Norgesglasset 05.02.08

Klagetoppen Forbrukerombudet - Frå gjenbruk til kulturskatt - Dagen i dag 5. Februar - Prest uten embetsstudium? - HC Hanssen kåserer - Fritt fram for forurensa fisk? - Doens historie del 2 - 4 av 10 serverer svart - Reven rasker over brua 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 05.02.08

Klagetoppen Forbrukerombudet

Er det berget av uadresert reklame eller sleipe telefonselgere som fikk flest til å klager i fjor? I Norgesglasset i dag legger forbrukerombudet frem hva vi forbrukere klaget mest på i fjor.

Skriftserien:

Frå gjenbruk til kulturskatt

I Riksarkivet i Oslo ligg det 6000 fragment av middelalderske håndskrifter på pergament.

I århundra etter bøkene blei skrivne har ulike hender delt dei opp pergament for pergament, og i mange høve klipt opp sidene i små bitar. Det solide pergamentet blei brukt til alt frå foring av kister, klede og altertavler, og med den aukande offentlege administrasjonen i dansketida blei pergament ofte brukt som permar kring skjøre papir som skulle sendast til København. Faktisk er ordet perm utleda av ordet pergament.

Arbeidet med å pusle saman dei små bitane er ikkje avslutta. Skrivestil, skrifttrekk og sjølve pergamentet kan fortelje mykje både om kvar, når og av kven teksten av skrive, i somme tilfelle kan ein til og med sjå kva munkeorden skrivaren tilhøyrde.

Nitidig forskararbeid viser at fragmenta i Oslo kjem frå over 1000 ulike bøker på latin. Til samanlikning har me berre att 9 uskada bøker, så aldri så gale at det ikkje er godt for noko.

Reporter Gøril Grov Sørdal og skriftforskar Åslaug Ommundsen kikkar på fragmenta i spesialsamlingane ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Dagen i dag:

5. Februar

Quisling
Foto: Scanpix / SCANPIX

På denne dagen holdt Quisling sitt første statsråd på slottet i 1942. Han var utnevnt til statsminister, og trodde han skulle få reell makt i Norge. Slik gikk det ikke.

Prest uten embetsstudium?

Det bør bli mulig å bli prest dersom du har lang erfaring i kirka og får et sterkt prestekall, det mener biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme. Han mener det vil berike kirka og skape et mer sammensatt kollegium. Nei, svarer Gunnar Mindestrømmen i Den norske kirkes presteforening. Rep: Bjørn Vang og Pål Plassen.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: ”Tordenskjolds soldater”

Fritt fram for forurensa fisk?

Frierfjorden i Telemark, en av flere fjorder så forurensa at omsetning av fisk herifra har vært forbudt. På den måten har vi forbrukere hatt en viss forsikring om at dagens torskemiddag kjøpt i butikken ikke inneholder miljøgifter som PCB og dioksiner. Et nytt EU-direktiv åpner nå for salg av fisk fra nettopp disse fjordene. Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, forteller at det nå blir opp til fiskerinæringa selv å drive gift-kontroller, noe han ikke har stor tro på. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Doens historie:

Rompa ut veggen og potta ut vinduet

Hele rompa hengende ut fra et lite kabinett midt på husveggen. -Det er èn av doinnretningene vi prøvde ut på veien mot vannklosettet. Sammen med Arngeir Berg, forfatter av boka "Med hjerte i døra", setter Norgesglasset seg nedpå enkelte steder i doens historie. Mye har endret seg gjennom tidene - ikke minst hvordan en ble kvitt fulle potter i byene. Reporter er Ragnhild Sleire Øyen

4 av 10 serverer svart

Det kan være vanskelig å vite om servitøren som serverer deg kaffe, betaler skatt for det hun gjør. Aftenposten skrev femte februar at fire av ti ansatte i kontrollerte restauranter i Oslo, jobber svart. Er det virkelig så vanskelig å drive lovlig i serveringsbransjen?

Daglig leder på Onkel Donald i Oslo, Kjell Bjørkhaug, er lei av at andre aktører driver useriøst.

- Aktører som driver svart, gjør det vanskeligere for oss seriøse. For eksempel kan de betale mer for husleie og ansatte, siden de ikke betaler det de skal til det offentlige, sier han. Han tror at mye kontanter kan være en grunn til at serveringsbransjen tiltrekker seg useriøse aktører.

Reven rasker over brua

Lunde

Lundefuglen på Runde kan leve farlig.

Foto: Knut-Sverre Horn

Reven rasker ikke bare over isen, den krysser bruer og tar seg også gjennom tuneller. Nå frykter ornitologene at reven skal gå gjennom Eiksundtunellen på Vestlandet og ta seg ut til fugleøya Runde. Reporter Bjørn Vang har mer om Mikkel rev og fuglene.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 05.02.08

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix