NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.02.07

Samekofta skaper strid i Tromsø - Kan du norsk? - Vår daglige Beatles: "Please Mister Postman" - Smaken av Norge: Steinbitpanne - Marianne Meløy kåserer - Jenter om filmen Jenter - Medavhengige, - dei gløymde ofra for rusen - Ukyndige tolker - Skal gjøre flere til gode lyttere

Hør: Norgesglasset 05.02.2007

Samekofta skaper strid i Tromsø

Ordføreren nekter å stille i samekofte på Samefolkets dag i morgen. Leder i oppvekstkommitteen Arild Hausgård sa først nei, men vurderer nå å bruke kofta når han skal tale i rårdhuset. Leder for den samiske markeringa Anna Anita Hætta Guttorm er svært glad for at Hausgård vurderer å kle på seg kofta. Reporter: Bjørn Vang.

Kan du norsk?

Vet du hvordan man bøyer verbet å skjære? Og når det skal være ”og” og ”å”? Og hvordan står det egentlig til med kommakunnskapen? Én av ti har problemer med å uttrykke seg skriftlig. Men hvilke feil gjør vi? Og hva er egentlig rett? Språkprofessor Ruth Vadtvedt Fjeld forteller hvilke feil vi gjør og hvordan vi kan unngå dem. Hun kommer også inn på fordelene ved å gjøre feil. Reporter er Astrid Engen.

Vår daglige Beatles:

"Please Mister Postman"  

Beatlemania
Foto: Geoff Baker / AP

En koffert full av sanger og en syk mor spiller hovedrollene i historien om "Please Mister Postman", fra The Beatles album With The Beatles.

Smaken av Norge:

Steinbitpanne

Steinbitpanne
Foto: Åge Hojem

En enkel fiskerett der fisken legges oppå en seng av grønnsaker og damper ferdig i panna. Dette er en kjapp oppskrift som kan brukes på andre fiskefileter også. Har du blåskjell setter de en ekstra spiss.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Vårherre på sitt verste".

Jenter om filmen Jenter

I helga hadde filmen Jenter premiere over store deler av landet. Filmen som er en dokumentar, skal i følge regissør Hanne Myren, gi et innblikk i hvordan det er å være en 14 år gammel jente i dag. Den har fått mye oppmerksomhet fordi filmen viser et nokså rått bilde av tenåringsjenter. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo tok i helga med seg tre jenter på kino, for å se om de kjente seg igjen i den beskrivelsen filmen gir av det å være jente i dag.

Medavhengige, - dei gløymde ofra for rusen

For kvar rusmisbrukar finst det fleire pårørande, og mange av desse er trengt inn i ei rolle dei ikkje kjem seg ut av. Ekteparet Hagen kallar dei 'dei medavhengige'. Både Bente og Frode Hagen er tidlegare alkoholikarar, og begge har levd med ein rusmisbrukar. No gir dei ut ei bok om medavhengighet for å rette søkelyset på ei gruppe dei meiner er forsømt. For medan det ofte er rusmisbrukaren som kjem i fokus, treng dei rundt han ofte like mykje hjelp.

Ukyndige tolker

Mange leger og sykepleiere lar være å bruke profesjonell tolk selv om pasienten har vanskeligheter med å forstå norsk. Det viser en undersøkelse gjengitt i Dagsavisen i dag. - Språkproblemer i helsevesenet kan føre til feilbehandling, sier psykolog Emine Kale ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse. Reporter: Ann Jones.

Skal gjøre flere til gode lyttere

Mange nordmenn trenger noen å snakke med om sine problemer, men finner dem ikke blant sine nærmeste. Nå satser organisasjonen Kirkens SOS på å gjøre flere til gode lyttere gjennom aksjonen ”God å snakke med”. Reporter: Kjetil Lillesæter.

Hør: Norgesglasset 05.02.2007

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm