NRK Meny
Normal

Norgesglasset 04.08.08

Flere unge i psykiatrien - Luftfartshistorien del 11 - Dagen i dag 4. August - Kina: Land og miljø - Marianne Meløy kåsererFikser på familiebildene - NRK 75 år - Smog truer Kina-OL - Hvilken sko er den beste kjøreskoen?

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 04.08.08

Flere unge i psykiatrien

Illustrasjon

Flere barn blir en del av psykiatrien.

Foto: Anders Leines / NRK

Flere og flere barn og unge blir en del av psykiatrien. Avisa Vårt Land skrev tidligere i sommer at antall konsultasjoner med psykisk syke barn har blitt tredoblet siden år 2000. Men er dette et tegn på at flere unge sliter psykisk - eller er det et tegn på at det er mer åpenhet i samfunnet for psykiske lidelser? Reporter er Ingrid Stolpestad.

Luftfartshistorien del 11

Under den kalde krigen var norsk etterretningstjeneste aktive for å forsøke å finne ut hva som foregikk av militær aktivitet på russisk side av grensen ved Finnmark.

I september 1952 styrtet et Norsemanfly fra Widerøs Flyveselskap på Finnmarksvidda under oppdrag for norsk etterretning. Flyet står nå på Norsk Luftfartsmuseum i Bodø der det blir restaurert. Reporter Sjur Sætre er klar med nok et kapittel i norsk luftfartshistorie. Året er 1952 og stikkord er Norseman på vidda.

Dagen i dag

4. August

Musikksjangeren jazz er i dag et svært bredt begrep. Du har kanskje hørt om frijazz, bebopjazz, storbandjazz eller tradjazz. Sør i USA i starten av 1900-tallet, oppsto sjangeren blant den afroamerikanske befolkningen. En av de som har påvirket musikken i størst grad, ble født nettopp sør i USA, idag for nøyaktig 107 år siden: Louis Armstrong.

Kina:

Land og miljø

Kina er et imponerende land, ikke bare i størrelse, men også hvordan de klare å brødfø sitt eget folk. Dette er tema i dagens episode av vår serie om Kina. Reporter er Ellen Borge Kristoffersen.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ” Den kommersielle bensinpumpa”.

Fikser på familiebildene

Det er ikke bare motebilder som manipuleres. Stadig flere manipulerer familiebildene når de går til fotografen for å skape den perfekte fasade.

Tevje Akerø er fotograf i Moment Studios i Oslo og opplever det som trist at privatpersoner, brudepar og barnefamilie ikke lenger godtar seg og sine kjære som de er, og ber om å pynte på virkeligheten.

NRK 75 år

Vidkun Quislings mikrofonkupp

Vidkun Quisling

Vidkun Quisling

Foto: Scanpix / SCANPIX

Verdens første statskupp via mikrofon skjedde i NRK den 9 april 1940. Denne dagen erklærte Vidkun Qusling over radio at regjeringen Nygaardsvold var avsatt og at en nasjonal samlingsregjering fra NS, hadde overtatt makten i Norge. Qusling utførte sitt mikrofonkupp uten å ha rådført seg med den tyske okkupasjonsmakten først. Men Qusling fikk NRK s riksprogramsjef til å tro at han handlet på vegne av tyskerne. Dermed fikk Qusling slippe til på radioen klokka 19.30 den 9. april 1940. Riksprogramsjef Olav Midttun var også kjent med innholdet i radiotalen, forteller reporter Kjetil Lillesæter i Norgesglassets jubileumsserie "NRK i 75 år".

Smog truer Kina-OL

- Når man kommer til flyplassen i Beijing, føles det som man flyr ned i en brungrå dott av luftforurensning, det forteller professor ved Norsk Institutt for Vannforskning, Thorjørn Larssen. Han har bodd 2 år i Beijing og har mye kunnskap om smogen som har vært et hett tema i tiden før OL. Det finnes flere forskjellige typer smog og den typen som er i Beijing er farlig i store mengder. - Hadde jeg vært nødt til å løpe maraton der, når smogen er på sitt verste, hadde jeg vært bekymret, forteller han. Leder Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, kan fortelle at vi ikke har noe å bekymre oss for i Norge. - I Norge er det bare små enkelttilfeller av smog, sier han. Haltbrekken ville imidlertid ikke ønsket å oppholde seg over lengre tid i en by med så mye smog som Beijing har til vanlig. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Hvilken sko er den beste kjøreskoen?

sko

Hvilken sko er den beste kjøreskoen?

Foto: Bjørge, Stein J. / Aftenposten

Hvert år skjer det større og mindre ulykker som følge av at sjåføren har brukt feil skotøy- men hva er egentlig den beste kjøreskoen? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo har sett nærmere på saken.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.