Hopp til innhold

Norgesglasset 05.03.07

Hvit vask? Nei, takk! - Skolebarn forsker på søvnmangel - Vår daglige Beatles: "And I Love Her" - Fisk på langtur - Marianne Meløy kåserer - Er du viktig? - Spedbarn er syndige - Barn om arvesynd - Pengenes historie del 1

Hør: Norgesglasset 05.03.07

Hvit vask? Nei, takk!

Aleksandra F. Eriksen
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Gjorde du reint i huset helga? Eller fikk du noen til å gjøre det for deg? Det er mange som gjør det, men kanskje ikke så mange som er villige til å betale hva det koster å få jobben gjort - "hvitt". Polske "Anna" ønsker å betale skatt, men opplever at kundene ikke er villige til å betale ekstra for "hvit" vask av huset. Reporter Thor Henry Bjor snakker med Aleksandra F. Eriksen, daglig leder i Polish Connection.

Skolebarn forsker på søvnmangel

Jonna Wangenheim
Foto: Stein S Eide / NRK

De skal gjøre forskjellige tester i hukommelse, leseforståelse , matte og utholdenhet torsdag formiddag. Deretter skal de være oppe i 24 timer. Fredag morgen mellom 8 og 9 skal de gjør se samme testene igjen. (Hvis de er våkne!) Hensikten er å finne ut hva som skjer med kroppen hvis en ikke sover. Kanskje har voksne rett likevel når de sier: Nei, nå må du gå å legge deg hvis du skal være opplagt til i morgen!

Vår daglige Beatles:

"And I Love Her"

Paul McCartney skrev overraskende få låter i 1964, og mye av grunnen til det var ei ung jente han hadde forelska seg i.

Fisk på langtur

Fiskerestaurantene får ikke kjøpe fersk fisk direkte fra fiskerne, og det er idiotisk, sier vertshuseier Torill Ellingsen på Tranøy i Hamarøy. Slik er reglene vi må håndheve, svarer Frank Berglund i Mattilsynet region Nordland. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Kåsør kjøper krykker"

Er du viktig?

Hvis arbeidsplassen din ble rammet av en pandemi og halvparten av de ansatte ble syke, ville du vært uunnværlig da? Norgesglasset ser hvordan samfunnet vil takle en ny influensa der mer enn 25 prosent av befolkningen blir rammet samtidig. Har arbeidsplassen en kriseplan og hvordan er din stilling i den? Overlege ved folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen forteller om pandemier og beredskap. Overlege i NHO, Unni Abusdal, sier hvilke forholdsregler de oppfordrer sine medlemmer til å ta. Reporter er Astrid Engen.

Spedbarn er syndige

Spedbarn er født med arvesynd, og med ondskapen i seg. Det blir slått fast i dåpsliturgien til Den Norske Kirke. - Formuleringen "De er født med menneskeslektens synd og skyld", er helt forferdelig og bør fjernes fra dåpsliturgien snarest. Nybakte foreldre oppfatter ikke barna sine som syndige og skyldige, mener presten Merete Thomassen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Teolog og redaktør Odd Sverre Hove er sterkt uenig. - Jeg vil gjerne ha styrket læresetningen om arvesynd i dåpsliturgien. Babyer er født med ondskap i seg på grunn av arvesynden, sier Odd Sverre Hove til Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter.

Barn om arvesynd

Arvesynden må være et stygt hus eller fæle ting man arver, mener sjuåringene Magnus Ravnå, Monica Angell, Martine Greyham og Sebastian Emmanuel, elever i andre klasse ved Saltvern skole i Bodø. Reporter: Bjørn Vang.

Penganes historie del 1:

Frå bytehandel til pengar 

Bytehandel fungerte lenge før pengar blei tatt i bruk, men bytehandel fungerer ikkje alltid like bra. Partane i ein handel må vere eigine om verdien av varene dei vil byte, og dei må begge ha behov for den andre si vare. Overgangen til pengesystem gjorde det ikkje berre meir lettvint å kjøpe dei varene ein trengte, det medførte også store samfunnsendringar. Når ein kan spare seg opp verdiar, produserer ein meir, og produktiviteten og velstanden aukar. Men skulle pengesystemet av ulike grunnar bryte saman, kan ein alltids gå attende til bytehandelen.

Hør: Norgesglasset 05.03.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3