NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.06.08

Hiv-undersøkelse - Postkort fra livet - Dagen i dag 5. Juni - Smaken av Norge - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Nordmenn på fylla - Vanningsforbud - Takk til Island! - Sanseløs

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 05.06.08

Hiv-undersøkelse

Hver fjerde nordmann tror man kan bli smitta av å kysse en hivpositiv. På oppdrag fra Helsedirektoratet har Fafo i samarbeid med HivNorge gjennomført en holdnings- og kunnskapsundersøkelse om hiv i Norge -for første gang siden 1992. I dag er det rundt 4000 hivpositive her i landet. Og rapporten viser at fortsatt er det stort behov for kunnskap og informasjon om hiv, og særlig blant unge. Else Aasegg, medlem av landsstyret til HivNorge har levd med hiv i 23 år og kommenterer undersøkelsen.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

HIV viruset dreper ikke bare mennesker. Det dreper mot til kjærlighet, mot til å elske et menneske. Han vil være anonym og kaller seg "gunnsku".Han har sendt oss et postkort fra livet sitt i en bar en kveld.

Dagen i dag

5. Juni

På dagen i dag for 40 år siden ble Robert Bobby Kennedy, lillebroren til John F. skutt etter at han hadde holdt en tale i Hotel Ambassador i Los Angeles. Dagen etter døde han av skadene. En 24 årig palestiner ble fengslet og senere dømt for drapet, men ennå spekuleres det i om det virkelig var han som stod bak drapet. - Robert Kennedy var på vei mot å bli USAs president, og kanskje gikk verden glipp av noe stort da han ble drept. Det sier professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo. Ved reporter Sjur Sætre.

Smaken av Norge

Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen

Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen.

Foto: Norgesglasset / NRK

Engsyre eller surblad har vel mange gått og tygd på som barn. Men kandisert i sukker blir de et godt tilbehør til en søt dessert av krem eller iskrem. Det blir en enkel men smakfull kontrast Jan Kofoed rettleder Inge Johnsen til å lage i radiokjøkkenet.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Cola zero”

Nordmenn på fylla

Nordmenn drikker stadig mer, blir vi fortalt. Men i 1833 drakk vi dobbelt så mye. Hvert år får vi høre at alkoholkonsumet til nordmenn vokser, og så også i år: I 2007 drakk hver av oss 6,6 liter ren alkohol. Så mye har vi ikke drukket siden 1875. Men i følge forsker Øyvind Horverak ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning), var det mye verre på tidlig attenhundretall.

Vanningsforbud

Vanning i urtehage

Dette er forbust mange steder.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Den langvarige finværsperioden i Sør-Norge gjør at det blir knapphet på en ressurs vi er vant til å kunne bruke ubegrenset av nemlig vann! Flere kommuner har nå innført vanningsforbud, for å kunne ha kontroll over bruken. Toril Hofshagen fra Norsk Vann gir råd i varmen.

Takk til Island!

Vi kan takke islendingene for at eldre norsk historie er berget. Det mener Gisli Sigurdsson, professor i litteraturhistorie ved Universitetet i Reykjavik. - Det var islandske skalder, ikke nordmenn som skrev ned de norske kongesagaene. Også Snorre Sturlasson var islandsk. Disse skaldene reiste over til norske konger og høvdinger for å skrive ned bragdene om dem. Norge manglet en egen skriftlig sagatradisjon i middealderen, sier Gisli Sigurdsson til reporter Kjetil Lillesæter.

Sanseløs

Av og til føles det som vi vet noe vi egentlig ikke kan vite. Det blir fort litt skummelt, ikke bare for de som tar inn slike signal, men også for de rundt. Julie Worsøe-Walla undersøker hvordan det er å ha den 6. Sans.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 05.06.08

Flere kulturnyheter