

Seksualundervisningen må moderniseres

En av ti tenåringsjenter har opplevd minst ett tilfelle av samleie mot sin vilje, og 8 prosent av guttene. Nå krever likestillings- og diskrimineringsombudet oppdatert seksualundervisning.

- Seksualundervisningen er gammeldags, og har ikke fulgt med på hva ungdom har behov for å lære om, sier Beate Gangås.

Kvinnelige agenter del 5:

- Hindret blodbad - forbigått i stillhet

Ingrid Furuseth fikset hemmelige møter mellom anti-nazistiske tyskere og den norske motstandsbevegelsen mot slutten av krigen, og møtte også tyskerene alene. Dermed spilte hun en avgjørende rolle for at okkupasjonen sluttet fredelig.

Hun har lenge vært helt ukjent, men historiker Tore Pryser anser henne som den viktigste av agentene han omtaler i boken "Kvinner i hemmelige tjenester".

Furuseth var etter hans mening med på å hindre blodbad da tyskerne trakk seg ut av Norge - men siden ble hun forbigått i stilhet. Under krigen gjemte hun notater i et vannrør og trodde nok at beretningen hennes skulle bli utgitt da freden kom. Det ble de ikke, ikke før i oktober 2007.

Vår daglige Beatles:

"Happiness Is a Warm Gun"

En serie surrealistiske sangstrofer plassert i et musikalsk puslespill, og utstyrt med et intrikat arrangementet som The Beatles fremførte live i studio er ingrediensene i historien bak "Happiness Is a Warm Gun".

Barndommen avgjør hvordan vi blir som fortellere

Det sier Ingrid Lund, familieterapeut og forsker ved Universitetet i Agder, som snakker om tre typer voksenforteller. Ragna Rognan fra Bodø sier hun aldri fikk fortelle som barn, og det mener hun var veldig uheldig. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 05.10.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp