NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.03.08

Bensin billigst i helgene - Harlekinmarihøna - Dagen i dag 5. Mars - Barn om forelskelse og vennskap - Norge må pusses opp - Soldat i egen leir - Overgrep i Guds navn - Arbeidsuføre til landbruket

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 05.03.08

Bensin billigst i helgene

Skal du fylle opp tanken med bensin eller diesel bør du gjøre det lørdag, søndag eller mandag formiddag før klokka 11. Da er drivstoffet billigst, skriver Aftenposten. Kilden er en nylig pensjonert bensinforhandler i Kristiansand. Reporter er Thor Henry Bjor

Harlekinmarihøna

Ser du en monstermarihøne bør du drepe den!

Harlekinnmarihøna kan føre til en økologisk katastrofe. Direktoratet for naturforvaltning anbefaler massedrap.

Det våres og med det våkner natruen til live. Kanskje husker du monstermarihøna fra i fjor, og alle skrekkhistoriene fra England, der hus har blitt kondemnert etter at monstermarihøna har tatt helt over. Vi har fått den hit til Norge også, og i følge Dagsavisen er den oppdaget flere steder i Oslo de siste dagene. -Monstermarihøna kan føre til en økologisk katastrofe. Ser du en monstermarihøne så drep den, det sier du seniorrådgiver Terje Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning. Ved programleder Pål Plassen.

Dagen i dag

5. Mars

I 1986 gikk raset i Vassdalen som krevde 16 soldaters liv. Raset førte til skarp kritikk mot Fosvaret fordi raseksperter hadde advart mot å dra inn i Vassdalen. Likevel ble ingen tiltalt etter ulykken. Vi hører klipp fra arkivet satt sammen av Tron Soot-Ryen.

Barn om forelskelse og vennskap

Vennskap er viktigere enn forelskelse, selv om det snart er vår, det mener åtteåringene Monica Angel, Sebastian Emmanuel og Magnus Olav Ravnå ved Saltvern skole i Bodø. En venn kan du nemlig ha hele livet! Rep: Bjørn Vang.

Norge må pusses opp

Det vokser trær på tårnet til Oslo Domkirke, og sykehus, skoler og svømmehaller forfaller. Vi står nå foran tidenes oppussingsprosjekt, mener professor som vil sette i gang norgeshistoriens fjerde byggeboom. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo intevjuer professor ved NTNU og rådgiver i Multiconsult Svein Bjørberg.

Soldat i egen leir

Tomas Johnsen har en litt spesiell førstegangstjeneste. Han er den eneste soldaten som bor i Skjervengan leir.

- Det er ganske stille om kveldene faktisk, men et par dager i uka kommer noen folk med hunder. De har en avtale om at de kan ha hundekurs i leiren, eller hva det nå er de driver med, så det er ganske ofte bjeffing og styr utfor her. Det går greit, det er jo bare å skru opp lyden på tv'n.

Johnsen avtjener førstegangstjenesten i Mosjøen fordi han spiller fotball i byen. Før jul var de faktisk to i Skjervengan leir, men den andre personen fikk diagnosen diabetes og ble dimmitert før jul. Så nå bruker den ensomme soldat stort sett kveldene til fotballtrening og soving.

Overgrep i Guds navn

Mange kyrkjesamfunn og kristne organisasjonar har opplevd overgrepssaker, men problema blir dyssa ned for ikkje å kaste skam over menigheiten, kan vi lese i Fædrelandsvennen i dag.

Sidan starten av 90-talet har sosionom og doktorgradsstipendiat Siri Søftestad jobba med barn som er utsatt for seksuelle overgrep, også i kyrkjesamfunn.

Søftestad etterlyser eit større engasjement hjå kyrkjeleiarane.

Arbeidsuføre til landbruket

10.000 arbeidsuføre kan komme i arbeid på landets gårdar.

Gjennom ordninga "Inn på tunet", ønsker Norges Bondelag å tilby 10.000 arbeidsuføre arbeid.

Foreløpig er det bare 1% av landets gårdar med ordinær drift, som er ein del av denne ordninga -men Bondelaget lovar å sette fokus på å utvikle grøne omsorgstilbud i landbruket dei neste to åra.

Heidi Forseth ved Busklein gård i Trondheim, har drevet ordninga "Inn på tunet" siden 2002, medan mannen tek seg av den ordinære drifta av gården.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 05.03.08