NRK Meny
Normal

Norgesglasset 04.07.08

UV-konferanse - Så nært, men likevel så fjernt - Ukjente Prøysen-historier - Dagen i dag 4. Juli - One-Hit Wonder - Misnøyens apostler - Konfliktråd innvandrere - Smaken av Norge - Barn eksponert for metadon - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 04.07.08

UV-konferanse

Klarer vi å reparere ozonlaget? 300 eksperter på ozon og UV-stråling er samlet til konferanse i Tromsø denne uka. Reporter er Pål Plassen.

Så nært, men likevel så fjernt

Helleristninger på Hoppestadfeltet
Foto: Kjell Henrik Sem

For fleire tusen år sidan blei skip, byttedyr, stridsvogner og menneskroppar rissa inn i hardt norsk berg. Sidan har mangt eit klokt hovud fundert på kven som gjorde det, og kvifor det blei gjort. I dag er helleristningane framleis eit mysterium, og eit svaberg på Penne på Lista er dekt av fascinerande gåter. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Ukjente Prøysen-historier

enne sommeren presenterer vi et knippe mindre kjente Prøysen-stubber. Fortellinga i dag heter "Je", og det er Ragnar Dyresen som leser.

Dagen i dag

4. Juli

Den 4. Juli 1934 døde vitenskapskvinnen Marie Curie. Hun gjorde banebrytende oppdagelser med sin mann da de oppdaget to nye grunnstoffer på starten av 1900-tallet. Hun var den første kvinnen som fikk en nobelpris, og kun en av fire som har mottatt mer enn en pris.

One-Hit Wonder:

“ I Was Kaiser Bill's Batman”

En artist som ikke fantes, en vokalist som mime-plystret, og en tittel hvor keiser Wilhelm var med.

Misnøyens apostler

"Som snikende slanger snor de slu strategene seg rundt i gjørma, rører rundt, slår med halen, pisker i vannet, er sjokkert, sint, spyr ut gift. Vi snakker om selveste storlemen, misnøyens aggressive apostler, som gir føde til alle som klager", sier dagens kommentator Bjørn Vang.

Konfliktråd innvandrere

Megling og medmennesker kan forebygge vold i innvandrermiljøer. Innvandrerere er overrepresenterte i kriminalstatistikken. Det frvilligbaserte muslimske konfliktrådet Minhaj bruker megling som metode i gjengoppgjør og familiekonflikter. Ida Hydle ved forskningsintituttet NOVA mener at myndighetene bør samarbeide med konfliktrådene for å forebygge vold blant innvandrere.

Smaken av Norge

Kjøleskapet er tomt, nesten alt er stengt og du har glemt at du skal på piknik Vi skal på piknik igjen med radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen. Og i dag er ikkje alt som planlagt.

Barn eksponert for metadon

Det er lite kunnskap om barn utsatt for metadon under svangerskapet.

Sidan 1996 er det født rundt 165 barn av mødre som blir behandla med metadon eller Subutex, legemiddel som motvirkar trangen til rus. Behandlinga har vore gjenstand for mykje merksemd og debatt, men det er forska lite på kva følgjer det får for barna som blir eksponert for dette legemidlet i mors liv, heilt til no.

Postkort fra livet

Alle barn kommer med en flyvende stork, det er noe alle barn vet! Når lillebror skulle kommer var problemet for dagens postkort avsender at det var snøstorm, og en liten gutt ble levert rett på døra.

Norgesglasset NRK P1

Flere kulturnyheter