NRK Meny
Normal

Norgesglasset 04.09.07

Sykeliggjøring av flinke jenter - Smaken av Norge på tur - Vår daglige Beatles: " Lovely Rita" - Det moderne demokratiet blir fødd - HC Hanssen kåserer - CD-Platen 25 år - Infrastrukturen tåler ikke tøffere klima - Kloster ved verdens ende: Del 2 - Rasjonelle nordmenn

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 040907

Sykeliggjøring av flinke jenter

Hva er galt med at jentene er flinkest? spør lærer Leif Tore Sædberg ved Dalane vidergåande skoe i Egersund. I et innlegg som er gjengitt i flere aviser er han kritisk til debatten omkring forskjellene mellom jentene og guttas karakterer i skolen.

Han vil ha slutt på det han kallar sjukeliggjøringa av jentenes suksess! Ved programleder Arild Opheim.

Smaken av Norge på tur:

Multer i tunnebrød

I "Smaken av Norge" i dag lager radiokokk Inge Johnsen dessert av moltene til Siw-Ellinor Aagard fra Lierne. Og en dråpe konjakk gjør det hele litt mer spiselig.

Vår daglige Beatles:

"Lovely Rita"

Parkeringsvakta Meta Davies blei foreviga i ein av sangane som Paul McCartney laga til albumet "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

Det moderne demokratiet blir fødd

17. september 1787 vart eit viktig dokument underskrive i Philadelphia, Pennsylvania. Eit av verdas fyrste representative demokrati hadde fått si eiga grunnlov.

Denne grunnlova blei i ettertida eit forbilde for andre land, men sjølve tok dei amerikanske grunnlovsfedrene lærdom av historien. Dei brukte dei politiske systema frå antikken som eit døme på korleis det ikkje skulle gjerast.

Gjennom det direkte demokratiet i det gamle Athen styrte folket. Dei hadde så mykje makt at det var farleg, meinte grunnlovsfedrene i Philadelphia. Heller ikkje det romerske aristokrati-styret var bra, dei rike og mektige senatsmedlemmene brydde seg meir om personleg makt enn om folket si velferd.

Grunnlovsfedrene kopierte det engelske systemet, og bytte ut kongen med ein president. Dei innførte eit representativt demokrati der dei folkevalde skulle beskytte innbyggjarane ved å sile folkemeininga, og ta kloke avgjerder på deira vegne. Reporter Gøril Grov Sørdal intervjuar historikar Ingvar Mæhle. 

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: "Hakk i plata".

CD-platen 25 år

Hipp hipp og hurra ! I år er det 25 å siden den første cd platen gikk i pressen. Selv om det er solgt over 200 milliarder cd-plater verden over, sier ekspertene at den er i ferd med å bli utdatert. MEN den har nå bursdag enn då. Dag Andersen, konservator på Teknisk museum i Oslo. Han forteller SONY og Phillips rett og slett gikk sammen for å lage arvtageren til LP platen, CD platen.

I 1984 ble den første spesialbutikken, som skulle selge Compact disk spillere, og plater åpnet i Oslo. Han som åpnet butikken, og som hadde tro på disse compact disk spillerne het, Trond Wikborg, og butikken var Akers Mic i Oslo. Trond Wikborg sa til avisen den gang at han hadde klokketro på dette nye lydsystemet. Han fikk rett, det gikk ikke mange årene før "alle" kjøpte CD-er og cd-spillere. Men nå sier ekspertene at dens tid er over, cd-platen er dø.

Infrastrukturen tåler ikke tøffere klima

Dagens veier, bruer, toglinjer, moloer og flyplasser er ikke sterke nok for klimaendringene Meteorologisk institutt tror kommer fra år 2050. Dette viser rapporten "Virkninger av klimaendringer for transportsektoren", som Kystverket, Jernbaneverket, Statens Vegvesen og Avinor har samarbeidet om. Sjefsingeniør i Vegdirektoratet, Pål Rosland, som har sammenfattet rapporten, sier at man i framtida blant annet venter seg mye mer nedbør, spesielt på Sør- og Østlandet, og at dette kanskje vil føre til mer flom. Prognosene viser imidlertid ingen store endringer i vindstyrken, men hvis havnivået stiger, kan dette føre til store skader på moloer og veier.

Kloster ved verdens ende: Del 2

Arkeologer har studert ruinene, historikere har gransket eiendomene og rikdomen, prest Karl Gervin derimot har sett på hva munkene faktisk drev med bak klostermurene. I serien om det tidlige klosterlivet i Norge, forteller Karl Gervin om døgnville munker og regler for neseblod, når han og reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo besøker det gamle klosteret på Tautra, der det levde cistercienser-munker frem til 1500-tallet.

Rasjonelle nordmenn

Nordmenn sverger til tradisjonell skolemedisin. Sammenlignet med andre land tyr vi i liten grad til alternative behandlingsmetoder, skriver forskning.no. - Nordmenn er det mest rasjonelle folkeslaget i Europa, sier professor Svein Sjøberg, som har analysert den store europeiske undersøkelsen Eurobarometer. Reporter: Ann Jones.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 040907

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.