Norgesglasset 05.05.08

Verdas fyrste Atom-mikroskop - Amerikanske presidenter: Ronal Reagen - Dagen i dag 5. Mai - Moderne islam - Marianne Meløy kåserer - Kjøpetillatelse på bil - Kvinne stoppet 25 slosskjemper i Sandnessjøen - Postkort fra livet - Utstoppa dyr byttes

Hør: Norgesglasset 05.05.08

Verdas fyrste Atom-mikroskop

For aller fyrste gong har forskarar klart å 'sjå' med atom i stadenfor med lys. Prototypen av verdas fyrste atommikroskop står klar ved Institutt for Fysikk og Teknologi, og håpet er at den nye teknologien kan opne dører på nano-nivå som fram til no har vore stengt.

Elektronmikroskop sender strålar med så høg energi at skjøre materiale ikkje kan undersøkast, medan atommikroskopet sender strålar med helium-atom som er mykje meir skånsomme. Slik kan biologisk materiale, som til dømes protein, undersøkast på nano-nivå. Håpet er at teknologien kan brukast blant anna til å lage betre medisinar, og til å få meir kunnskap om korleis cellene er bygde opp. Slik kan ein til dømes betre kreftbehandlinga.

Amerikanske presidenter:

Ronal Reagen

Ronald Reagan

Ronald Reagan

Foto: Charles Tasnadi / AP

Ronald Reagen var B-skuespilleren som ble president og en mange har gjort narr av.

Ronald Reagan kan kritiseres for mye, men han var en stor taler og kommunisator og den som fikk gjenninnført patriotismen i det amerikanske folk. Det sier professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet bok om samtlige 42 amerikanske presidenter, og i hele vår har han og reporter Sjur Sætre tatt for seg noen av dem.

I dag er turen kommet til Ronald Reagen, mannen som ble president i USA i 1981 og som gikk av i 1989 da han var nesten 80 år gammel.

Dagen i dag

5. Mai

5. mai 1821 døyr ein av historiens mest berømte menn. Napoleon Bonaparte trekkjer sitt siste åndedrag på ei øy sør i Atlanterhavet, langt frå sitt kjære Frankrike.

Moderne islam

Ålesundskvinne var med i Kvinnefronten da hun konverterte til Islam - 25 år etter er hun fortsatt muslim, men har tatt av seg sjalet. Omlag 1000 nordmenn har konvertert fra kristendommen til Islam.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Eventyrpiken”.

Kjøpetillatelse på bil

Sekstitallet var tiåret da bilen begynte å bli allemannseie. 1960 ble året da bilen ble sluppet fri og bilsalget for alvor tok av. Det er litt rart å tenke på, men etter den andre verdenskrig innførte regjeringen en mengde restriksjoner på salg og bruk av bil.

Bilen ble sett på som luksus, og helt fram til 1960 måtte man ha tillatelse fra staten for å kjøpe bil. Reporter Sjur Sætre dro på biltur med sosiologen Trygve Elias Solheim for å trenge dypere ned i vår bilhistorie.

Kvinne stoppet 25 slosskjemper i Sandnessjøen

"Norge trenger fleire nabokjærringer!" hevder Tove Bastesen Nilsen. Natt til lørdag stoppet hun et masseslagsmål der tjuefem unge var innblandet. Hun mener voksne må bry seg mer om hva de unge gjør, og vi må tørre både å si fra og gripe inn. Rep: Bjørn Vang.

Postkort fra livet

Dagens postkort er fra Vålerenga i Oslo. Vi skal tilbake til 1950-tallet, og postkortskriver Lars Olle Engaas har kalt bardomsminnet sitt "Søndagsskolegutten på tegelverket".

Utstoppa dyr byttes

I over 200 år har Vitenskapsmuseet i Trondheim hatt utstillinger med norske pattedyr. Men nå begynner en del av dyrene å gå fra hverandre i sømmene. Museet skal derfor åpne en ny utstilling, med nye dyr, for de gamle skal nå pensjoneres. Reidar Andersen ved Vitenskapsmuseet forteller at øverst på ønskelista står Norges største elg. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 05.05.08

Kulturstrøm

 • Demi Lovato inn på topp

  Demi Lovatos nye album «Dance With The Devil … The Art Of Starting Over» går inn på førsteplassen på amerikanske Billboards albumliste. Også tilbake i 2009 toppet hun listen, da med albumet «Here We Go Again». Det nye albumet handler om 28-årige Lovatos vei tilbake etter at hun i 2018 var nær ved å dø av en overdose (NTB).

  Demi Lovato på scenen i mars 2021
  Foto: Rich Fury / AFP/NTB
 • Anker navnestrid til Høyesterett

  Olav Thon (97) anker striden om navnet på Hamar-restauranten Stortorvet Gjestegiveri til Høyesterett.
  Det skriver E24. Thon mener fortsatt at han har enerett på navnet og logoen fra den over 100 år gamle restauranten med samme navn i Oslo.