NRK Meny
Normal

Norgesglasset 04.08.08

Flere unge i psykiatrien - Luftfartshistorien del 11 - Dagen i dag 4. August - Kina: Land og miljø - Marianne Meløy kåsererFikser på familiebildene - NRK 75 år - Smog truer Kina-OL - Hvilken sko er den beste kjøreskoen?

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 04.08.08

Flere unge i psykiatrien

Illustrasjon

Flere barn blir en del av psykiatrien.

Foto: Anders Leines / NRK

Flere og flere barn og unge blir en del av psykiatrien. Avisa Vårt Land skrev tidligere i sommer at antall konsultasjoner med psykisk syke barn har blitt tredoblet siden år 2000. Men er dette et tegn på at flere unge sliter psykisk - eller er det et tegn på at det er mer åpenhet i samfunnet for psykiske lidelser? Reporter er Ingrid Stolpestad.

Luftfartshistorien del 11

Under den kalde krigen var norsk etterretningstjeneste aktive for å forsøke å finne ut hva som foregikk av militær aktivitet på russisk side av grensen ved Finnmark.

I september 1952 styrtet et Norsemanfly fra Widerøs Flyveselskap på Finnmarksvidda under oppdrag for norsk etterretning. Flyet står nå på Norsk Luftfartsmuseum i Bodø der det blir restaurert. Reporter Sjur Sætre er klar med nok et kapittel i norsk luftfartshistorie. Året er 1952 og stikkord er Norseman på vidda.

Dagen i dag

4. August

Musikksjangeren jazz er i dag et svært bredt begrep. Du har kanskje hørt om frijazz, bebopjazz, storbandjazz eller tradjazz. Sør i USA i starten av 1900-tallet, oppsto sjangeren blant den afroamerikanske befolkningen. En av de som har påvirket musikken i størst grad, ble født nettopp sør i USA, idag for nøyaktig 107 år siden: Louis Armstrong.

Kina:

Land og miljø

Kina er et imponerende land, ikke bare i størrelse, men også hvordan de klare å brødfø sitt eget folk. Dette er tema i dagens episode av vår serie om Kina. Reporter er Ellen Borge Kristoffersen.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ” Den kommersielle bensinpumpa”.

Fikser på familiebildene

Det er ikke bare motebilder som manipuleres. Stadig flere manipulerer familiebildene når de går til fotografen for å skape den perfekte fasade.

Tevje Akerø er fotograf i Moment Studios i Oslo og opplever det som trist at privatpersoner, brudepar og barnefamilie ikke lenger godtar seg og sine kjære som de er, og ber om å pynte på virkeligheten.

NRK 75 år

Vidkun Quislings mikrofonkupp

Vidkun Quisling

Vidkun Quisling

Foto: Scanpix / SCANPIX

Verdens første statskupp via mikrofon skjedde i NRK den 9 april 1940. Denne dagen erklærte Vidkun Qusling over radio at regjeringen Nygaardsvold var avsatt og at en nasjonal samlingsregjering fra NS, hadde overtatt makten i Norge. Qusling utførte sitt mikrofonkupp uten å ha rådført seg med den tyske okkupasjonsmakten først. Men Qusling fikk NRK s riksprogramsjef til å tro at han handlet på vegne av tyskerne. Dermed fikk Qusling slippe til på radioen klokka 19.30 den 9. april 1940. Riksprogramsjef Olav Midttun var også kjent med innholdet i radiotalen, forteller reporter Kjetil Lillesæter i Norgesglassets jubileumsserie "NRK i 75 år".

Smog truer Kina-OL

- Når man kommer til flyplassen i Beijing, føles det som man flyr ned i en brungrå dott av luftforurensning, det forteller professor ved Norsk Institutt for Vannforskning, Thorjørn Larssen. Han har bodd 2 år i Beijing og har mye kunnskap om smogen som har vært et hett tema i tiden før OL. Det finnes flere forskjellige typer smog og den typen som er i Beijing er farlig i store mengder. - Hadde jeg vært nødt til å løpe maraton der, når smogen er på sitt verste, hadde jeg vært bekymret, forteller han. Leder Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, kan fortelle at vi ikke har noe å bekymre oss for i Norge. - I Norge er det bare små enkelttilfeller av smog, sier han. Haltbrekken ville imidlertid ikke ønsket å oppholde seg over lengre tid i en by med så mye smog som Beijing har til vanlig. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Hvilken sko er den beste kjøreskoen?

sko

Hvilken sko er den beste kjøreskoen?

Foto: Bjørge, Stein J. / Aftenposten

Hvert år skjer det større og mindre ulykker som følge av at sjåføren har brukt feil skotøy- men hva er egentlig den beste kjøreskoen? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo har sett nærmere på saken.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters