Hopp til innhold

Norgesglasset 05.05.08

Verdas fyrste Atom-mikroskop - Amerikanske presidenter: Ronal Reagen - Dagen i dag 5. Mai - Moderne islam - Marianne Meløy kåserer - Kjøpetillatelse på bil - Kvinne stoppet 25 slosskjemper i Sandnessjøen - Postkort fra livet - Utstoppa dyr byttes

Hør: Norgesglasset 05.05.08

Verdas fyrste Atom-mikroskop

For aller fyrste gong har forskarar klart å 'sjå' med atom i stadenfor med lys. Prototypen av verdas fyrste atommikroskop står klar ved Institutt for Fysikk og Teknologi, og håpet er at den nye teknologien kan opne dører på nano-nivå som fram til no har vore stengt.

Elektronmikroskop sender strålar med så høg energi at skjøre materiale ikkje kan undersøkast, medan atommikroskopet sender strålar med helium-atom som er mykje meir skånsomme. Slik kan biologisk materiale, som til dømes protein, undersøkast på nano-nivå. Håpet er at teknologien kan brukast blant anna til å lage betre medisinar, og til å få meir kunnskap om korleis cellene er bygde opp. Slik kan ein til dømes betre kreftbehandlinga.

Amerikanske presidenter:

Ronal Reagen

Ronald Reagan

Ronald Reagan

Foto: Charles Tasnadi / AP

Ronald Reagen var B-skuespilleren som ble president og en mange har gjort narr av.

Ronald Reagan kan kritiseres for mye, men han var en stor taler og kommunisator og den som fikk gjenninnført patriotismen i det amerikanske folk. Det sier professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet bok om samtlige 42 amerikanske presidenter, og i hele vår har han og reporter Sjur Sætre tatt for seg noen av dem.

I dag er turen kommet til Ronald Reagen, mannen som ble president i USA i 1981 og som gikk av i 1989 da han var nesten 80 år gammel.

Dagen i dag

5. Mai

5. mai 1821 døyr ein av historiens mest berømte menn. Napoleon Bonaparte trekkjer sitt siste åndedrag på ei øy sør i Atlanterhavet, langt frå sitt kjære Frankrike.

Moderne islam

Ålesundskvinne var med i Kvinnefronten da hun konverterte til Islam - 25 år etter er hun fortsatt muslim, men har tatt av seg sjalet. Omlag 1000 nordmenn har konvertert fra kristendommen til Islam.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Eventyrpiken”.

Kjøpetillatelse på bil

Sekstitallet var tiåret da bilen begynte å bli allemannseie. 1960 ble året da bilen ble sluppet fri og bilsalget for alvor tok av. Det er litt rart å tenke på, men etter den andre verdenskrig innførte regjeringen en mengde restriksjoner på salg og bruk av bil.

Bilen ble sett på som luksus, og helt fram til 1960 måtte man ha tillatelse fra staten for å kjøpe bil. Reporter Sjur Sætre dro på biltur med sosiologen Trygve Elias Solheim for å trenge dypere ned i vår bilhistorie.

Kvinne stoppet 25 slosskjemper i Sandnessjøen

"Norge trenger fleire nabokjærringer!" hevder Tove Bastesen Nilsen. Natt til lørdag stoppet hun et masseslagsmål der tjuefem unge var innblandet. Hun mener voksne må bry seg mer om hva de unge gjør, og vi må tørre både å si fra og gripe inn. Rep: Bjørn Vang.

Postkort fra livet

Dagens postkort er fra Vålerenga i Oslo. Vi skal tilbake til 1950-tallet, og postkortskriver Lars Olle Engaas har kalt bardomsminnet sitt "Søndagsskolegutten på tegelverket".

Utstoppa dyr byttes

I over 200 år har Vitenskapsmuseet i Trondheim hatt utstillinger med norske pattedyr. Men nå begynner en del av dyrene å gå fra hverandre i sømmene. Museet skal derfor åpne en ny utstilling, med nye dyr, for de gamle skal nå pensjoneres. Reidar Andersen ved Vitenskapsmuseet forteller at øverst på ønskelista står Norges største elg. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 05.05.08

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh