NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.08.08

Mobiltelefon er ikke farlig - Luftfartshistorien del 12 - Dagen i dag 5. August - Kina: Historien - HC Hanssen kåserer - Servicehund - NRK 75 år - Alternativ energi - Den nye tellemåten

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 05.08.08

Mobiltelefon er ikke farlig

Mobiltelefon

Statens Strålevern mener mobilen ikke er farlig.

Foto: www.colourbox.com

Det er ikke grunnlag for å si at bruk av mobil medfører strålefare, sier forsker Lars Klæboe ved Statens Strålevern. Klæboe mener likevel mobilprodusentene bør være med og finansiere forskning på mobilbruk og strålefare. Rep: Bjørn Vang og Pål Plassen.

Luftfartshistorien del 12

Den 1. Mai 1960 eit amerikansk spionfly av typen U2 skutt ned over Sibir i Sovjet. Flyet var på veig frå en Natobase i Pakistan og skulle til Bodø. Reporter Sjur Sætre tar deg med på enda en flytur inn i vår luftfartshistorie sammen med konservator Karl Kleve ved Norsk luftfartsmuseum i Bodø.

Dagen i dag

5. August

Ivar Aasen

Ivar Aasen

Foto: NTB / Scanpix

"Han var ei ulykke for landet!" Det meinte forlegger Henrik Groth om Ivar Aasen, som ble født på dagen i dag i 1813. I innslaget høyrer vi også Hartvig Kiran og Sigurd Aarnes, og det er Jon Eikemo som les to strofer frå diktet "Dei gamle fjell" av Ivar Aasen. Rep: Bjørn Vang.

Kina:

Historien

Vår versjon av Kinas historie er ikke alltid helt proporsjonert med hvordan kineserne selv ser den. Mao er også i dag ansett som folkehelt blant hovedtyngden av det kinesiske folket, tiltross for det han gjennomførte med jerngrep. Det sier kanskje også noe om hva kineserne har gjennomgått i sin tidligere historie. Reporter er Ellen Borge Kristoffersen.

Kåseri

Halvard C Hanssen kåserer: ”Kirsebær med de store”

Servicehund

Servicehunden som steller hjemme

Servicehunden med eier Katrine Dekke.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

En sommerdag for ti år siden snur en dramatisk trafikkulykke livet opp ned for Katrine Dekke i Son i Akershus. Skade på hjernestammen, delvis lammelse og ødelagt leddsans gjorde hun avhengig av rullestol og help fra andre. De siste fem årene har mye av hjelpen vært gjort av en spesialtrent hund. Så bra fungerer hundehjelpen at Katrine og foreldrene ikke kan forstå at ikke flere funksjonshemmede kan få tilbud om servicehund. Under kan du se hvordan servicehunden jobber. Reporter er Thor Henry Bjor.

NRK 75 år

Frigjøringen i 1945

- Mens NRK før andre verdenskrig hadde vært brukt til å samle landet, skulle kringkastingen etter frigjøringen brukes til å gjenoppbygge landet, forteller Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter. Han er ansvarlig for jubilemsserien NRK i 75 år. I dag forteller han og NRK-vetarenen Halfdan Heggtun om en mykere radiostil i NRK etter 1945. Blant annet ble spørreleker og show i Store Studio introdusert etter krigen.

Alternativ energi

Jordvarme, flytende vindmøller eller solenergi i Sahara: Stadig hører vi om nye muligheter for å lage klimavennlig energi. Hvorfor bruker vi dem ikke?

Den nye tellemåten

Om ein generasjon er "fem og seksti" forsvunne for godt frå vårt talespråk her til lands, meinar professor. Då vil vi kun helde oss til ”sekstifem”. Reporter er Camilla Tjønn Thingvoll.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK