NRK Meny
Normal

Norgesglasset 04.10.06

Barn skal lære å si at de er kristne - Tenner gir bedre hukommelse - Hvorfor går så mange kledd i svart? - Oppdrettslaks må merkes - Per Inge Torkelsen kåserer - Omvendt voldsalarm - Den rullende frisør - Falsk fotoboks i Førde - Høstferie for alle

Barn skal lære å si at de er kristne

- Nordmenn synes det er flaut å si at de er kristne, det sier den kjente teologen og forfatteren Eyvind Skeie. Derfor ønsker han nå å gjøre kristendomen til allemannseie, han vil gjøre ordet kristen til et ord som ligger naturlig i det norske språket.

- Jeg vil lære norske barn å si ”jeg er kristen”. Dette tror jeg kan føre til et åpnere samfunn, sier han til programleder Arild Opheim. Men kan man lære opp noen til å si at de tilhører en religion hvis de ikke har dekning for det?

Tenner gir bedre hukommelse

Illustrasjonsbilde
Foto: Rainer Prang / Norsk Tannvern

 

Forskere i Tromsø har funnet klar sammenheng mellom hukommelse og det å ha egne tenner. Hvorfor det er slik at eldre med egne tenner har bedre hukommelse kan vi ikke forklare, sier professor Jan Bergdahl ved tannlegestudiet i Tromsø. Kunnskapen bør få følger for hvordan tannbehandlingen for eldre legges opp. Forskerne i Tromsø håper å vite mer om forholdet mellom tenner og hukommelse om ett år.

Hvorfor går så mange kledd i svart?

Noen er kanskje redde dem. Andre ser opp til dem. Men alle har i alle fall sett dem. - De svartkledde! Noen mennesker går med svarte klær fordi de vil gi inntrykk av å være seriøse. Andre vil være kunstneriske, mens andre vil være opprørske, rocka, eller rett og slett tøffe. Reporter Ingrid Ånestad har sveipet innom Høstutstillinga, og der er det mange svartkledde...

Oppdrettslaks må merkes

Oppdrettslaks. Illustrasjon
Foto: Henning Bagger NRK/ Illustrasjonsfoto

Det krever Norges Jeger- og Fiskerforbund. Tvungen merking vil bety at rømt fisk kan spores tilbake til oppdretter, slik at oppdretter kan stilles til ansvar for skader oppdrettslaks påfører genene til villaksen. Situasjonen er dramatisk og truer allerede mange lakseelver, sier infosjef Espen Farstad i forbundet. Reporter: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Kåseri

Per Inge Torkelsen kåserer: Usynlig tråd.

Omvendt voldsalarm

Justisdepartementet ønsker at voldsutøvere som bryter besøksforbudet gjentatte ganger skal merkes elektronisk. Det kan bety at når voldsutøveren nærmer seg stedene vedkommende har besøksforbud, så går alarmen hos politiet. Reporter er Thor Henry Bjor.

Den rullende frisør

Siv Johansen i Nordkapp driver sin frisørpraksis på en utradisjonell måte. I bedriften Den rullende frisør er det hun som kommer hjem til kundene.

- Det er mindre stress, og jeg føler at jeg får brukt meg selv på annen måte enn da jeg drev med egen salong. Dessuten setter jeg stor pris på den friheten jeg har med Den rullende frisør, sier hun til Finnmark Dagblad.

Det var i sommer hun etablerte firmaet Den rullende frisør. I bilen har hun alt hun trenger av utstyr. Skulle det være kunder med ekstra behov, så har hun blant annet med seg en vask på hjul som er spesialtilpasset rullestolbrukere. Ellers er det alle typer mennesker som ringer etter den rullende frisør, og småbarnsfamilier i tidsklemma er blant dem som benytter tilbudet. Hør Siv Johansen snakke med Norgesglassets programleder Arild Opheim.

Falsk fotoboks i Førde

Fotoboks
Foto: Scanpix

En falsk fotoboks har fått mange bilfører til å bremse ned farten i Førde de siste dagene. Ikke langt fra kontoret til Statens Vegvesen har noen satt opp en falsk fotoboks. Og det er ikke oss forteller Kari Solheimsli avdelingsingenør i Statens Vegvesen om det kreative påfunnet. Til og med lensmannen i Førde, Kjell Fonn hadde vanskeligheter med å se forskjell på den falske boksen og en ekte. Reporter: Ellen Omland.

Høstferie for alle

Ikke alle familier har råd eller anledning til å ta med barna på høstferie. Derfor arrangerer Røde Kors ”Ferie for alle” på ulike leirsteder i Norge. Nytt av året er at forsikringsselskapet Storebrand gir en av sine ansatte, Anne Merete Larsen, fri for å delta som frivillig leirleder. Reporter Ann Jones snakket også med Christin Olderbråten i Storebrand og Laurentiu Calenciuc i Røde Kors.

Hør: Norgesglasset 04.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Flere kulturnyheter