NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.09.07

En sjelden kar - Smaken av Norge på tur - Vår daglige Beatles: "Good Morning Good Morning" - Ingen valdeltaking, - intet demokrati - Moralisme på hotell - Flått på nett - Studenters - drikkemønster - Kloster ved verdens ende: Del 3 - 182 visninger i Oslo i går kveld

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 05.09.07

En sjelden kar

Svein Olav Kolset med sønnen Torgeir
Foto: Terje Dørre

-Det sier Svein Olav Kolset om sønnen Torgeir. I dag lanserte han boken som heter nettopp; En sjelden kar. Torgeir Kolset er 32 år og lider av et syndrom som heter CHARGE, og som innebærer at han har sterkt redusert hørsel og sterkt redusert syn.

Reporter Sjur Sætre snakker med Svein Olav Kolset og Tove Kolset, foreldrene til Torgeir.

 

Smaken av Norge på tur:

Ørret surret i rømme

Denne retten er en matklassiker. Likevel er det så godt at radiokokk Inge Johnsen gjør det helt enkelt når han får fersk fjellørret fra Siw-Ellinor Aagard i Lierne fisk.

 

Vår daglige Beatles:

"Good Morning Good Morning"

John Lennon var ikkje akkurat den ideelle familiefar. Han hata kvardagen og trivielle ting. Men ironisk nok var det noke svært så kvardagslig som ga han inspirasjon til sangen "Good Morning, Good Morning".

 

Ingen valdeltaking, - intet demokrati

Ved kommunevalet for fire år sidan låg valdeltakinga på under 60 prosent. Kor låg kan valdeltakinga vere før demokratiet misser sin legitimitet? Kva skjer med systemet om innbyggjarane ikkje brukar stemmeretten sin?

Statsvitar og fyrsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Anne Lise Fimreite, seier heile systemet kan bryte saman. Demokratiet som styreform er avhengig av at flest mogleg brukar stemmeretten sin, fordi eit folkestyre er basert på at folket, gjennom val, avgir makt til dei som skal styre landet.

Om dei som sit med makta ikkje er valde inn, så er det ikkje eit demokrati dei styrer.

Fimreite meiner mange i dag tek stemmeretten for gitt, i motsetning til tidlegare generasjonar, som såg det som ei plikt å gå til valurnene. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

 

Moralisme på hotell

Hotellkjeden Choice ber folk gå trappen og legger ut hefter som skal lære kundene om riktig kosthold og hvordan de skal trene. Helsemoralisme, mener kåsør Tron Soot-Ryen som skal ha seg frabedt å bli pådyttet Petter Stordalens vellykkethet.

 

Flått på nett

Norske jegere skal gjøre en dugnadsinnsats for å registrere flått. Knut Madslien ved Veterinærinstituttet oppfordrer jegere til å lete etter flått på de hjortedyrene de feller, og avlegge rapport på et nytt nettsted: flattogflue.no. I løpet av de siste årene har tallet på sykdomstilfeller etter flåttbitt økt kraftig, bekrefter Folkehelseinstituttet. Reporter: Arild Opheim.

 

Studenters drikkemønster

Alkoholforbruket går ned når studentene slutter å studere, sa Ellen Marie Tefre ved statens institutt for rusmiddelforskning til reporter Kirsti Kraft. Men forskning viser at fra 1997 til i dag så har alkoholkonsumet brand studenter i oslo økt kraftig, og ndersøkelsen viser også at for første gang drikker jenter mer enn gutter. Studentenes drikkevaner gir også en god pekepinn på utviklingstendenser hos andre ungdommer. De kommer gjerne etter viser tidligere undersøkelser. Innslaget ble første gang sendt i "Sånn er livet" på NRK P2.

 

Kloster ved verdens ende: Del 3

Hvorfor er de best bevarte klostrene vi har her i landet, ved Lyse, Hovedøya og Tautra, bare ruiner? Forfatter og prest Karl Gervin har skrevet en bok om det tidlige klosterlivet i Norge, og forteller om hvordan svartedauden og reformasjonen førte til munkenes undergang. Han er på Tautra sammen med reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo, der det har kommet liv i klosterlivet igjen.

 

182 visninger i Oslo i går kveld

Etter mange år med økte boligpriser går diskusjonen høyt om toppen er nådd.

Men det det egentlig dreier seg om for de fleste er å finne et sted der man har både råd og lyst til å bo. Reporter Gunnar Grøsland dro på visningen av et rekkehus på Gamle Stovner.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 05.09.07

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste fiolinkonkur

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form