Norgesglasset 04.07.07

Skogbrannhelikopteret flyttes fra Torp til Værnes - Vennskap del 3: Uvenner - Fotoskolen: Strandbilder - Krav om mer samisk undervisning i byene - Utrydda dyrearter: Neanderthalere - Dronninger i Norge - Kroppens reservedeler - Kvinner til heder og verdighet - Sumar i bladstova: Bading

Skogbrannhelikopteret flyttes fra Torp til Værnes

Regnet laver ned på sør og Østlandet. Værestasjonen Veggli Kirke i Numedal, som ligger i Buskerud fylke, fikk de fra mandag til tirsdag 94.8 millimeter nedbør, som er mer enn de vanligvis får på en hel måned. Men i midt og Nord-Norge skinner solen, og den har skinnt så lenge skogene knusktørre. Nå er det så tørt at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, har flyttet skogbrannhelikopteret fra Torp til Værnes, noe som ikke er vanlig på denne tiden av året. Avdelinsleder ved DSB ( Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) Hans Kristian Madsen forteller at så mange som ni av ti skog og gressbranner er skjer på grunn av menneskelig aktivitet.

Vennskap del 3:

Uvenner

"Du fåkke leke mer i våres gård, jeg ekke venner med deg mer...." Ja, det skjedde med Tuppen og Lillemor, og det skjer med mange venner, noen ganger blir venner uvenner. Per Sunnes forteller til reporter Vibeke Schjem, at det kan være godt å luke litt i "vennebeddet" å kvitte seg med venner man ikke trenger, ønsker eller er god for en. Og sosiolog Marit Slagsvold forteller hvordan vi kan ende et vennskap.

Fotoskolen:

Strandbilder

Strandliv blir det mykje av i sommar får me håpa. Og kva er kjekkare enn å få alt dette på foto. Men med stranda kjem det mykje sol og forskjellig bakgrunn . Fotograf Lasse Berre seier at blitz er bra når lyset er skarpt. I tillegg bør ein være nøye med kva ein får med av bakgrunn. Restar frå grilling og rot bør ut av synsfeltet, og er ein i vasskanten bør kameraet haldast i rett slik at havet er i vater.

Krav om mer samisk undervisning i byene

Norske Samers Riksforbund vil ha samiskspråklige tilbud til samiske barn i alle norske byer, det forteller sametingspresident Aili Keskitalo, men departementet har ingen planer om endringer. Reporter: Bjørn Vang.

Utrydda dyrearter:

Neanderthalere

I serien om dyrearter som vi mennesker har klart utrydde, tar zoolog Petter Bøckman oss med tilbake til neanderthalerne, som plutselig en dag fikk et skjebnesvangert besøk av en nabo fra sør. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Dronninger i Norge

Statue av dronning Margrete

Dronning Margrete regjerte i tre land.

Foto: ARKIV / Scanpix

Én lot seg avbilde naken mens en annen ble båret over Dovre. Før Sonja har vi hatt 48 dronninger og de færreste har bodd i Norge. Bare Margrete har regjert, men hun fikk til gjengjeld makten i tre land og ble kalt "herre". Redaktør av boka "Norges konger og dronninger", Jon Gunnar Arntzen, gir oss et kort blikk inn i dronninghistorien. Han kan fortelle hvorfor dronningen i 1695-172, Louise av Mecklenburg-Güstrow, var svært ulykkelig.

Kroppens reservedeler

Du er kanskje ein av dei som har fjerna blindtarmen eller kanskje har du gitt bort ei nyre. Kroppen vår er utstyrt med enorm reservekapasitet for at vi betre skal vere rusta mot sjukdom. Det sier førsteamanuensis i samfunnsmedisin Siri Forsmo. Til dømes har ein person med kreft i tjukktarmen større sjanse til å overleve nettopp fordi at vi kan klare oss med mindre delar av tarmen. Og levra treng vi strengt tatt berre ein firedel av. Reporter er Camilla Tjønn Thingvoll.

Kvinner til heder og verdighet

De var profesjonelle, gode og de ofret mye for å bli det de drømte om. Tidlig i forrige århundrede måtte kvinnelige billedkunstnere ofre ganske mye for å bli tatt på alvor. De ivrigste dro til utlandet og var topp skolert innen sitt yrke. De ble også lagt merke til i samtiden, men senere glemt. Grunnen er at det er menn som har skrevet kunsthistorien, mener direktør ved Trondheim Kunstmuseum. Nå er alle de mest kjente nordiske billedkunstnerne fra perioden 1910 - 30 samlet under ett tak i Trondheim Kunstmuseum.

Sumar i bladstova:

Bading

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Finn Tokvam og Vetle-Ivar.

Foto: Merete Høidal

I dag har redaksjonen for første gong trekt utandørs. Men redaktør Finn Tokvam har hatt ein strid tørn. Å lokke Vetle-Ivar med på stranda var ingen lett jobb.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Silkemyk klang fra fiolinist Sonoko

  Stravinskijs «Vårofferet», Samuel Barbers «Fiolinkonsert» og Caroline Shaw «Entr’acte» sto på Oslo-Filharmoniens konsertprogram i helgen. NRKs kritiker Eystein Sandvik var tilstede. Han beskriver solist Sonoko Miriam Weldes prestasjon som uanstrengt og naturlig. Hør hele anmeldelsen her i NRK P2s Spillerom:

  Sonoko Miriam Welde
 • Fortnite-festival saksøkes

  Spillselskapet Epic Games som står bak det populære spillet Fortnite går til sak mot festivalarrangøren Fortnite Live, skriver Eurogamer. Festivalen som fant sted i Norwich i England beskrives som et skandalearrangement, og mange besøkende krever pengene tilbake. Spillselskapet sier til Eurogamer at de ikke har noe med dette arrangementet å gjøre, og at de derfor saksøker festivalen for å ha brukt Fortnite-navnet uten lov.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Viard blir Lagerfelds etterfølger

  Moteskaperen Karl Lagerfeld gikk tirsdag bort, 85 år gammel. Virgine Viard blir hans etterfølger som kreativ leder i Chanel. Viard har vært sjef for Chanels kreative studio, og vært Lagerfelds nærmeste samarbeidspartner gjennom mer enn 30 år.