NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.07.07

D-vitamin hjelper mot kreft - Venner del 4: Når venner blir kjærester - Fotoskolen: Komposisjoner - Kjersti Berge kåserer - Vannmangel og varmekrangel i Nordland - Arkivsommer: Einar Gerhardsens sommerminner - Hvorfor doper syklistene seg? - Godterismakerne

D-vitamin hjelper mot kreft

Vi har lært å smøre oss med solkrem for å unngå forbrenninger og i verste fall hudkreft. Men sollys kan også beskytte mot kreft viser en fersk rapport. - Ved å la kroppen få små doser med sol midt på dagen, uten å bruke solkrem øker du nemlig produksjonen av d-vitamin sier lys- og stråleforsker Johan Moan.

Venner del 4:

Når venner blir kjærester

Vi husker det fra filmen Da han møtte henne", noen ganger ender venner opp som kjærester. "Han er jo bare en venn jeg kan ikke føle dette for han….." Det er ikke bare i filmen "Da han møtte henne, med Meg Ryan og....at venner blir kjæreste.Hva gjør man, når man får følelser for en venn? Psykolog Bente Træen fgir oss rådene og forteller hva som skjer.Og kankjer er det som vokalisten i Madrugada, Sivert Høyem forteller reporter Vibeke Schjem, at det kasnkje ikke er så rart at venner blir kjærester. For vi "faller" jo for vennene våre, og tiltrekkes de, selv om det ikke alltid er av en romantisk art.

Fotoskolen:

Komposisjoner

Fotograf Lasse Berre gir tips om hvordan du kan ta bra bilder. I dag snakker han om hvordan du kan komponere bildene. - Komposisjonene blir mest riktig ved å fotografere rett fremfra, men lek deg med ulike vinklinger, sier Lasse Berre. - Alt kan bli stilig, husk det er du som er sjefen!

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: Slipsknuetn

Vannmangel og varmekrangel i Nordland

Gisle Stensvold i Kabelvåg melder om forbud mot hagevanning, Hallgeir Lian i Bindal har tjuesju målte grader, trolig trettitre på en gård, mens Synnøve Ness i Saltdal slår til med tjueåtte offisielle, trolig trettifire lenger inn i dalen. Reporter: Bjørn Vang.

Arkivsommer:

Einar Gerhardsens sommerminner

Norgesglasset leter etter sommeren i NRKs innholdsrike arkiver. Tidligere statsminister Einar Gerhardsen minnes barndommens somre på begynnelsen av 1900-tallet. Lukten av nyslått høy var et av byguttens sterkeste sommerminner. Opptaket er fra 1974.

Hvorfor doper syklistene seg?

Lørdag starter et av årets viktigste ritt for proffsyklistene, Tour de France, og der er dessverre sannsynligheten for en dopingskandale stor. Men hvorfor doper syklistene seg? Og hva er det nye dopet? NRK-sportens sykkelekspert, Dag Erik Pedersen, mener harde og lange løp har noe av skylden. Likevel tror han ikke dopproblemet er spesielt mye større i sykkel enn andre idretter. Per Elias Kalfoss i Antidoping Norge frykter fremtidens dop, som kan være mye vanskeligere å oppdage. Reporter er Astrid Engen.

Godterismakerne

Det er tid for å skjemme seg bort med is og andre feriesøtsaker. Men hvordan jobber en godterismaker, eller produktutvikler? Siri Sølberg jobber som smakskonsulent ved Nidar Fabrikker i Trondheim. Hun sier nøtter blandet med sjokolade, de klassiske bærsmakene og fersk, ren marsipan er sikre smaker for nordmenn. - Vi er veldig konservative i samken når det kommer til stykke. - Innmellom drømmer jeg om at en helt ny eksotisk smak virkelig skal slå an. Godterireporter: Ellen Borge Kristoffersen.

Norgesglasset NRK P1